Αιρετικά και επίκαιρα: Οι ομογενείς [απόδημοι] Έλληνες πρέπει να ψηφίζουν και πως;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96297″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα χρονίζοντα θέματα που διαιωνίζονται από την μεταπολίτευση (1) και ταλανίζουν τον πολιτικό κόσμο κυρίως τις παρατάξεις εξουσίας (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ πριν ) είναι η ψήφος των Ελλήνων του απόδημου Ελληνισμού (οι απόδημοι), οι γνωστοί και συγγενείς πολλών από μας που διαμένουν εκτός Επικρατείας.
Πλέον όλοι έχουν παραδεχτεί ότι πρέπει οι απόδημοι να ψηφίζουν, πράγμα που επιβάλλεται με συνταγματική επιταγή από το 1975 και 2001 χωρίς όμως να έχει δοθεί νομική υπόσταση. Από τις χώρες της Ε.Ε μόνο στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία δεν ψηφίζουν οι απόδημοι, στον ολόκληρο κόσμο δε, έτσι είμαστε εμείς κι άλλες 8 χώρες.
Υπόψη εδώ και 10 χρόνια οι απόδημοι ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει πολλές διαστάσεις. [2]
Λοιπόν ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας φτάνει περίπου τα 11 εκατομμύρια Από αυτόν τον απόδημο πληθυσμό οι 700.000 είναι μετανάστες της τελευταίας δεκαετίας μετά την οικονομική κρίση.
Όμως το πρόβλημα έγκειται σε δύο ζητήματα:
α] Ποιοι θα ψηφίζουν και
β] Πώς, τι και ποιους θα ψηφίζουν
Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του τόπου καταγωγής ανεξαρτήτως των χρόνων ξενιτιάς. Οπότε και οι 700000 μετανάστες κρίσης επειδή ξενιτεύτηκαν πάνω από 16 χρονών είναι εγγεγραμμένοι, όπως εγγεγραμμένοι είναι οι μετανάστες Α΄ γενιάς που υπολογίζονται περί τους 1.300.000 – 1.500.000, οπότε όλοι οι ψηφοφόροι υπολογίζονται ότι είναι περί τα 2 – 2,2 εκατομμύρια. Ευνόητο είναι με το πέρασμα του χρόνου αυτός ο αριθμός συνεχώς μειώνεται.
Σύμφωνα δε με το πόρισμα της Επιτροπής επιστημόνων, που είχε συγκροτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση [Επιτροπή Πουλάκη]:
-Το δικαίωμα του εκλέγειν σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαιρέτως του πόσα χρόνια απουσιάζουν από την Ελλάδα, προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και επιτελικών στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Για το πώς θα ψηφίζουν δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και η ηλεκτρονική ψήφος.
Η δε Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι:
-Το εκλογικό δικαίωμα προτείνεται να το ασκούν με φυσική παρουσία στα προξενεία ή στα ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.
Για το τι και ποιους θα ψηφίζουν υπάρχουν 4 σενάρια:
α] τους βουλευτές του νομού που κατάγονται και είναι εγγεγραμμένοι
β] μόνο κόμματα
γ] σε νέες εκλογικές περιφέρειες
δ] 1 ή 2 ομογενείς βουλευτές Επικρατείας σε κάθε κόμμα.
Το τελευταίο εισηγείται και η Επιτροπή, τουτέστιν οι απόδημοι να ψηφίζουν με βάση τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.
Παρά ταύτα το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι απόδημοι να καθορίζουν με την ψήφο τους τις τύχες της χώρας όταν ζουν,δραστηριοποιούνται και φορολογούνται σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Είναι δυνατόν να λείπουν 30 και 40 χρόνια και να γνωρίζουν τα πράγματα τις πατρίδας, ασχέτως εάν τώρα ηλικιωμένοι κυρίως έρχονται εδώ για τουρισμό; Και το άλλο γιατί να τους αφορά και να έχουν λόγο; Οπότε θεωρούμε ότι οι ψήφοι τους επουδενί δεν πρέπει να προσμετρούνται στο γενικό, εθνικό ποσοστό του κάθε κόμματος, ας γίνεται αυτό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Μια άλλη λύση “ανώδυνη”, που ικανοποιεί και τους ίδιους για λόγους φιλοπατρίας και τέτοια, είναι από τους απόδημους να εκλέγεται μια μικρή βουλή των 12-15 βουλευτών, η “Βουλή των αποδήμων” που θα έχει λόγο συμβουλευτικό στην εκάστοτε κυβέρνηση ή λόγο αποφασιστικό για ειδικά θέματα της διασποράς. Ένας καλός τρόπος κατανομής αυτών των βουλευτών αναλογικά είναι να γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια. Βεβαίως για τα οικονομικά της συγκρότησης και της λειτουργίας αυτού του θεσμικού σώματος δεν μπαίνει κανένα θέμα επιβάρυνσης της χώρας μια και δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεχτούν τα οικονομικά να τα επωμισθούν οι ίδιοι μέσω των εύπορων συλλογικών τους οργάνων.
Για δε το θέμα των ετεροδημοτών, που έχει αρκετές συνάφειες θα αναφερθούμε σε άλλο μας γραφτό.
[1] Από την μεταπολίτευση [1974] ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει 7 φορές και για το θέμα της ψήφισης των ομογενών έχουν γίνει πάμπολλες συζητήσεις στη βουλή, έχουν κατατεθεί προτάσεις νόμου αλλά μέχρι εκεί.
[2] Όταν δε οι απόδημοι βρίσκονται εδώ, όπως συχνά συμβαίνει, τότε οι εγγεγραμμένοι μπορούν να ψηφίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
Θεόδωρος Κόλλιας
Διαχειριστής του yannitsochori.blog spot. com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]