FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΣΤΑΤ: Οι μικροί…οι μεγάλοι χαμένοι του λιανεμπορίου

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126262″ img_size=”full”][vc_column_text]Με απώλειες σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ έκλεισε ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου το 2020, σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικής κατέγραψε τζίρο 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019 (51,72 δισ. ευρώ).

Ιδιαίτερα αρνητικό αποδείχθηκε για την αγορά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, του δεύτερου λοκντάουν. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου χάθηκαν περίπου 1,5 δισ., καθώς η εορταστική σεζόν και το σύντομο διάλειμμα του click away δεν φάνηκαν ικανά να ανακάμψουν την πτώση του τζίρου. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο του πρώτου λοκντάουν, που έφερε απώλειες 2,4 δισ., επιβεβαιώνει τους φόβους των εμπόρων ότι ένα τρίτο λοκντάουν θα δώσει τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι ανησυχίες για το μέλλον των μικρών καταστημάτων επιτείνονται από την άνιση κατανομή της αγοραστικής πίτας. Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά κλάδο, το τίμημα των περιοριστικών μέτρων πλήρωσαν δυσανάλογα τα καταστήματα προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμήματος, παιχνιδιών και οι πάγκοι του υπαίθριου εμπορίου με τα αντίστοιχα προϊόντα. Κλάδοι δηλαδή στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο πολύ μικρές, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα. Κερδισμένοι βγήκαν σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα, τα εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Η ένδυση μόνο κατέγραψε απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1,71 δισ. το 2020 από 2,7 το 2019, πτώση 36,6%). Αντίθετα, τα σούπερ μάρκετ –τα οποία στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ εκπροσωπούνται με τον κωδικό «Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά και καπνό»– είχαν αύξηση πωλήσεων 5,2%, με 15 δισ. τζίρο ή αλλιώς το 31,6% στο σύνολο του λιανεμπορίου. Σε απόλυτα νούμερα η αύξηση προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (989 εκατ.).

Θα μπορούσε κανείς να πει, με μια δόση αφαίρεσης, ότι ο τζίρος που έκανε φτερά από τα μαγαζάκια της γειτονιάς, πήγε στα ράφια των υπερ-αγορών και των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Για παράδειγμα ο κωδικός «Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα»- σύμφωνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αντιστοιχεί σε πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά- κατέγραψε αύξηση τζίρου άνω του 41% το τρίτο τρίμηνο, κλείνοντας τη χρονιά με ελάχιστες απώλειες.

Η αύξηση του τζίρου των αγορών μέσω διαδικτύου αγγίζει το 18%, ποσοστό που μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ. Η δυναμική ωστόσο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολλαπλάσια, αν λάβουμε υπόψη ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 26% το 2020. Αντίθετα, το τέλος της χρονιάς ήταν απογοητευτικό για τα ενδύματα, με μείωση άνω του 52%, αλλά και για τον κλάδο των υπαίθριου εμπορίου ενδυμάτων και υποδημάτων σε πάγκους, με μείωση 61%.

«Βάλτε μας στη διαβούλευση»

«Μην αποφασίζετε για μας χωρίς εμάς», ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες προς την κυβέρνηση εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Τα μοντέλα που έχουν ακολουθηθεί ως σήμερα δεν δίνουν κανένα δικαίωμα για κατάθεση προτάσεων στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Επιλέγεται ως εύκολη λύση το οριζόντιο κλείσιμο σε όλα, κατά το “πονάει πόδι, κόβουμε κεφάλι”» είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων παραδέχονται ότι η επαναλειτουργία του εμπορίου υπό αυστηρές προϋποθέσεις – όπως το click in shop και η τήρηση αποστάσεων με ένα άτομο ανά 25 τ.μ.-είναι συγκριτικά ασφαλέστερη. «Αν τη γλιτώσουμε από τον κορονοϊό, δεν βλέπω να γίνεται το ίδιο και με την οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις των ειδικών και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot