Οι μετατοπίσεις, οι ανατροπές και η επόμενη μέρα
Εκλογές Αυτοδιοίκησης
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ*
Η εκλογική χρονιά τελείωσε χθες με τον β γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Σε γενικές γραμμές και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους της χώρας, η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη από τη διαδικασία με το εξής οξύμωρο να συμβαίνει: κανείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δικαιούται να πανηγυρίζει και να μιλάει για τον δικό του θρίαμβο. Και αυτό αφορά τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ. Τα αποτελέσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, αλλά και στις περιφέρειες τις οποίες έχασε τελικά η Ν.Δ. είναι πολυπαραγοντικά, πόσο μάλλον όταν αυτή η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες έβαψε τον χάρτη της χώρας μπλε. Τεράστιο ζήτημα παραμένει αυτό της αποχής, καθώς την Κυριακή λιγότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους βρέθηκε μπροστά στην κάλπη. Και είναι τεράστιο επειδή ακριβώς δείχνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος γενικότερα, αλλά και την υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών. Τούτων δοθέντων τα αποτελέσματα τόσο τοπικά όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο επιδέχονται πολλών αναγνώσεων.
Στα δικά μας, τρεις ήταν οι μάχες που δόθηκαν: σε Πύργο, Ήλιδα και Ζαχάρω. Στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν ανατροπές σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. Στον Πύργο η επικράτηση του Στάθη Καννή ήταν άνετη, στην Αμαλιάδα η νίκη του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ήταν εντυπωσιακή. Στη Ζαχάρω η νίκη του νέου δημάρχου Κώστα Μητρόπουλου ήταν επίσης ξεκάθαρη έναντι του αντιπάλου του. Οι δηλώσεις των νικητών ήταν οι αναμενόμενες, όπως αρμόζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Για τον Πύργο τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η πόλη ήταν εκείνη που έδωσε τη μεγάλη ώθηση στο νέο δήμαρχο, κάτι που είχε φανεί από τον πρώτο γύρο. Προφανώς και στην εβδομάδα που μεσολάβησε έπαιξαν ρόλο οι συμμαχίες, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες, παρά το γεγονός ότι από τους υπόλοιπους υποψηφίους που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο δεν δόθηκε κάποια «επίσημη» γραμμή στους ψηφοφόρους τους αναφορικά με το τι να πράξουν προχθές. Οι αριθμοί εξάλλου πάντα λένε την αλήθεια και είναι αμείλικτοι. Με απλά λόγια η νίκη του Στάθη Καννή επιτεύχθηκε επειδή πολύ απλά πήρε περισσότερες από 3.000 ψήφους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή την ώρα που ο Τάκης Αντωνακόπουλος έπαιρνε μόλις 201. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό ταβάνι του απερχόμενου δημάρχου ήταν αυτό της πρώτης Κυριακής, ουσιαστικά δεν έλαβε καμία βοήθεια στη συνέχεια από πουθενά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι υπήρχε ένα μέτωπο κατά του κ. Αντωνακόπουλου, το οποίο δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί, αντιλαμβάνεται κανείς πως ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος μετακινήθηκε συντεταγμένα στον β΄γύρο και ψήφισε τον αντίπαλό του.
Στο δήμο Ήλιδας τα πράγματα αρχικά έδειχναν περισσότερο περίπλοκα και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο νικητής του πρώτου γύρου Γιάννης Λυμπέρης είχε μια διαφορά 1.800 ψήφων από τον αντίπαλό του Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Το μομέντουμ άρχισε να αλλάζει από τη στιγμή που ο τρίτος στη σειρά, Ανδρέας Παπαδάκος συμμάχησε με τον δεύτερο με κάθε επισημότητα προκειμένου να πετύχουν την ανατροπή. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η διαφορά εξανεμίστηκε και ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξελέγη με μια εντυπωσιακή διαφορά. Ο συνδυασμός του απερχόμενου δημάρχου αποσυσπειρώθηκε εντελώς, είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι σε σχέση με την πρώτη Κυριακή πήρε κάπου 1.600 ψήφους λιγότερες την ώρα που ο αντίπαλός του προσέθετε στη υπάρχουσα δύναμη του περισσότερες από 4.000 ψήφους. Κάπως έτσι γίνονται οι ανατροπές, πάρτε αντίστοιχο παράδειγμα στον δήμο της Αθήνας με το κάζο Μπακογιάννη.
Η επόμενη μέρα
Αφού καταλαγιάσουν οι χοροί και οι επευφημίες έρχεται στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας. Ο νέος δήμαρχος Πύργου στις δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων ότι «ο δήμος επιστρέφει στην αξιοπρέπεια». Ο κόσμος ωστόσο, απέδειξε χθες ότι έχει παρέλθει η εποχή των δηλώσεων και ζητά πράξεις. Γι’ αυτό εξάλλου γίνονται και οι εκλογές. Υπό αυτό το σκεπτικό επήλθαν οι αλλαγές, αλλά σημειώθηκαν και οι επιβραβεύσεις, όπως είδαμε να συμβαίνει από την πρώτη κιόλας Κυριακή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρέστενα αλλά και την Ανδραβίδα. Αυτό όμως σημαίνει και κάτι άλλο -και ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Ουδείς, είτε νέος στο δημαρχιακό θώκο είτε επανεκλεγμένος έχει carte blanche ή επί το ελληνικότερον «λευκή κάρτα» για την επόμενη πενταετία. Ο νομός έχει τεράστιες ανάγκες που όλοι τις γνωρίζουν. Οι πόλεις και τα χωριά επίσης. Οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Ας μην γίνουν τα χειροκροτήματα, αναθέματα.
*Ο Δημήτρης Τερζής κατάγεται από το Κατάκολο και είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.