FOLLOW US: facebook twitter

Οι μεγάλες αδικίες στο φορολογικό νομοσχέδιο – Η μεσαία τάξη θα βγάλει και φέτος «τα κάστανα από τη φωτιά»

Ημερομηνία: 14-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93878″ img_size=”full”][vc_column_text]Πολλές κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στα «κάγκελα» μετά την δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου. Χιλιάδες πολίτες περίμεναν ότι μετά από μία δεκαετία σκληρών μνημονίων θα έπαιρναν ανάσα, κάτι που φαίνεται πως δεν συμβαίνει.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο μέχρι να φθάσει αυτό στη Βουλή, τότε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κατατάσσονται στη μεσαία τάξη λόγω εισοδήματος θα χρειαστεί να περιμένουν για πολύ ακόμα μέχρι να ανασάνουν.

Τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι αδικημένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας κλίμακας είναι από ελάχιστες έως και μηδενικές, ενώ την ίδια ώρα απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου με το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων.

Εκτός από τους φορολογουμένους της μεσαίας τάξης, στη ζώνη υψηλού κινδύνου των ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκονται οι διαζευγμένοι, οι φιλοξενούμενοι και οι εργένηδες.

Ακόμη και για τους μισθωτούς με παιδιά που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, οι μειώσεις φόρου είναι συμβολικές της τάξης των 17 έως 40 ευρώ τον χρόνο, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικά οι μισθωτοί με ένα παιδί και εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν καμία φοροελάφρυνση για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020.

Πού κρύβονται οι αδικίες

Πρώτοι αδικημένοι είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην κλίμακα και τους φορολογικούς συντελεστές, με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι αποκτούν ένα εισόδημα από την ενοικίαση ενός σπιτιού να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 15% έως 45%.

Η μεσαία τάξη λοιπόν στενάζει ενώ από την άλλη πλευρά, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται και πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ περισσότερο κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η μείωση φόρου υπερβαίνει ακόμη και τις 2.000 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη γκρίνια δέχεται το άρθρο 7 το οποίο αφορά το νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων και ακολουθεί το άρθρο 9 για την έκπτωση φόρου που προβλέπεται για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Πίσω από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κρύβονται αδικίες για τη μεσαία τάξη και ειδικά για:

Μισθωτούς – συνταξιούχους με εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας προκύπτει συμβολική ελάφρυνση της τάξεως των 17 ευρώ τον χρόνο για όσους δεν έχουν παιδιά. Για όσους έχουν ένα παιδί η ελάφρυνση είναι… 0. Οι φορολογούμενοι με δύο παιδιά θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 40 ευρώ ετησίως. Δηλαδή 3,33 ευρώ τον μήνα.

Διαζευγμένους, φιλοξενουμένους και εργένηδες καθώς και ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα: Οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων απειλούνται με την πληρωμή πρόσθετου φόρου από το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων, οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει άμεσα σε νέες διορθώσεις του μέτρου τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia