FOLLOW US: facebook twitter

Οι Ηλείοι τοματοπαραγωγοί προσδοκούν σε βελτίωση της τιμής

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15848″ img_size=”full”][vc_column_text]

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων με τις βιομηχανίες μεταποίησης για την βιομηχανική ντομάτα

[/vc_column_text][vc_column_text]Ενισχυµένες  τιµές στον βασικό όγκο παραγωγής και πριµ πρωιµότητας και οψιµότητας αναµένεται  όπως λέγεται, να ανακοινωθούν την ερχόµενη εβδοµάδα από τις βιοµηχανίες µεταποίησης βιοµηχανικής τοµάτας.  Η σχεδόν µηνιαία καθυστέρηση στην ανακοίνωση τιµολογίων οφείλεται, σύµφωνα µε τα όσα ακούγονται στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, στον ανταγωνισµό ανάµεσα στις βιοµηχανίες, αφού καµία δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της, πριν κάποια άλλη κάνει την αντίστοιχη κίνηση.

Οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε “αναμμένα κάρβουνα’ εν αναμονή της υπογραφής των δικών τους συμβολαίων που έχουν και αυτά καθυστερήσει, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, η πληροφόρηση που υπάρχει  είναι ότι εντός των ημερών θα πέσουν οι υπογραφές, ωστόσο Κύκνος και Unilever, κρατούν επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά τους για τα νέα τιμολόγια.[/vc_column_text][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]

Μέχρι στιγμής οι τοματοβιοιμηχανίες της Ηλείας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σε ότι αφορά τις τιμές των συμβολαίων που αναμένεται να υπογραφούν  από την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα  οι διοικήσεις των δύο εργοστασίων να έχουν συνάντηση με την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδος για την υπογραφή των νέων συμφωνητικών για την πρώτη ύλη που θα πρέπει να παραδοθεί σε αυτά προς επεξεργασία και μεταποίηση. Να σημειώσουμε ότι το 2020 ήταν σχετικά μια καλή χρονιά για τους τοματοπαραγωγούς της Ηλείας, αφού τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί ήταν για παράδοση 39.000 τόνων και παραδόθηκαν 35.000 τόνοι.  Στόχος φέτος ειναι να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες με καλύτερη τιμή από την περσινή, αφού αν και η σεζόν πήγε καλά, οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλές και να βγαίνουν ίσα- ίσα τα καλλιεργητικά έξοδα. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι η βιομηχανική τομάτα είναι µια απαιτητική καλλιέργεια, τα έξοδα της οποίας προσεγγίζουν τα 650 ευρώ το στρέµµα και αν προκύψουν και ζημιές είτε από καύσωνα είτε από πλημμύρες κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου,  καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τον τοματοπαραγωγό. Η ανάγκη για βελτίωση των αποδόσεων, αλλά και της ποιότητας των παραδόσεων, δεν αφήνει περιθώρια στις µεταποιητικές βιοµηχανίες παρά να αυξήσουν την τιµή µαζί µε τις απαιτήσεις τους.

Από τις ανεπίσηµες συζητήσεις πάντως, προκύπτει ότι οι βασικοί παίκτες της αγοράς σε όλη τη χώρα,  θα αναζητήσουν αυξηµένες ποσότητες και είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω, δίνοντας µάλιστα καλά κίνητρα σε όσους επιλέξουν να παραδώσουν στα δύο άκρα της περιόδου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot