FOLLOW US: facebook twitter

Ο ουρανός πλημμύρισε από πολύχρωμους χαρταετούς: Οι Ηλείοι γιόρτασαν χθες τα Κούλουμα στην εξοχή και στις παραλίες

Ημερομηνία: 03-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με το πέταγμα του χαρταετού και το τραπέζι με τα νηστίσιμα, γιόρτασαν χθες οι Ηλείοι, οικογενειακά και με εξορμήσεις στη φύση και στις παραλίες, τα Κούλουμα σε όλο τον νομό.

Μπορεί οι καθιερωμένες εκδηλώσεις των δήμων  για την Καθαρά Δευτέρα που συμπεριλαμβάνονταν στο αποκριάτικο πρόγραμμά τους να ακυρώθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του Υπουργείου Υγείας για τον Κοροναϊό, ωστόσο οι Ηλείοι πήραν τις οικογένειές τους και τις παρέες τους και το γλέντησαν κανονικά.  Από νωρίς το πρωί, στο επίκεντρο των εξορμήσεών τους βρέθηκαν το Κατάκολο, η Κουρούτα, η Ζαχάρω , η Κυλλήνη και γενικότερα οι όμορφες παραλίες της Ηλείας, όπου συνδύασαν το πέταγμα του χαρταετού με σύμμαχο τον αέρα που φυσούσε κατάλληλα αλλά και την λιακάδα μαζί με φαγητό σε ταβέρνες ή στα καφέ  και πέρασαν μια όμορφη μέρα. Ο ουρανός πλημμύρισε στην κυριολεξία από πολύχρωμους χαρταετούς κάθε είδους και ειδικά τα παιδιά το καταχάρηκαν.

Λαγάνες και θαλασσινά στην ημερήσια διάταξη

Με την παραδοσιακή λαγάνα, χαλβάδες αλλά και θαλασσινά και νηστίσιμα στο τραπέζι τους, τίμησαν τα Κούλουμα. Από νωρίς το πρωί τα ψαράδικα  συγκέντρωσαν τα βλέμματα, όπου τα θαλασσινά έκαναν «παρέλαση», σε λίγο «αλμυρές» τιμές. Χταπόδια και γαρίδες κινήθηκαν από 14-16 ευρώ, μύδια σε χαμηλότερες τιμές από 4,5 – 5 ευρώ το κιλό ενώ εναλλακτικά αρκετός κόσμος προτίμησε θαλασσινά κατεψυγμένα σε λίγο χαμηλότερες τιμές από τα φρέσκα.  Η παραδοσιακή λαγάνα κόστιζε 2,5 ευρώ η μια, χαλβάδες από 7-8 ευρώ το κιλό κ.λ.π ο καθένας ψώνιζε ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση η φρενίτιδα του Κοροναϊού δεν πτόησε τους Ηλείους και φυσικά δεν τους έκλεισε στο σπίτι, αλλά όλοι διασκέδασαν με τις οικογένειες και τις παρέες τους.

Παραδοσιακά Κούλουμε με… πέταλα στην Φασκομηλιά!

Με εξαιρετικό και ζεστό καιρό γιόρτασαν τα κούλουμα στη Φασκομηλιά κάτοικοι και ετεροδημότες. Η κλασσική φασολάδα περίμενε κάθε επισκέπτη ενώ το τραπέζι περιλάμβανε χαλβά, ελιές αρκετά κιλά λαγάνα και άλλα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα.

Η μέρα είχε και πέταγμα χαρταετού αφού το ελαφρύ αεράκι βοήθησε τους τολμηρούς. Δεν γίνονται όμως κούλουμα χωρίς την αναβίωση του παραδοσιακού παιχνιδιού, ”πέταλα”. Αναβίωση που έλαβε χώρα στη Φασκομηλιά από δεκάδες νέους που βρέθηκαν εκεί, χωρίστηκαν σε ομάδες και το παιχνίδι άρχισε.

Μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Φασκομηλιάς έδωσαν το παρών όπως επίσης μέλη της Τοπικής Κοινότητας, του Αθλητικού Ομίλου, του Συλλόγου Νεολαίας & Άθλησης κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος