FOLLOW US: facebook twitter

Οι γρίφοι του 2020 για την Ηλεία

Ημερομηνία: 01-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με μεγάλα ερωτηματικά για το παρόν και το μέλλον της υποδέχεται η Ηλεία το 2020, αφού το 2019 –και ειδικά το β’ εξάμηνο- μας άφησε με σοβαρές εκκρεμότητες. Η «Πρωινή» αναλύει τις παραμέτρους στα πιο κομβικά ζητήματα που αφορούν τον νομό μας, κρατώντας μικρό καλάθι διότι οι καιροί είναι δύσκολοι.

Πατρών-Πύργου

«Ο κύβος ερρίφθη» για τον υπουργό Υποδομών, Κων/νο Καραμανλή Γ’ σχετικά με την κατασκευή της Πατρών-Πύργου. Σύμφωνα με όσα έχει πει στους δημάρχους της Ηλείας και σύμφωνα με όλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός έχει αποφασίσει να ακυρώσει τον ισχύοντα διαγωνισμό και να δώσει το έργο στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» επεκτείνοντας τη σύμβαση παραχώρησης. Λεπτομέρειες ακόμα δεν γνωρίζουμε με σιγουριά (κόστος, χρονοδιάγραμμα, κλπ), όμως δεν είναι τόσο απλή η υπόθεση. Καταρχάς, θα πρέπει να αποζημιωθούν οι ανάδοχοι που ήδη εκτελούν εργασίες στα 5 από τα 8 τμήματα, διαδικασία που κατά κανόνα καταλήγει στα δικαστήρια με μακροχρόνιες διενέξεις. Ποιος μας εγγυάται ότι το έργο δεν θα «παγώσει» αν προκύψουν προσφυγές στο ΣτΕ, ασφαλιστικά μέτρα κλπ. Επίσης, τι άλλαξε και αυτοί που δεν ήθελαν τον δρόμο το 2013 επειδή «δεν βγάζει τα λεφτά του», τώρα συμφωνούν να τον κατασκευάσουν; Είμαστε σίγουροι ότι σε κάνα δυο χρόνια δεν θα οδηγηθούμε στο ίδιο αδιέξοδο; Ο λαός της Ηλείας δεν αντέχει άλλο εμπαιγμό…

«Πυροδάνεια»

Στις 25 Οκτωβρίου η «Πρωινή» αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις για την τύχη των δανείων προνοιακού χαρακτήρα που δόθηκαν το 2007 σε πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστών ως «πυροδανείων». Παρότι η νέα κυβέρνηση βρήκε «στρωμένο» έδαφος από τον νόμο Χουλιαράκη, για να θεσπίσει ειδική νομοθετική ρύθμιση ανακουφιστική για τους δανειολήπτες, αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης των δανείων μέσω της κατάπτωσης των εγγυήσεων και της βεβαίωσης των οφειλών στις ΔΟΥ. Με τις σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδ. Σκυλακάκη, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές: είτε θα εξοφλήσουν εφάπαξ ολόκληρη την οφειλή, αφού οι τράπεζες «κρύβονται» πίσω από την κρατική εγγύηση και αποφεύγουν την ευνοϊκή ρύθμιση με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια, βάσει του νόμου Χουλιαράκη, είτε θα μετατραπούν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με τη μεταφορά των χρεών στην Εφορία και… όποιον πάρει ο Χάρος.

Πανεπιστήμια

Η Σχολή ΤΕΦΑΑ μας τελείωσε ένα ωραίο απόγευμα του Νοεμβρίου πριν καν αρχίσει, με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Είναι επίσης αντιληπτό και από τον πλέον καλόπιστο Ηλείο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θέλει ούτε τη Μουσειολογία στον Πύργο ούτε τη Γεωπονία στην Αμαλιάδα. Το κλίμα στις κοσμητείες όπου ανήκουν τα δύο ΑΕΙ, ευνοεί τη μεταφορά τους στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι αντίστοιχα. Την πρώτη μάχη την κέρδισαν οι δήμαρχοι και ανάγκασαν την πρύτανη να υπαναχωρήσει. Μέχρι στιγμής μας σώζει το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κ.Γαβρόγλου, προέβλεψε τις εξελίξεις και προνόησε, ορίζοντας ρητά τις έδρες των δύο τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα στον σχετικό νόμο. Μένει να δούμε αν η κα Κεραμέως σκοπεύει να τον αλλάξει τον νόμο και να «σβήσει» την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη μια και καλή…

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Στο πιο σοβαρό ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται χωρίς μελετημένο και αξιόπιστο σχεδιασμό. Πρώτα είδαμε μετανάστες να γίνονται «μπαλάκι» γιατί κάποιοι χώροι αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ακατάλληλοι και στη συνέχεια λάβαμε υπουργικές διαβεβαιώσεις τον περασμένο Νοέμβριο για εγκατάλειψη του πλάνου στέγασης μεταναστών στο παλιό εργοστάσιο «Αιγαίον» στο Επιτάλιο. Έναν μήνα μετά, όμως, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης «τρέχει» -στα μουλωχτά και με fast track διαδικασίες- διαγωνισμό 2,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δομής μεταναστών στον Πύργο, χωρίς να τηρούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για ανοικτούς διαγωνισμούς, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο μεγάλα ποσά.  Ο δήμαρχος Πύργου έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες χωρίς να έχει ενημερωθεί πρώτα η πόλη, και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαχείριση ανθρώπινων ψυχών απαιτεί διάλογο και διαφάνεια, όχι αιφνιδιασμό και  «θολές» διαδικασίες που ρίχνουν λάδι στο… εύφλεκτο τηγάνι της καχυποψίας.

Όπως έγραψε και χθες η «Πρωινή», έρχονται χρόνια δίσεκτα και μήνες οργισμένοι για τη χώρα. Μόνο που στην Ηλεία βιώνουμε τα δίσεκτα και την οργή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δίχως να βλέπουμε στον ορίζοντα φωτεινή προοπτική. Aς ελπίσουμε ότι η νέα δεκαετία θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.  Άλλωστε… χειρότερα δεν γίνεται…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia