FOLLOW US: facebook twitter

Οι ενεργειακές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Της γ.γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου

Το 2023 σηματοδοτεί το δεύτερο έτος από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και το πέρασμα της πολιτικής σε ένα νέο στάδιο ωρίμανσης. Το νέο τοπίο στην ενέργεια ανακατευθύνει τις προτεραιότητες και αναπροσαρμόζει την αντίληψή μας για τη διάρθρωση του στρατηγικού αυτού τομέα της οικονομίας.

Η Ελλάδα αναδύεται ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, και πρωτοστατεί στη διάνοιξη των νέων δρόμων της ενεργειακής ασφάλειας και της απεξάρτησης από την εισαγόμενη ρωσική ενέργεια.

Η ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της Κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Με τη συμφωνία, θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και θα γίνει δυνατή η συγκράτηση των υψηλών τιμών του ορυκτού αυτού καυσίμου που επηρεάζουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα συντελείται μια ενεργειακή επανάσταση σε όλα τα επίπεδα ενεργειακής πολιτικής, χωρίς φυσικά να αγνοούμε ότι έχουμε μπροστά αρκετή δουλειά ακόμα όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, αλλά προς τον σκοπό της αποανθρακοποίησης της οικονομίας.

Είναι ήδη σαφές ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Κεντρικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Και τούτο επειδή προνοήσαμε να κατασκευάσουμε υποδομές που θα μας καθιστούσαν πιο ασφαλείς σε περιόδους κρίσεων. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εκτός από την αναβάθμιση του σταθμού αυτού που ολοκληρώθηκε το 2018, την τελευταία τριετία έχουμε θέσει σε κίνηση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής νέων πλωτών εγκαταστάσεων LNG σε Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο. Ολοκληρώνουμε τους διασυνδετήριους αγωγούς με τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, τις οποίες τροφοδοτούμε με φ. αέριο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Θέτουμε σε κίνηση μεγάλα στρατηγικά σχέδια διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με σκοπό την προμήθεια φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., ενώ ολοκληρώνουμε και τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κρήτη και τα απομονωμένα νησιά μας.

Παρά την αναγκαστική αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος που θέσαμε για την απολιγνιτοποίηση λόγω των συνεπειών της κρίσης, παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την εμπροσθοβαρή πολιτική που μας καθιστά πρωτοπόρους στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση. 

Στηρίζουμε θεσμικά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι Α.Π.Ε. αποτελούν την μόνη πειστική απάντηση της ανθρωπότητας στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τον μόνο τρόπο για παραγωγή φθηνής και βιώσιμης ενέργειας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, στις 7 Οκτωβρίου, η ζήτηση ηλεκτρισμού καλύφθηκε, για 5 ώρες, κατά 100% από Α.Π.Ε. και αυτό φιλοδοξούμε να το ζούμε ολοένα και πιο συχνά.

Στην παραγωγή  ηλεκτρισμού, ο σημερινός στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030 είναι το 61% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από σταθμούς Α.Π.Ε. Στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 φθάσαμε ήδη στο 45,1%!

Σε αυτή την μεγάλη εθνική επιδίωξη, θα συμβάλει καθοριστικά και η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Ήδη, το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει, ευνοεί την υποδοχή μιας νέας τεχνολογίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο αναμένουμε, έως το 2050, να έχουμε πετύχει συνθήκες ουδετερότητας άνθρακα και τον πλήρη εξηλεκτρισμό της οικονομίας.

Συνεχίζουμε με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (Εξοικονομώ, Ηλέκτρα κλπ), την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης αλλά και την εφαρμογή μέτρων μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δράσεις απολύτως απαραίτητες για να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και κοινωνία από τις χειρότερες επιπτώσεις της εξωγενούς κρίσης.  

Ταυτόχρονα θα επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου για όλους τους οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές, στο βαθμό που θα στηρίζεται η πραγματική οικονομία χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για “πράσινες” επενδύσεις, τα οποία αποτελούν το 32% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου. Πρόκειται για συνολικά πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεσμευόμαστε και το νέο έτος για ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία, προστασία και του τελευταίου πολίτη και επιχείρησης, ενώ δρομολογούμε νέες δράσεις με στρατηγικό πρόσημο που διασφαλίζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia