Οι εμπειρίες ενός εκλογικού αντιπροσώπου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”89937″ img_size=”full”][vc_column_text]«Οι Εμπειρίες ενός εκλογικού αντιπροσώπου θα μπορούσε να λέγεται το παρακάτω σημείωμα, αν δεν ήταν κλεμμένος τίτλος, από τον Ιταλό λογοτέχνη Ίταλο Καλβίνο, και δεν αποτελούσε τις δικές μου εμπειρίες από τη -μετά από κλήρωση- συμμετοχή μου, στη εκλογική διαδικασία.
Παρά τα σημαντικά προβλήματα, η χώρα καταφέρνει και κάνει εκλογές με εκρηκτικά αποτελέσματα και μας δίνει τη δύναμη να ορίζουμε τις τύχες μας.
Όταν πήρα στα χέρια μου την επιστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που μου ανακοίνωνε ότι κληρώθηκα για να παραστώ ως τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζα και στο τμήμα Α, που θα κάλυπτε τις Ευρωεκλογές και την Περιφέρεια, στην αρχή να μην κρύβομαι, ένιωσα μια απίστευτη δυσφορία. Τηλεφώνησα αμέσως σε μια φίλη δικηγόρο και της λέω πες μου πως μπορώ να το αποφύγω. Η απάντησή της ήταν κοφτή και σαφής ‘’δεν μπορείς. Πήγαινε και προσπάθησε να το ευχαριστηθείς’’.
Έτσι και έγινε. Πήγα και το ευχαριστήθηκα. Κυρίως για τη γνώση της διαδικασίας και την εμπειρία. Έφτασα στο εκλογικό τμήμα στις 6.25 το πρωί μετά από μια ανήσυχη νύχτα, αλλά με πολύ καλή διάθεση να βοηθήσω, να αποκτήσω σημαντική γνώση για τη διαδικασία στην οποία συμμετέχω πάντα ανελλιπώς ως ψηφοφόρος. Είχα πρόθεση να φανώ χρήσιμη στους συμπολίτες μου αλλά και στον θεσμό, πυλώνα της Δημοκρατίας. Η δική μας δικαστική αντιπρόσωπος ήταν μια νεαρή δικηγορίνα που είχε κοιμηθεί μόλις δύο ώρες το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να φτιάξει το εκλογικό τμήμα όσο καλύτερα μπορούσε και αρκετά τελειομανής και αγχώδης για να μη γίνει το παραμικρό λάθος. Είχε μαζί της, τους δύο γραμματείς της. Στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα είχαμε κληρωθεί οκτώ άτομα για να επανδρώσουμε την εφορευτική επιτροπή. Παρουσιαστήκαμε ως τις 6.30 το πρωί, πέντε, εκ των οποίων μια κυρία με βεβαίωση γιατρού για απαλλαγή και ένας θυμωμένος άνδρας γιατί κληρωνόταν για τέταρτη φορά. Αναρωτιέμαι γιατί σε αυτές τις κληρώσεις δεν κοιτάζουν, δεν ελέγχουν και δεν ορίζουν τα χαρακτηριστικά εκείνων που κληρώνονται. Π.χ. ναι, είχε δίκιο ο συνάδελφος. Είναι δυνατόν να κληρώνεται κάποιος τέσσερις συνεχείς φορές, όταν η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει κληρωθεί ποτέ;
Η θέση μου τον περισσότερο χρόνο ήταν να στέκομαι όρθια δίπλα στις δύο κάλπες και να ανοίγω την θυρίδα από το βιβλίο που την κάλυπτε, αφού τσέκαρα ότι έμπαινε ο σωστός φάκελος στη σωστή κάλπη. Ω, ναι, στο τσακ πρόλαβα αρκετές φορές τη λάθος ρίψη. Έτσι όπως στεκόμουν όρθια έβλεπα την ουρά που δημιουργούταν στην πόρτα και πολλές φορές κοίταζα εκείνους που περίμεναν και εκείνοι εμένα, χωρίς λόγο, απλά έπεφτε εκεί στην ευθεία το κουρασμένο βλέμμα μου. Ε, πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές έπεσα σε βλέμματα του τύπου, ‘’μα, τι κάνει αυτή τώρα γιατί κάθεται και ξύνεται και δεν κάνει κάτι για να μην περιμένω εγώ στη σειρά;’’. Δηλαδή, δεν καταλάβαινε ότι περίμενα από τις 7.00 πρωί όρθια έως τις 7.20 το απόγευμα συνεχώς, να βγει ο προηγούμενος από το παραβάν, που έκανε κανένα πεντάλεπτο τουλάχιστον στις ευρωεκλογές, και να έρθει να ρίξει τον φάκελο στη σωστή κάλπη; Τι δεν καταλάβαινε; Μια κυρία, λοιπόν, που δεν άντεχε να κάθεται στην ουρά, και με έβλεπε από μακριά, με πλησίασε και μου έβαλε φωνές, γιατί περίμενε 20 λεπτά, ζήτησε το όνομά μου, να με καταγγείλει και να το κάνει θέμα, γιατί δεν έκανα κάτι να προχωρήσει η ουρά, αλλά –αντίθετα- καθόμουν και κοίταζα τις κάλπες.
Τέλος, στο τμήμα μου, ήταν εγγεγραμμένοι 594 και ψήφισαν 313, με μια μεγάλη εφορευτική επιτροπή (αν κρίνω από τις απουσίες στα άλλα τμήματα) που όλα τα μέλη της έκαναν άψογα τη δουλειά τους συνεχώς και μια εξαιρετική δικαστική αντιπρόσωπο. Η ουρά έξω ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Τι θα γινόταν αν ερχόταν η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων να ψηφίσει; Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Ευτυχώς δεν έγινε αυτήν τη φορά. Τις μεγάλες ελλείψεις σε φακέλους και ψηφοδέλτια τις κάλυπταν οι υποψήφιοι, οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Η διαδικασία έγινε σωστά και η χώρα έκανε τις εκλογές με μεγάλες ελλείψεις, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όμως έκαναν την έναρξη και τη λήξη των εκλογών με τάμπλετ και μακάρι κάποτε οι εκλογές να έχουν λάπτοπ και αργότερα θα ήταν ωραίο να μπορούμε να ψηφίζουμε και ηλεκτρονικά, μόνο και μόνο για να μη συναντάμε αυτούς τους ανυπόμονους και αγενείς τύπους. Δεν έχω για όλα τις κατάλληλες απαντήσεις και προτάσεις, ούτε και η συμμετοχή μου για μια φορά σε εφορευτική επιτροπή εκλογικού τμήματος, με καθιστά ξερόλα του εκλογικού συστήματος, αλλά ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, είναι αναμφίβολο και κοινώς αποδεκτό.
Όπως είναι και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι όταν θέλουμε είμαστε εξαιρετικοί εθελοντές, καταπληκτικοί ψηφοφόροι και εξαιρετικά ευγενείς και αυτοί οι ψηφοφόροι, που φεύγοντας σε ευχαριστούσαν για την υπομονή σου και την κούρασή σου και ότι γνώριζαν ότι έκανες ευγενική προσφορά σε εκείνους και στην πολιτεία, με έκαναν να φύγω αργά, πολύ αργά και να γυρίσω σπίτι ευχαριστημένη.
Λίνα Βασιλοπούλου 27.5.2019».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]