FOLLOW US: facebook twitter

«Οι εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και του μέλλοντός μας»

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:

Νέοι της Ηλείας που ψηφίζουν πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές της Κυριακής μιλούν στην «Πρωινή»

  • «Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του φανατισμού και των πελατειακών σχέσεων»

Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρου – Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Πρόθυμοι να ψηφίσουν για πρώτη φορά, αλλά και προβληματισμένοι για την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις Ευρωεκλογές, εμφανίζονται αρκετοί νέοι στην Ηλεία, αφού οι σχολικές εξετάσεις και η αδιαφορία των θεσμών της χώρας να τους πληροφορήσουν, τους έχουν αφήσει στην άγνοια.

Παρ’ όλα αυτά, επτά μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Ηλείας που θα πάνε ως… πρωτάκια στην κάλπη των ευρωκλογών της Κυριακής, δηλώνουν στην «Πρωινή» με πρωτόγνωρη ωριμότητα για την ηλικία των 17 πως η «αποχή δεν είναι λύση» και «η άρνηση ψήφου είναι σιωπή». Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας που θα πρέπει να διαφυλάξουν με τη συμμετοχή τους!

Χρήστος Γιαννόπουλος

Ψηφίζω στις Ευρωεκλογές για πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πολλά για τους υποψηφίους, ό,τι γνωρίζω είναι μέσω των κοινωνικών δικτύων, ακόμα δεν είμαι σίγουρος τι θα ψηφίσω.

Χάρης Δρακόπουλος

Ψηφίζω για πρώτη φορά για τις ευρωεκλογές και έχω μεγάλη αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν έχω ενημερωθεί σωστά, καθώς οι εξετάσεις δεν αφήνουν πολύ χρόνο. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω.

Γιώργος Καρούσος

Ψηφίζω πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Δεν έχω ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσω και δεν είμαι αρκετά ενήμερος για τις ακριβείς λειτουργίες του Ευρωκοινοβουλίου. Σίγουρα όμως θα πάω να ψηφίσω, γιατί είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι σε όποια δημοκρατική διαδικασία.

Ζωή Μπέκιου

Και έφτασε επιτέλους η χρόνια που δεν θα πάω στο εκλογικό κέντρο απλώς για να ψηφίσουν οι γονείς μου. Ήρθε η ώρα εγώ να αποφασίσω δίπλα σε ποιον θα σχεδιάσω με βάρος και ευθύνη έναν σταυρό. Η αλήθεια είναι ότι φανταζόμουν τις πρώτες μου εκλογές ως ψηφοφόρος λίγο διαφορετικές. Να μη νιώθω αυτή την απαισιοδοξία, έτοιμη να απέχω. Αλλά ο εαυτός μου όλο με επαναφέρει και του ψιθυρίζω «η αποχή δεν είναι λύση, η άρνηση ψήφου είναι σιωπή». Κι έτσι θα ξυπνήσω το πρωί της 9ης Ιουνίου, θα βάλω την τυχερή μου μπλούζα, θα μπω περήφανα στο εκλογικό κέντρο, θα μουτζουρώσω σταυρούς στα ονόματα που φωνάζουν έστω και λίγο ελπίδα, ανάμεσα στους αχανείς δρόμους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, και έτοιμη, αισιόδοξη και νιώθοντας αρκετά ενήλικη θα αφήσω την ψήφο μου να χαθεί ανάμεσα στις άλλες τόσες, όλες ίσες κι όλες σημαντικές, και ελπίζω φέτος όλες οι κάλπες να μετρήσουν πολλές!

Θωμάς Μπίστας, 2ο ΓΕΛ Πύργου

Όντας πλέον 17, έχω την «υποχρέωση» να ρίξω την ψήφο μου στην κάλπη. Αυτή η στιγμή είναι σημαντική, καθώς νιώθω ότι έχω την ευκαιρία να επηρεάσω την πολιτική κατάσταση της Ευρώπης. Βέβαια, για να φτάσω σε αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να αναλογιστώ τις επιλογές μου, πράγμα δύσκολο αν λάβουμε υπόψη το πλήθος των υποψηφίων. Επιπλέον πρέπει να ενημερωθώ για την ευρωβουλή και πως επηρεάζει την χώρα μας, μιας και μαθαίνουμε ελάχιστα για αυτόν τον θεσμό στο σχολείο. Ωστόσο παρατηρώ ότι ελάχιστοι έφηβοι ακολουθούν αυτή τη διαδικασία, καθώς οι περισσότεροι είτε δεν θα ψηφίσουν είτε θα ρίξουν ένα έτοιμο ψηφοδέλτιο που θα τους έχει δώσει η οικογένειά τους. Προσωπικά νιώθω πως δεν πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας με βάση τα πιστεύω της οικογένειας μας, αλλά να τα ακούσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ό,τι πιστεύουμε ότι μας εκφράζει. Έτσι σε συνδυασμό με προσωπική έρευνα μπορούμε να λάβουμε την πιο κατάλληλη απόφαση για εμάς. Αυτό βέβαια μπορεί να προξενεί άγχος σε κάποιους από εμάς αφού είναι μια απόφαση που επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης.

Βασιλική Βαρβούνη 2ο ΓΕΛ Πύργου

Ήδη από την παιδική μας ηλικία, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, έχουμε έρθει σε επαφή με τη διαδικασία των εκλογών. Δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές, η διαδικασία υπήρξε η ίδια και φάνταζε αρκετά διασκεδαστική στα μάτια μας, όντας παιδιά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρακαλούσαμε τους γονείς μας να μπούμε μαζί τους στο παραβάν, να κλείσουμε εμείς τον φάκελο ή να τον ρίξουμε στην κάλπη. Ωστόσο, φέτος οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Καλούμαστε εμείς πλέον να αναλάβουμε τον ρόλο των «μεγάλων». Οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Παράλληλα με το αίσθημα της χαράς και ευθύνης της ενηλικίωσης, συνυπάρχει ( και εν μέρει υπερισχύει ) η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Με την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας να είναι κάτι περισσότερο από περίπλοκη, οι έφηβοι βρισκόμαστε σε εντελώς δυσμενή θέση, καθώς οι αλλαγές της κάθε νέας τετραετίας είναι ελάχιστες και πάντα προς το χειρότερο.

Με αυτά τα δεδομένα, εμείς οι έφηβοι νιώθουμε αδύναμοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αδιαφορούμε. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαδικασία των εκλογών δεν είναι μια προαιρετική ανούσια διαδικασία ώστε να την παραλείπουμε. Οι εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας μας και του μέλλοντος μας! Ας διαφυλάξουμε και τα δύο!

Ηρακλής Γρίβας 2ο ΓΕΛ Πύργου

Θεωρούμε πλέον 17, στην “ώριμη” ηλικία αυτή μου ζητείται να ψηφίσω, δίνονται στο χέρι μου και όλων μας τα ηνία της χώρας, καθώς η ψήφος του καθενός από εμάς θα επηρεάσει το μέλλον της. Μια μεγάλη ευθύνη, όμως κανείς δεν κάθεται να το σκεφτεί καλά πριν ρίξει το φάκελο στην κάλπη. Πολιορκούμαι από γνωστούς φίλους συγγενείς για το κόμμα που θα υποστηρίξω, όμως κανείς δεν με ρώτησε τι πραγματικά θέλω. Χρειάζομαι να μάθω για τις βλέψεις των υποψηφίων, να επιλέξω το άτομο που θεωρώ κατάλληλο και φυσικά να ξέρω τον λόγο για τον οποίο το ψηφίζω. Όλοι περιμένουν πολλά από την νέα γενιά, μια από τις υποχρεώσεις αυτές είναι να σπάσουμε τον φαύλο αυτό κύκλο του φανατισμού της ανθυγιεινής κομματικοποίησης και των πελατειακών σχέσεων ανάμεσα σε ψηφοφόρους και εκλεγμένους. Και εγώ αυτό νιώθω, πως φτάνει πια.

Φώτης Παναγιωτόπουλος, 2ο ΓΕΛ Πύργου

Η στιγμή που θα ψηφίσω για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές πλησιάζει και νιώθω ενθουσιασμό και ευθύνη συνάμα. Είναι σημαντικό να έχω λόγο για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μου. Σκέφτομαι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως θέματα περιβαλλοντικής φύσεως, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς επίσης και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και συνειδητοποιώ ότι η ψήφος μου έχει βαρύτητα και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Θέλω να επιλέξω εκπροσώπους που θα αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Νιώθω πως αυτή η εμπειρία θα με βοηθήσει να ωριμάσω, να κατανοήσω περισσότερο τη σημασία της δημοκρατίας, ενώ λαμβάνοντας μέρος στην πρώτη μου εκλεκτική διαδικασία, να κάνω το πρώτο βήμα στο να γίνω ένας υπεύθυνος και ενεργός πολίτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot