Οι Δικηγόροι ζητούν μέτρα στήριξης λόγω υπολειτουργίας των δικαστηρίων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54290″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι αποφάσεις έλαβε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων
Υπό την προεδρία του προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ζητεί, μεταξύ άλλων, μέτρα οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, καθώς και αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους, κατά το διάστημα της υπολειτουργίας των δικαστηρίων λόγω COVID-19.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ΚΥΑ (ΦΕΚ 4899 Β) διασφαλίζει τη λειτουργία των δικαστηρίων και την απονομή δικαστικής προστασίας στους πολίτες, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες και σημειώνει ότι διεξάγονται κανονικά μια σειρά από κατηγορίες δικών σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων. Επίσης, παραμένουν σε λειτουργία, με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω των υγειονομικών συνθηκών, οι γραμματείες των δικαστηρίων, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.
Ωστόσο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επισημαίνει ότι η η γενικότερη επικρατούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, λόγω της πανδημίας, έχει ιδιαίτερα σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην άσκηση του επαγγέλματος των δικηγόρων κάτι που αναγνωρίζει και η Πολιτεία με την ένταξη των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Στα πλαίσια των διεκδικήσεων της Ολομέλειας, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη:
– Την καταβολή χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του νόμου 3996/2011.
– Την υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής 4ου και 5ου κύκλου.
– Την αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο 2020.
– Τη μείωση κατά 40% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τον μήνα Νοέμβριο 2020.
Ωστόσο όπως αναφέρεται η «κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει περαιτέρω οικονομικά τον κλάδο, λαμβανομένου υπόψη ότι η μερική, κατά τα άνω, λειτουργία των δικαστηρίων δεν αναιρεί αυτήν τη δυσμενή οικονομική πραγματικότητα και η υγειονομική κρίση είναι απρόβλεπτης διάρκειας.»
Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια διεκδικεί:
– Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων και ιδίως των συναδέλφων των περιοχών που ανήκαν στο 4ο επιδημιολογικό πεδίο και είχε ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, όπως και της Σάμου, που έχει πληγεί από τον σεισμό.
– Την αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
– Την ενοποίηση των κριτηρίων για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τη μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.
– Την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
– Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.
- Η Ολομέλεια καλεί τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας και όλους τους συναδέλφους δικηγόρους να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων και την απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας από τους πολίτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]