FOLLOW US: facebook twitter

Οι χρήστες υπολογιστών διευκολύνουν τους χάκερ με εύκολα passwords

Ημερομηνία: 19-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143307″ img_size=”full”][vc_column_text]Από τη μια πλευρά είναι κατανοητό ότι για να εισέρχεται κάποιος στον υπολογιστή του ή σε κάποια online υπηρεσία (e-mail, social media, web banking κ.α.) θέλει να χρησιμοποιεί κάποιο εύκολο στην απομνημόνευση κωδικό πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά όμως καραδοκούν οι κάθε είδους κακόβουλοι του κυβερνοχώρου που αναζητούν μόνιμα την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι ειδικοί και οι εταιρείες που ασχολούνται με την προστασία ηλεκτρονικής ασφάλειας κάνουν συνεχείς εκκλήσεις να βάζουμε σύνθετους κωδικούς για πρόσβαση στους υπολογιστές και τις online υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση κωδικούς με αριθμούς ή ονόματα που σχετίζονται με την προσωπική μας ζωή (ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα συντρόφων-παιδιών-κατοικίδιων κ.α.) ή εύκολων στην απομνημόνευση κωδικών όπως «123456», «qwerty» κ.α.

Παρόλα αυτά και παρά την δημοσιότητα που παίρνει σε σχεδόν καθημερινή βάση η δράση των χάκερ σε όλο τον κόσμο όπως φαίνεται πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μην προφυλάσσονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εύκολα στον εντοπισμό τους passwords.

Η πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών passwords NordPass στην ετήσια έκθεση της αναφέρει ότι πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών υπολογιστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εύκολους κωδικούς όπως το όνομα τους, την ομάδα που υποστηρίζουν, την μάρκα του αυτοκινήτου τους, το αγαπημένο τους συγκρότημα κ.α. κωδικούς που ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει τον χρήστη προσωπικά για να τους ξέρει είναι σχετικά εύκολο να τους ανακαλύψει. Η έκθεση αναφέρει και γενικευμένη χρήση απλών κωδικών όπως το «123456», «qwerty» που κάνουν την ζωή των χάκερ πολύ εύκολη. Το «123456» το χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 εκατ. χρήστες υπολογιστών στον κόσμο. Το «12345» το χρησιμοποιούν περίπου 33 εκατ. χρήστες κα το «123456789» περίπου 46 εκατ. χρήστες.

Οι υπηρεσίες όπως η NordPass κάνουν διαχείριση των passwords των πελατών τους και υπόσχονται ότι τα αλλάζουν εκείνες μόνες τους συχνά και ο χρήστης δεν έχει να ασχολείται με αυτά και να πρέπει να θυμάται πολλούς κωδικούς κλπ. αλλά έχει αυτόματα πρόσβαση στον υπολογιστή και τις υπηρεσίες που θέλει. Φυσικά αν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τέτοια εταιρεία θα αποκτήσει ένα πραγματικό θησαυρό.

Είναι μεν αναγκαίο να χρησιμοποιούμε σύνθετους και δύσκολους στην ανίχνευση κωδικούς αλλά από την άλλη με τόσους κωδικούς που είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας τους οποίους πρέπει μάλιστα να αλλάζουμε συχνά το πράγμα περιπλέκεται και έτσι προτιμούν πολλοί την εύκολη αλλά επικίνδυνη λύση του να χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς τους οποίους διατηρούν μόνιμα.[/vc_column_text][vc_column_text]naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia