FOLLOW US: facebook twitter

«Οι αξίες πρέπει να αποτελούν το σημείο αναφοράς μας»: «Θυσίας μνήμη» από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων και το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου αφιερωμένη στους προσκόπους της Μ. Ασίας

Ημερομηνία: 23-10-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73949″ img_size=”full”][vc_column_text]Πλημμυρισμένη από το άρωμα νοσταλγίας των «μικρών αλησμόνητων πατρίδων»,  ήταν η εκδήλωση «ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ» που διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΛΕΠ, αφιερωμένη  στα τραγικά γεγονότα της Μ. Ασίας και στους ηρωικούς προσκόπους που θυσιάστηκαν το 1919, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι.  Η εκδήλωση διανθίστηκε με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την Μ. Ασία και την σφαγή των προσκόπων, ενώ ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια από την Μικτή Χορωδία του ΛΕΠ Πύργου υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, Σχολικής Συμβούλου Μουσικής Π.Δ..Ε.Δυτ..Ελλάδας. Εξαίρετη η επιλογή των τραγουδιών όπως και η ερμηνεία της χορωδίας του ΛΕΠ που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης.

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιατράς και συνεχίστηκε με μια αφήγηση- απαγγελία της Γιώτας Μπαρτζοπούλου και στην πορεία της Ρούλας Μαλλιοπούλου, που μας έβαλαν  στο κλίμα των δραματικών γεγονότων της Μ. Ασίας. Στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση που όπως είπε μας γυρίζουν πίσω στις ρίζες μας,  στις αξέχαστες πατρίδες εκεί όπου άνθισε ο Ελληνισμός και ο Πολιτισμός, αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο του προσκοπισμού.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς τους προσκόπους τονίζοντας ότι ο δήμος Πύργου έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον προσκοπισμό και ακόμα ότι δεν ξεχνά την σημαντική τους προσφορά στους σεισμούς του 1993. Επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης και του πολιτισμού στην πόλη μας και που πάντα δίνει το στίγμα του με αξιόλογες εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης τονίζοντας με έμφαση ότι «ήταν τραγωδία και όχι συνωστισμός στην παραλία» και περιέγραψε με μελανά χρώματα τα τραγικά εκείνα γεγονότα όπου έχουν καταγραφεί μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που τα βίωσαν αλλά και στην κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των δυνάμεων του Κεμάλ. Με την σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε στην θυσία των σφαγιασθέντων προσκόπων της Μικράς Ασίας στην  Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι, που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές κρατώντας ψηλά το λάβαρο των ιδανικών του Ελληνισμού, της ελευθερίας, της θρησκείας και των αρχών του Προσκοπισμού, αξίες με τις οποίες πορεύεται ως τώρα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ.  Πρόδρομος Πολύβιος, που ανέπτυξε  το θέμα της «ηθικής διάστασης της προσφοράς. Το παράδειγμα των Προσκόπων της Μικράς Ασίας».

Όπως τόνισε ο κ. Πολύβιος αναφερόμενος στις ιδέες και ηθικές αξίες του Προσκοπισμού, επισήμανε ότι  ο πρόσκοπος υπόσχεται στην τιμή του να βοηθάει την πατρίδα και κάθε άνθρωπο να κάνει το καθήκον του και αυτήν την λέξη, την λέξη τιμή, επέλεξαν οι πρόσκοποι για να συνοδεύει διαχρονικά την προσκοπική τους ζωή, ηθική αξία ανεκτίμητη. Υπογράμμισε δε, ότι στόχος είναι να κρατήσουμε ψηλά τις αξίες της πατρίδας μας.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1540283037805-384f07b1-d9e8-10″ include=”73950,73951,73952″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot