FOLLOW US: facebook twitter

Οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους στα Νοσοκομεία!

Ημερομηνία: 31-10-2022 | Συντάκτης:

Αντιδράσεις για το «νομοσχέδιο Γκάγκα» που ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

  • Τις κυριότερες αλλαγές αναλύει και σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Πλήρη ανατροπή στο ΕΣΥ φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας και προβλέπει εκτός των άλλων ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν να πραγματοποιούν και ιδιωτικό έργο. Θα μπορούν δηλαδή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, αλλά μία φορά την εβδομάδα και υπό προϋποθέσεις.

Το «νομοσχέδιο Γκάγκα», όπως είναι πλέον γνωστό καθώς τις αλλαγές εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένεται να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν δωρεάν, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις ενώ έχει ανάψει και φωτιές στην κυβέρνηση και αυτό γιατί φέρνει πληρωμές από την τσέπη των ασθενών για χειρουργεία και όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

Τις βασικές προωθούμενες αλλαγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη αναλύει σήμερα στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «η χρονική στιγμή κατάθεσης του σχεδίου νόμου είναι η πλέον ακατάλληλη για οργανωμένο διάλογο με την ιατρική κοινότητα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων, όταν τα απερχόμενα Διοικητικά Συμβούλια δεν νομιμοποιούνται πλέον να λάβουν θέση επί τόσο ουσιωδών ζητημάτων ενώ τα νεοεκλεγέντα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη. Έχουμε κάθε λόγο να μην θεωρούμε τυχαία αυτή την επιλογή της χρονικής στιγμής».

Οι κυριότερες αλλαγές

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννικούλης, μια από τις κυριότερες αλλαγές προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης στο Ε.Σ.Υ. ιατρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι οποίοι προφανώς παράλληλα θα μπορούν να διατηρούν ή να ιδρύουν ιδιωτικό ιατρείο, για όσες θέσεις ιατρών Ε.Σ.Υ.  παραμένουν άγονες μετά την προκήρυξή τους. «Πρόκειται για μέτρο το οποίο θα έπρεπε να επιφυλάσσεται αυστηρά  ως έσχατη και μόνο λύση αφού προηγουμένως είχαν παρασχεθεί ισχυρά οικονομικά κίνητρα, μέσω γενναίας μισθολογικής αναβάθμισης, ώστε να στελεχωθούν όλες οι θέσεις στο Ε.Σ.Υ.  και ακόμη ισχυρότερα κίνητρα για  όσες θέσεις έχουν μακρύ ιστορικό άγονων προκηρύξεων» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «Εάν ακόμη και μετά τη  θέσπιση ισχυρών οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως και κινήτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες, παρέμεναν άγονες κάποιες θέσεις, το οποίο βεβαίως σπανίως θα συνέβαινε πλέον εφόσον υπήρχαν τα κίνητρα αυτά, τότε και μόνο τότε μπορούσε να εξετασθεί το μέτρο της μερικής απασχόλησης. Ας μην λησμονούμε ότι ειδικά για κρίσιμες ειδικότητες, όπως λ.χ. παθολογική, χειρουργική, εντατικολογία, η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων απαιτεί ιατρούς πλήρους απασχόλησης οπότε η μερική απασχόληση ούτως ή άλλως δεν είναι λύση».

«Κατ’ επίφαση πλέον δημόσιο ΕΣΥ»

Ο κ. Γιαννικούλης μιλώντας για τη δυνατότητα των ιατρών του Ε.Σ.Υ.,  εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών και στην λειτουργία των απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου, να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται και με ιδιωτικές κλινικές επισήμανε πως το πρόγραμμα ενός ιατρού Ε.Σ.Υ. που μετέχει πλήρως στις εφημερίες και στα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου είναι ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένο για να μπορεί παράλληλα να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα.  «Επομένως αν αποφασίσει να εργασθεί και ιδιωτικά παράλληλα, ο πειρασμός να αμελήσει τα καθήκοντά του στο δημόσιο νοσοκομείο για να αφοσιωθεί στο κερδοφόρο ιδιωτικό έργο θα είναι πολύ μεγάλος. Το ίδιο θα ισχύσει αν  εφαρμοστεί η δημοσιευμένη πρόθεση του Υπουργείου να επιτρέψει στα δημόσια νοσοκομεία την διενέργεια νόμιμων απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος θεσμοποίησης μιας τελικά  πλήρους ιδωτικοοικονομικής λειτουργίας ενός, κατ΄ επίφαση πλέον, δημοσίου Ε.Σ.Υ. είναι  απολύτως ορατός. Επιπλέον της συνεπαγόμενης αλλαγής στον δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. τα παραπάνω μέτρα συνιστούν, για προφανείς λόγους, και αθέμιτο  ανταγωνισμό προς τους ιατρούς του αμιγώς ιδιωτικού τομέα».

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ειδίκευσης των νέων ιατρών όπου κάθε νέος γιατρός θα ολοκληρώνει την ειδίκευσή του όχι σε ένα νοσοκομείο όπως τώρα αλλά σε ομάδα νοσοκομείων στα οποία θα ασκείται εκ περιτροπής σημείωσε: «Υπό ιδανικές συνθήκες το σύστημα αυτό θα μπορούσε κάτι να προσφέρει στην ειδίκευση των νέων ιατρών, υπό τις επικρατούσες συνθήκες υποστελέχωσης όμως υπάρχει ο κίνδυνος η μεταφορά των ειδικευόμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να θεωρηθεί η εύκολη και φθηνή λύση κάλυψης των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, καταστρατηγώντας έτσι  το όποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους νέους συναδέλφους αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας- δημόσιο και ιδιωτικό- μακροπρόθεσμα, εάν τελικά κατακλυσθεί από ατελώς εκπαιδευμένους ειδικευμένους ιατρούς».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος