FOLLOW US: facebook twitter

Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;

Ημερομηνία: 02-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Μη σταματάτε να δίνετε αίμα. «Η αρρώστια δεν κάνει διακοπές! Πάρε την παρέα σου και δώσε αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία». Αυτό είναι το μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι θερινοί μήνες και ειδικότερα ο Αύγουστος αλλά και ο Σεπτέμβριος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την αιμοδοσία στη χώρα μας αλλά και διεθνώς και κύρια αιτία είναι η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών, επισημαίνει το Κέντρο και κάνει έκκληση για συνέχιση της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) που παρουσιάζει το ΕΚΕΑ, η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια, με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.

«Ανάγκη του χθες», επαναλαμβάνει το ΕΚΕΑ, είναι η δημιουργία ενός συγκεντροποιημένου Εθνικού Συστήματος Αίματος με κεντρικό συντονισμό και σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος.

Οσον αφορά ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία, το ΕΚΕΑ συνιστά «να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος, αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων ώστε να μη χαθεί ούτε μία μονάδα αίμα».

«Θεωρούμε  ότι η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές, για επικοινωνιακούς λόγους» αποσαφηνίζει το ΕΚΕΑ και καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος