FOLLOW US: facebook twitter

Οι άντρες θέλουν ισότητα, αρκεί να μην είναι στο σπίτι τους…

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106970″ img_size=”full”][vc_column_text]Η έρευνα αναδεικνύει πως ακόμη υπάρχουν στερεοτυπικές απόψεις για τον διαχωρισμό άνδρα – γυναίκας, αλλά και καθημερινά παραδείγματα που τον ενισχύουν.

Οι νέοι άντρες όλο και περισσότερο συμφωνούν με την ιδέα της ισότητας των γυναικών, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Αλλά στο «μέτωπο» του σπιτιού και της φροντίδας οι παραδοσιακές αντιλήψεις διαιωνίζονται και οι άντρες είναι ακόμη πολύ απρόθυμοι ή πολύ βολεμένοι για να μοιραστούν ισότιμα τις δουλειές του νοικοκυριού.

Πριν από 25 χρόνια, σε ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, τα 189 από τα 193 κράτη – μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την εξάλειψη της ανισότητας λόγω φύλου, σε κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής, εργασιακής, πολιτικής ζωής. Ελάχιστες από αυτές, 25 χρόνια μετά, εν έτει 2020, μπορούν να υπερασπιστούν πως πράγματι έλαβαν κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε περισσότερα από τα μισά κράτη του ΟΗΕ απαγορεύεται η γυναίκα να κάνει συγκεκριμένα επαγγέλματα, ούτε τα μισά δεν έχουν ποινικοποιήσει τον ακρωτηριασμό γεννητικών γυναικείων οργάνων, ελάχιστα καταδικάζουν τον βιασμό εντός γάμου, στις ΗΠΑ οι παιδικοί γάμοι είναι ακόμη νόμιμοι!

Στην Ελλάδα, την ίδια μέρα που επελέγη για πρώτη φορά γυναίκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μάθαμε από τον πρωθυπουργό ότι η λέξη «πολίτης» είναι γένους αρσενικού. Λίγους μήνες πριν, τέλη Νοεμβρίου 2019, η ελληνική Βουλή καταψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων, συγκεκριμένα την τροπολογία που προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου (170 βουλευτές ψήφισαν κατά της τροποποίησης, 120 υπέρ ενώ 7 δήλωσαν «παρών»).

Παρόλο που δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα και κινήματα γυναικεία, υπέρ της ισότητας και των μη διακρίσεων, έχουν προτάξει το γυναικείο ζήτημα στην ορθή του βάση και διεκδικούν ίδια δικαιώματα με διαρκή αγώνα (κινηματικό, υποστηρικτικό και ενημερωτικό), μοιάζει να απέχουμε αρκετά ακόμη από τον επιθυμητό στόχο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Working It Out: Career, Family and You

Τα ευρήματα

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα, το επιχείρημα ότι ο άνδρας είναι ο υπεύθυνος για τη συντήρηση της οικογένειας δεν γίνεται δεκτό ως άποψη από την πλειονότητα των γυναικών που απάντησαν. Επίσης, η άποψη ότι «οι γυναίκες είναι εκ φύσεως καλύτερες στην ανατροφή των παιδιών από τους άνδρες» φαίνεται να υπερέχει, αλλά ελάχιστα, ως άποψη από το ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Οι περισσότερες γυναίκες απάντησαν πως διαφωνούν (σίγουρα ή μάλλον) στο ότι οι άνδρες είναι εκ φύσεως «κυνηγοί» και πρέπει αυτοί να κάνουν την πρώτη κίνηση στις προσωπικές γνωριμίες. Η πλειοψηφία διαφωνεί πως από τη φύση τους οι άνδρες είναι πολυγαμικοί και οι γυναίκες μονογαμικές, ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που απάντησαν πως «μάλλον διαφωνούν»!

Η έρευνα για τη θέση της γυναίκας αναδεικνύει πως ακόμη υπάρχουν στερεοτυπικές απόψεις για τον διαχωρισμό άνδρα – γυναίκας (π.χ. το 55% συμμερίζεται την άποψη ότι «οι γυναίκες είναι εκ φύσεως καλύτερες από τους άνδρες στην ανατροφή των παιδιών»), αλλά και πως ακόμη υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα που ενισχύουν αυτόν τον διαχωρισμό (π.χ. το 52% των γυναικών απάντησε ότι «για μια εργασιακή θέση που διεκδικείται από κοινού από έναν άνδρα και μια γυναίκα με τα ίδια ακριβώς προσόντα, ο άνδρας είναι πιο πιθανό να προσληφθεί»).

Αν και οι περισσότερες έχουν απαντήσει πως, για να θεωρήσουν μια γυναίκα «επιτυχημένη» στη ζωή της, σημαντικότερο είναι το να «έχει αποκτήσει υψηλού επιπέδου μόρφωση», τα ποσοστά μεταξύ του «να έχει μία καλοπληρωμένη εργασία» και στο «να έχει κάνει μια όμορφη οικογένεια» είναι πολύ κοντά (55% το πρώτο, 46% το δεύτερο).

Ενώ οι απαντήσεις στο αν μια γυναίκα φέρει περισσότερες πιθανότητες από έναν άνδρα να προσληφθεί σε μια θέση (που έχουν και οι δύο τα ίδια προσόντα) είναι μόλις στο 4%, το αντίθετο φτάνει στο 52%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot