Οι “αναταράξεις” στη Γερμανία φέρνουν προβληματισμό στην Ελλάδα
Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης του Bloomberg, υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% φέτος – πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας. Το 2025 εκτιμούν ότι θα είναι στο 2,1%.
Με τα μάτια στραμμένα στην οικονομία της Γερμανίας είναι οικονομικοί παράγοντες των Αθηνών. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, άλλωστε, συρρικνώθηκε το 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, κάτι που δεν προκαλεί προς ώρας ανησυχία αλλά σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Για “τεχνική ύφεση” κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι και την αποδίδουν στις συνέπειες της πανδημίας, στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά και στην ανασφάλεια που προκαλεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο και βρίσκεται κατά 9% κάτω από το επίπεδο προ πανδημίας, ενώ ο ομόλογός του στην Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι και το 2024 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,3%, αξιολόγηση με την οποία συμφωνεί και το Ινστιτούτο ΙΜΚ. “Μάλλον μέτριες” χαρακτηρίζει τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας για το τρέχον έτος και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ.
Στο μεταξύ ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,8%, όιπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Τούτων δοθέντων και με δεδομένη την κοινωνική αναστάτωση στην μεγαλύτερη εικόνα της ευρωζώνης, μετά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα. Άλλωστε η χώρα μας είναι βασικό εταίρος της Γερμανίας.
Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές προς τη Γερμανία είναι άκρως σημαντικές για την οικονομία, όπως βέβαια και ο εισερχόμενος τουρισμός Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 6,7% κατά το α’ εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αλουμινίου και προϊόντων αυτού, προϊόντων τυριού, φρούτων και λαχανικών προς τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σχεδόν αντίστοιχη με την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία ήταν και η αύξηση κατά 5,1% των γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, με τα βιομηχανικά προϊόντα να πρωταγωνιστούν.Επίσης, οι τουριστικές εισπράξεις από τη Γερμανία στο 10μηνο 2023 αυξήθηκαν κατά 6,0% και διαμορφώθηκαν στα 3.396,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,8% και διαμορφώθηκαν στα 1.389,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.326,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.217,7 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 25,0% και διαμορφώθηκαν στα 29,9 εκατ. ευρώ.Στο μεταξύ σε αυτό το περιβάλλον ερώτημα είναι το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg την βλέπουν να αποφεύγει τη δραστική μείωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο, θα αναγκαστεί να προβεί σε 4 μικρές μειώσεις επιτοκίων. Ειδικότερα περιμένουν 4 μειώσεις, των 25 μονάδων βάσης έκαστη, με την πρώτη να έρχεται τον Ιούνιο και τις υπόλοιπες να ακολουθούν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ θα οδηγηθεί από 4% σήμερα στο 3% στα τέλη του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές των οικονομολόγων είναι πιο συντηρητικές από εκείνες των επενδυτών, που με τις κινήσεις τους στην αγορά, αποκαλύπτουν ότι προσδοκούν 6 μειώσεις επιτοκίων, με την πρώτη να έρχεται τον Απρίλιο. Ας θυμίσουμε ότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων ήρθαν ύστερα από έναν κύκλο αυξήσεων, που άνοιξε στα μέσα του 2022 ως απάντηση στην εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης του Bloomberg, υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% φέτος – πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας. Το 2025 εκτιμούν ότι θα είναι στο 2,1%. Όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές, η ύφεση που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα ακολουθηθεί από σταδιακή ανάκαμψη μέσα στην εφετινή χρονιά.
Πηγή: Νews247.gr