FOLLOW US: facebook twitter

Οι 6 διαφορετικοί τρόποι να εκφράζεις την αγάπη σου

Ημερομηνία: 11-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45177″ img_size=”full”][vc_column_text]

Δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα στην αγάπη. Μπορεί ο ένας να είναι καλός στα λόγια και ο άλλος στις πράξεις.

Μπορεί κάποτε να ερωτεύτηκες με ένταση και πάθος. Και μπορεί αυτό το πάθος να κατάφερε να εξελιχθεί σε μία λειτουργική σχέση αγάπης ή ακόμα και σε έναν μακροχρόνιο γάμο. Τι γίνεται, όμως, όταν μετά από πολλά χρόνια σε μία σχέση συνειδητοποιείς ότι πλέον δεν καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον και δεν επικοινωνείτε όπως παλιά; Πού πήγαν οι καρδούλες, τα στιχάκια, τα τραγούδια που αφιερώνατε ο ένας στον άλλον; Πού πήγαν τα παθιασμένα φιλιά και τα χτυποκάρδια; Αναρωτιέσαι τι πηγαίνει λάθος με εσάς τους δύο; Κι αν πραγματικά μπορεί να επιβιώσει η σχέση σας από την απουσία όλων των παραπάνω;

Για να διατηρήσει μια σχέση το θετικό δυναμικό της, χρειάζεται προσπάθεια, διάθεση και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, μπορεί σε ό,τι αφορά την αγάπη να νομίζεις ότι μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τι χρειάζεται να ξέρεις; Ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τρόποι για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε μία σχέση και αυτοί είναι οι εξής:

1. Με τρυφερά λόγια

2. Με ποιοτικό χρόνο, που αφιερώνεις στο ταίρι σου

3. Με δώρα, με τα οποία εκφράζεις την αγάπη σου

4. Με πράξεις, με τις οποίες επιβεβαιώνεις το ενδιαφέρον σου

5. Με την επαφή, δηλαδή χάδια, φιλιά, αγκαλιές και σεξ

6. Με εκπλήξεις, που μπορείς να κάνεις και υποδηλώνουν πόσο σκέφτεσαι το έτερον ήμισυ

Αυτοί οι τρόποι ορίζονται από τους ειδικούς στις σχέσεις των δύο φύλων ως οι έξι γλώσσες της αγάπης και αποτελούν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας που ισχύει από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη.

Τι αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου

Στην αρχή της σχέσης, καθώς και οι δύο κατακλύζονται από τα συναισθήματα του έρωτα, είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιούν και τις 6 γλώσσες της αγάπης, για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Καθώς όμως ο χρόνος περνά και μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της μόνιμης σχέσης μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ότι η συναισθηματική επαφή αρχίζει να χάνεται. Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ο καθένας επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο να εκφράζει την αγάπη του, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που εσύ περιμένεις μια ανθοδέσμη ή ένα δώρο ως επιβεβαίωση των συναισθημάτων του, εκείνος μπορεί να νιώθει ότι εκφράζει την αγάπη του για σένα μέσα από την τελευταία τεχνολογίας οθόνης που σου αγόρασε για να βλέπετε μαζί ταινίες. Και ενώ εσύ αναζητάς από τον σύντροφό σου αυτό που δε σου δίνει, ο ίδιος ενδεχομένως να το εκλαμβάνει αυτό σαν παράπονο και πίεση. Kι όσο εσύ παραπονιέσαι ότι εκείνος δεν εκφράζεται με λόγια, τόσο εκείνος νιώθει ότι τον ακυρώνεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική και σωματική αποξένωση.

Οι 6 γλώσσες της αγάπης αποτελούν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας που ισχύει από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη.

Τι πρέπει να θυμάσαι

Ότι δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα στην αγάπη. Μπορεί ο ένας να είναι καλός στα λόγια και ο άλλος στις πράξεις. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε σημαίνει ότι κάτι πηγαίνει στραβά μεταξύ σας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ανακαλύψεις και να μελετήσεις τον τρόπο επικοινωνίας σας και να παρατηρήσεις πώς εκφράζετε την αγάπη ο ένας προς τον άλλον. Ίσως εσύ αναζητάς την επαφή και τα τρυφερά λόγια. Και από την άλλη, ο σύντροφός σου ίσως εκφράζει την αγάπη του με μικρές καθημερινές πράξεις και υποστήριξη ή συμπαράσταση την ώρα που χρειάζεσαι βοήθεια ή νιώθεις πεσμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για εσένα και τη σχέση σας. Απλώς ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του είναι διαφορετικός από τον δικό σου.

Το τελευταίο που χρειάζεται να θυμάσαι; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολα όσο περιγράφονται. Για να διατηρήσει μια σχέση το θετικό δυναμικό της, χρειάζεται προσπάθεια, διάθεση και κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Είναι σαν να έχουμε να φροντίσουμε έναν μεγάλο κήπο, και δεν μπορεί μόνο ο ένας να τον περιποιηθεί αλλά χρειάζεται τη φροντίδα και των δυο μας, έστω και με διαφορετικό τρόπο…

Πηγή: (Thrive Global Greece)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia