FOLLOW US: facebook twitter

Οι 120 δόσεις «ξεκλειδώνουν» και τις συντάξεις

Ημερομηνία: 10-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 80.000 ασφαλισμένοι οφειλέτες που είναι εγκλωβισμένοι λόγω χρεών θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, καθώς μέσω του διπλού κουρέματος (επανυπολογισμός και διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων) μειώνεται σημαντικά η οφειλή τους ● Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά και τους υποψήφιους συνταξιούχους, αρκεί η αίτηση συνταξιοδότησης να υποβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Aποπληρωμή οφειλών σε έως 120 δόσεις με παρακράτηση από τη σύνταξή τους, ακόμα και αν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Επιπρόσθετα, η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά και τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στις 120 δόσεις, αρκεί να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις, με μηνιαία παρακράτηση από τη σύνταξή τους, διατηρούν και οι ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30/9, οποτεδήποτε κι αν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης επιτρέπεται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ορίων ηλικίας, χρόνου ασφάλισης και η οφειλή ανέρχεται έως τις 20.000 ευρώ για τους προερχόμενους από ΟΑΕΕ, έως 15.000 ευρώ για πρ. ΕΤΑΑ και 6.000 ευρώ για τον πρ. ΟΓΑ, ειδικά για όσους αγρότες ενταχθούν στη ρύθμιση και συμπληρώνουν τα 67 έως 31.12.2019.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ότι ακόμη κι αν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών, δικαιούται το νέο σχήμα των 120 δόσεων αρκεί να μην έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν οφειλές σε 40 δόσεις υπάγονται στις 120 δόσεις με αυτόματη μετάπτωση της ρύθμισης στο νέο σχήμα αποπληρωμής. Για τον λόγο αυτόν, όσοι δεν επιθυμούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα πρέπει να το δηλώσουν με έγγραφη αίτησή τους στον ΕΦΚΑ.

Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι όσοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Οκτωβρίου 2019 και στο μεταξύ δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα αποκληρώσουν την οφειλή τους, με παρακράτηση από τη σύνταξη τους, σε 60 δόσεις, αντί για 40 που ισχύει σήμερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος