FOLLOW US: facebook twitter

Οι µειώσεις… αναστέλλονται!

Ημερομηνία: 25-06-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91696″ img_size=”full”][vc_column_text]

Της Βούλας Κεχαγιά

Τα όµορφα λόγια όµορφα καίγονται. Το ίδιο και οι υποσχέσεις εν µέσω πολιτικού καύσωνα. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας δείχνει πως αποφεύγει το ντιµπέιτ µε τον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχοµένως για να ακυρώσει την όποια προσπάθεια σύγκρισης των προγραµµάτων των δύο κοµµάτων. Οµως, θέλοντας ή µη, δεν µπορεί να αποδράσει από την πραγµατικότητα του προγράµµατός του ακόµη κι αν δέχεται ερωτήµατα µέσα σε ένα προστατευµένο τηλεοπτικό περιβάλλον. Ισως είναι και ο υψηλός δείκτης υγρασίας που εµποδίζει τον απεγκλωβισµό…

Ο Κ. Μητσοτάκης, που έχει κάνει σηµαία του την ανακοπή της υπερφορολόγησης ξεκινώντας από τη µείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων, αποκαλύπτει πλέον ότι εντός του 2019 -επειδή δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος- δεν µπορεί να γίνει καµία µείωση στους φόρους. Μάλιστα διευκρινίζει ότι ακόµη και ο προσδιορισµός των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 20% θα γίνει τελικά σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2020.

Και πάλι όµως, για να ξεκινήσει από την επόµενη χρονιά τη διαδικασία περιορισµού των φόρων -αφού προηγουµένως καθαρίσει «σκελετούς» όπως οι 120 δόσεις-, εξηγεί ότι νωρίτερα και ως το τέλος του 2019 θα πρέπει να υλοποιήσει σειρά «µεταρρυθµίσεων», ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους να αποδεχτούν τη µείωση του πρωτογενούς πλεονάσµατος ύψους 3,5%.

Σηµειωτέον πως οι ευρωπαϊκοί θεσµοί έχουν αποδεχτεί χωρίς ενστάσεις τη µείωση του πρωτογενούς πλεονάσµατος στο 2,5% από την κυβέρνηση Τσίπρα µε εγγύηση τη δηµιουργία ενός λογαριασµού στον οποίο θα διοχετευτούν 5,5 δισ. από το µαξιλάρι ασφαλείας της χώρας για παν ενδεχόµενο. Εποµένως, γιατί απαιτούνται «µεταρρυθµίσεις» για να κατέβει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσµατος; Οι µεταρρυθµίσεις στα χρόνια των µνηµονίων είναι µια λέξη µε αρνητικό πρόσηµο και άµεσα συνδεδεµένη µε µέτρα λιτότητας. Το δείχνει η πρόσφατη ιστορία.

Ο πρόεδρος της Ν∆ κάνει λόγο για περικοπές στις δαπάνες. Οι δαπάνες, ωστόσο, του κράτους αφορούν πρωτίστως συντάξεις, επικουρικές, µισθούς στον δηµόσιο τοµέα. Ή µήπως σκέφτεται µείωση των δαπανών στην Υγεία µε τη συµµετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;

Οι περικοπές αποδεδειγµένα οδηγούν σε υστέρηση εσόδων και σε νέο κύκλο περιοριστικών µέτρων. Η Νέα ∆ηµοκρατία τις τελευταίες ηµέρες παρουσιάζει µια κακή εικόνα για την ελληνική οικονοµία, περιγράφοντάς την περίπου σαν την πολική αρκούδα που εξαντληµένη από ένα µακρύ ταξίδι για την αναζήτηση τροφής περιφέρεται σε ρωσικές πόλεις για να εντοπίσει τον στόχο της. Είναι το καλύτερο πρόσχηµα για να την αποτελειώσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia