FOLLOW US: facebook twitter

Οφειλές σε δήμους: Μπαίνεις σε ρύθμιση έως 60 δόσεις και αποκτάς φορολογική ενημερότητα

Ημερομηνία: 30-09-2024 | Συντάκτης:

Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή έρχεται νέα ρύθμιση χρεών πολιτών στους δήμους. Όσοι όμως δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024. Η αίτηση του οφειλέτη για ένταξη στην ρύθμιση θα μπορεί να υποβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Η νέα ρύθμιση, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, συνοδεύεται με κούρεμα των προσαυξήσεων και προστίμων από 75% έως και 95% για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Όσοι έχουν συνολικές οφειλές άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου κάθε οφειλή δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%),

γ) αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),

δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει:

α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή

β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή πάνω από 5.000 ευρώ,

ο δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μιας από τις δόσεις.

Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή τριών δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot