Οδοιπορικό μνήμης από την Μ. Ασία στη Γλύφα (1922-2019) & τελετή αδελφοποίησης Γλύφας-Κάτω Παναγιάς ως προσφυγικών χωριών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96866″ img_size=”full”][vc_column_text]Με ένα οδοιπορικό 97 χρόνων (1922- 2019), ζωντάνεψαν το Σαββατοκύριακο στη Γλύφα, οι μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η προσφυγιά και οι παραδόσεις που έφεραν μαζί τους από τα εδάφη των γονιών και των παππούδων τους όταν ως πρόσφυγες της Μ. Ασίας ήρθαν στα παράλια της Ηλείας και εγκαταστάθηκαν στην Γλύφα και την Κ. Παναγιά. Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας με αφορμή την 14η Σεπτέμβρη (ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας), διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, δίνοντας έμφαση στα 97 χρόνια της Γλύφας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αδελφοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης, η Γλύφα με την Κάτω Παναγιά ως χωριά με προσφυγική καταγωγή, ενώνοντας τις κοινές τους μνήμες δίνοντας όρκο να μην ξεχάσουν ποτέ. Συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων, ήταν το Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Γλύφας, με ομιλία από τον Γυμνασιάρχη, Νίκο Αντ. Δεμερτζή, για την ιστορία του χωριού. Ο κ. Νίκος Δεμερτζής τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνον ο τόπος καταγωγής του να τον προσκαλεί να μιλήσει για την ιστορία του, και αυτή είναι η δεύτερη φορά καθώς το 2000, στην αντίστοιχη εκδήλωση, που οργάνωσε ο τότε Δήμος Βαρθολομιού, στην πλατεία του χωριού, μίλησε για πρώτη φορά για την ιστορία της Γλύφας, τις μικρασιατικές καταβολές, τις περιοχές προέλευσης και τους πρώτους οικιστές. 19 χρόνια μετά, το τολμά και πάλι, με αίσθημα ευθύνης και τιμής για τους πρώτους οικιστές, γεννημένους στην Μικρά Ασία, που υπέφεραν τα πάνδεινα για να μας παραδώσουν τον όμορφο αυτό τόπο. Ένα οδοιπορικό μνήμης 97 χρόνων, που ξεκινά το 1922 και σταματά στο σήμερα, μέσα από αφήγηση, βίντεο, μουσική και εικόνες.
Ακολούθησαν Μικρασιάτικοι χοροί από το από τον χορευτικό όμιλο Γαστούνης «Τερψιχόρη» και εν συνεχεία έγινε η πρώτη τελετή αδελφοποίησης Γλύφας- Κάτω Παναγιάς σε επίπεδο Πολιτιστικών Συλλόγων όπου αντάλλαξαν αναμνηστικές πλακέτες οι πρόεδροι Κωνσταντίνα Σοφιανού και Ευαγγελία Πέττα Ναστούλη. Στις 15 Αυγούστου του 2020 θα ακολουθήσει η τελική φάση της αδελφοποίησης. Η συγκινητική αυτή βραδιά έκλεισε με το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού με ένα μουσικό πρόγραμμα με Μικρασιάτικα τραγούδια.
Την Κυριακή το πρωί συνέχεια των εκδηλώσεων Μνήμης με Θεία Λειτουργία στην Αγία Μαρίνα, προσκύνηση της Ιεράς εικόνας -κειμηλίου, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατκής καταστροφής, στην πλατεία του χωριού της Γλύφας και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]