«Οχυρώνεται» η Ιερά Μονή Σεπετού
Εντός Σεπτεμβρίου δημοπρατείται η τοποθέτηση βραχοπλέγματος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η εκκλησία της Παναγίας εορτάζει σήμερα 23 Αυγούστου και υποδέχεται χιλιάδες πιστούς
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου «οχύρωσης» της Ιεράς Μονής Σεπετού, από τις βραχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε τμήμα της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας, που εορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Έργων & Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, το έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ συν ΦΠΑ αφορά την τοποθέτηση βραχοπλέγματος το οποίο θα «κουμπωθεί» με άγκιστρα (αγκύρια) στο βράχο, πάνω από τη Μονή του Σεπετού.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλήρης προστασία της εκκλησίας και του Μοναστηριού, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αρχικά εκ μέρους της Περιφέρειας είχε αναφερθεί ότι η αποκατάσταση του Σεπετού θα ενταχθεί στα έργα αντιμετώπισης κατολισθήσεων επί της Δημοτικής Οδού Κάτω Αμυγδαλιές- Σεπετό- Αλιφείρα, Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σαν ξεχωριστό εξειδικευμένο έργο.
Για το λόγο αυτό στα πλαίσια του διαγωνισμού υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, στα πλαίσια των -παρόμοιων -παρεμβάσεων που έγιναν στο εκκλησάκι του Βαρκό Καλίδονας, όπου επίσης είχαν σημειωθεί βραχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το έργο στο Σεπετό θα τεθεί στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, προκειμένου καθοριστούν τα τεύχη δημοπράτησης, που αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.
Οι βραχοπτώσεις
Η πτώση των βράχων στην Ι.Μ. Σεπετού έγινε στα τέλη του Γενάρη του 2020, οι οποίοι χτύπησαν την κορνίζα της εκκλησίας καθώς και την άκρη του τρούλου, περνώντας κυριολεκτικά δίπλα από την ιστορική εκκλησία.
Εν συνεχεία και κατόπιν προσκλήσεως του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, την Ι.Μ. Σεπετού επισκέφθηκε κλιμάκιο του τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενο από τους Καθηγητές κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο και Ιωάννη Κουκουβέλα και πραγματοποίησε αυτοψία στη Μονή Σεπετού που επλήγη από βραχοπτώσεις.
Οι καθηγητές Γεωλογίας διενήργησαν προκαταρκτικές μετρήσεις και έλαβαν αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με τη χρήση ΣμηΕΑ (drone).
Οι βραχοπτώσεις στη Μονή Σεπετού περιελάμβαναν ασβεστολιθικά τεμάχη της Ενότητας Πίνδου με όγκο από μερικά κυβικά εκατοστά έως κυβικά μέτρα. Τα τεμάχη αυτά προκάλεσαν ζημιές στην σκεπή του ιερού Ναού και σε ένα μικρό μπαλκόνι.
«Χρήζει κρατικής προστασίας»
Έντονο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή του προβλήματος επέδειξε ο πατήρ Γεώργιος που ως γνωστόν επί σειρά ετών αποτελεί τη «ψυχή» της Ι.Μ. Σεπετού.
Ο ίδιος με διαρκείς παρεμβάσεις του προς τους αρμόδιους φορείς, ζητάει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στην εκκλησία της Παναγίας, που σήμερα πανηγυρίζει.
Μάλιστα γνωστοποιεί απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 25 Ιουλίου 2000 περί χαρακτηρισμού της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σεπετού ως κτιρίου χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας, στην οποία επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, για την ασφάλεια του χώρου.