FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι» στη δουλειά ήλιο με ήλιο!       

Ημερομηνία: 22-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηλείας και Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Την 8ωρη και πενθήμερη εργασία αλλά και την ελεύθερη και δημοκρατική συνδικαλιστική δράση υπερασπίστηκαν χθες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ηλεία που συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του.

Εκπρόσωποι και μέλη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Ηλείας πραγματοποιήσαν απεργιακή συγκέντρωση και ομιλίες στην κεντρική πλατεία Πύργου και ακολούθως πορεία προς τα γραφεία του ΕΦΚΑ ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αναλύοντας τους λόγους που απεργούν και εξηγώντας πως με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο καταργείται ολοκληρωτικά το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία ενώ προστίθενται νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης.

 Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ και περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι βρίσκονται στο δρόμο για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που χειροκροτούν το νομοσχέδιο έκτρωμα. «Απεργούμε σήμερα για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο που άρθρο- άρθρο θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα η οποία χρόνια τώρα επεκτείνεται σε κλάδους και χώρους εργασίας. Γιατί η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας παλεύει να κάνει νόμο τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 13 ώρες την ημέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία και τις απολύσεις. Γιατί μετατρέπεται σε μεγαλύτερο έγκλημα η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρηση της. «Τέρμα πια σε όλους αυτούς που αρπάζουν ψωμί από το στόμα του εργάτη, σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε». Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Σκλάβους ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο δεν θα μας κάνουν, δεν θα τους περάσει».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις Κάστρου και Περιφέρειας Ζωή Τσάση, χαρακτήρισε τερατούργημα το αντεργατικό νομοσχέδιο καθώς επιβάλει όπως είπε την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5νθημερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέα μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί και άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία…. «Γνωρίζουμε το βρώμικο κόλπο τους ότι ταχα γίνονται όλα για το καλό μας, για να αυξηθεί τάχα το εισόδημά μας, ενώ δεν λένε ότι αυτό που στοχεύουν είναι να μην αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί μας και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο για να αυξηθούν τα κέρδη τους και εμείς ίσα – ίσα να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί».

Σε πολιτικό χρόνο ύποπτο, τόνισε το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος πως έφερε το νομοσχέδιο στη βουλή η κυβέρνηση εξηγώντας πως η κοινωνία είναι στραμμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Είναι συνήθης τακτική… πιά. Οι εργαζόμενοι πλήττονται, δικαιώματα συνθλίβονται, κατακτήσεις χρόνων εξανεμίζονται. Όλα στο βωμό του κέρδους. Όλα στην υπηρεσία των μεγάλων αφεντικών και ένας μεσαίωνας προ των πυλών με φτώχεια εξαθλίωση και ανέχεια. Εμείς απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές» είπε, ενώ ο Νίκος Γκότσης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τόνισε ότι, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μην περάσει το νομοσχέδιο τη πλήρους εργασιακής απορρύθμισης ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης και ο Νίκος Γκότσης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας και για ανθρώπινους όρους και συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω και απαίτησαν να ζουν και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια. με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την βδομάδα, χωρίς καμία υπερεργασία ή υπερωρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot