FOLLOW US: facebook twitter

«Ομπρέλα» προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας απέναντι στις δασικές πυρκαγιές!

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
antipuriki-thorakisi
Σε εξέλιξη μελέτη δημιουργίας «στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών»  πέριξ του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής
-Για το σημαντικό αυτό έργο που σύντομα θα υλοποιηθεί μιλά στην Πρωινή ο Δασάρχης Πύργου Π. Λάττας καθώς η μελέτη εκπονείται από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και το Δασαρχείο με την συνεργασία του δήμου

Σάρκα και οστά παίρνει σύντομα ένα σοβαρό έργο διαχείρισης της δασώδους έκτασης περιμετρικά της  Αρχαίας Ολυμπίας, που θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιπυρική θωράκιση του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου, καθώς εκπονείται ήδη η μελέτη  για την δημιουργία των λεγόμενων στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων.

Η μελέτη εκπονείται από δασολόγους του Υπ. Προστασίας του Πολίτη και το Δασαρχείο Πύργου με την συνεργασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και για την εκπόνησή της αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, δύο δασολόγων του Υπουργείου και του δημάρχου Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου. Το έργο θα έχει προϋπολογισμό περίπου 250.000 ευρώ – με δεδομένο ότι η μελέτη δεν θα έχει κόστος  καθώς εκπονείται από τις υπηρεσίες- και όπως ανέφερε ο κ. Λάττας ήταν καθοριστική για την υλοποίησή του η συμβολή του Ηλείου ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο  Δασάρχης Πύργου μιλώντας στην Πρωινή,   η σωστή διαχείριση των δασών και τα έργα που γίνονται μέσα σε αυτά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην ελαχιστοποίηση της καταστροφής.  Γιατί ένα δάσος καίγεται πολύ δύσκολα όταν είναι σε διαχείριση και δεν είναι αφημένο στην τύχη του. Με αυτό το σκεπτικό, με την  τραγική εμπειρία του 2007 όπου εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και των τεράστιων καταστροφών του νομού και έχοντας στο νου την εικόνα με τις φλόγες να απειλούν την Αρχαία Ολυμπία που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ο κ. Λάττας εδώ και 4 χρόνια είχε υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων.  Το αίτημα δεν είχε τότε καμία τύχη ώσπου ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία ο κ.Παπαγεωργίου για την εκπόνηση της μελέτης και την χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λάττα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις μέσα στην δασική έκταση πέριξ του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπία συμπεριλαμβανομένου του αρχαιολογικού χώρου  και της ΔΟΑ, όπου θα γίνουν εργασίες απομάκρυνσης της υποτρόφου βλάστησης, ύφυλλα, πλατύφυλλα και αποκλάδωση των δέντρων μέχρι το ύψος των τριών μέτρων.

«Είναι σημαντικό  να έχουμε περιοχές που δεν θα είναι τελείως αποψιλωμένες με την μορφή αντιπυρικών ζωνών αλλά περιοχές που να διαχειρίζονται έτσι ώστε η πυρκαγιά να βρίσκει όλο και λιγότερη “τροφή” , να αδυνατίζει σταδιακά και να χτυπιέται παράλληλα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αυτές οι περιοχές είναι οι λεγόμενες στεγασμένες ζώνες. Είναι περιοχές με αραιωμένη επιφανειακή βλάστηση, και αρκετά αποκλαδωμένα δέντρα σε αρκετά μεγάλο ύψος.  Πρακτικά αυτό σημαίνει – όπως εξηγεί ο  δασάρχης-  πώς όταν μέσα στο δάσος ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά,  θα σβήσει γρήγορα  γιατί δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί ψηλά στα δέντρα ( έστω κι αν αυτά είναι χαλέπιος πεύκη που είναι εύφλεκτη)  αφού θα έχουν κοπεί τα κλαδιά τους  ως το ύψος των 3 μέτρων και από το έδαφος θα έχουν απομακρυνθεί θάμνη και υπότροφος βλάστηση.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παρέμβασης διαχείρισης του δάσους, που θα γίνει από ειδικούς κλαδούχους με περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς όλα τα κλαδιά και η βλάστηση δεν θα καούν, αλλά θα τεμαχίζονται επί τόπου από κλαδοτεμαχιστή και θα παραμένουν στο ίδιο σημείο εμπλουτίζοντας το έδαφος. Εκτός από την συνεργασία που έχουμε με τους δύο δασολόγους του υπουργείο που έρχονται συνεχώς στην Ολυμπία για την εκπόνηση της μελέτης, θα έχω και μια επαφή με το ΕΘΙΑΓΕ για να δούμε τις ιδιαιτερότητες του Κρόνιου λόφου που έχει εμπλουτιστεί και με διάφορα άλλα είδη δέντρων.»

Τέλος ο Δασάρχης αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης και υλοποίησης του σχετικού έργου, τόνισε ότι η μεν μελέτη φιλοδοξούν να τελειώσει το αργότερο σε ένα μήνα για να πάει για έγκριση στο Υπουργείο και με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα ξεκινήσει άμεσα και η υλοποίηση του έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος