FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Ζητιάνος» σε ένα αριστουργηματικό κόμικ! – Παρουσιάστηκε στα Λεχαινά από τους δημιουργούς του η νουβέλα του Α. Καρκαβίτσα grafiv novel

Ημερομηνία: 14-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία σε μορφή κόμικ  από τις Εκδόσεις Polaris της νουβέλας “ο Ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα, φιλοξένησε, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά, τους δημιουργούς του εγχειρήματος Kanello Cob, Γιώργο Γούση, Γιάννη Ράγκο και τη συζήτηση συντόνισε η Ευγενία Αδαμοπούλου.

Με παρόντες και τους απογόνους του Ανδρέα Καρκαβίτσα γέμισε ασφυκτικά η μεγάλη αίθουσα του ΣΙΝΕ ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά ενώ πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Βιβλιοθήκης Λεχαινών κα Μαργαρίτα Αργυράκη καλωσόρισε το κοινό και ανακοίνωσε την πρόθεση του φορέα  για διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην 100στή επέτειο του θανάτου του.

Το βιβλίο Ο ZHTIANOΣ σε  GRAPHIC NOVEL και τους δημιουργούς του παρουσίασε στο κοινό η κα Ευγενία Αδαμοπούλου καλώντας το κοινό να ακολουθήσει πίσω, περίπου 140 χρόνια.

«Τι είδε ο Καρκαβίτσας και τρόμαξε για να φτάσει το καλοκαίρι του 1895 να γράψει το διάσημο έργο του ο Ζητιάνος; Τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι φτωχοί αγρότες της περιοχής, τη χαμηλή πνευματική τους στάθμη, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τη μοιρολατρία, που διαφέντευαν τη σκέψη τους, αλλά και την έλλειψη κρατικής μέριμνας, τη διαιώνιση των οθωμανικών σχέσεων κυριαρχίας και την καταδυνάστευση από τους ισχυρούς που επέτεινε τη δουλικότητά τους.  Αυτό είναι το υλικό πάνω στο οποίο ο Καρκαβίτσας θα οικοδομήσει το μύθο του Τζιριτόκωστα, ενός ανθρώπου δόλιου και εκμεταλλευτή, που είχε εκπαιδευτεί γι΄ αυτόν το ρόλο και που προβάλλει ως η ενσάρκωση του απόλυτου κακού Ο ως γιατρός μπήγει βαθιά το νυστέρι, αποκαλύπτει, αλλά δεν διδάσκει, δεν νουθετεί, γιατί είναι συγγραφέας και μάλιστα μεγάλος συγγραφέας και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η λογοτεχνία. Εμείς, όμως, οφείλουμε να ακούσουμε.»

Στην συνέχεια παρουσίασε τους τρεις δημιουργούς που καταπιάστηκαν με το Ζητιάνο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, για να τον μεταφέρουν σε ένα άλλο είδος τέχνης, το graphic novel, δηλαδή σε κόμικ τονίζοντας ότι «Το κόμικ αποτελεί πρόσκληση προς όλους και ιδιαίτερα προς τους νέους να προσεγγίσουν με μέσα που τους είναι πιο οικεία, όπως η εικόνα, το σπουδαίο έργο του Καρκαβίτσα, να οικειωθούν το λόγο του και να συνειδητοποιήσουν τις αγωνίες του…»

Η ομάδα των τριών δημιουργών

Μόνιμο μέλος της δημιουργικής ομάδας της Polaris, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος έχει επιμεληθεί σε αυτή την έκδοση το σενάριο.

Μίλησε για την δυσκολία και την  ιδιαιτερότητα της μεταφοράς μιας ιστορίας  από ένα μέσον σε άλλο, όπως από τη λογοτεχνία στο κόμικ κι επειδή το καθένα έχει τους δικούς του αφηγηματικούς κανόνες, πρέπει αυτοί να υπηρετηθούν  χωρίς να προδοθεί το κείμενο από το οποίο έχουν ξεκινήσει. Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της ιστορίας, ώστε να είναι  σαφής και πειστική, σε σχέση με το πρωτότυπο, καθώς και το ότι οι αφαιρέσεις δεν εξασθενούν, ούτε αλλοιώνουν το λογοτεχνικό έργο.

Ο Kanellos Cob κομίστας και εικονογράφος, ζει  στο εξωτερικό, συνεργάζεται με διεθνή περιοδικά, εικονογραφεί εξώφυλλα δίσκων, σχεδιάζει κόμικ,  μετέτρεψε την σκοτεινή νουβέλα του 1897 σε ένα αριστουργηματικό graphic novel, και υπογράφει το σενάριο και την εικονογράφηση.

Βρέθηκε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Αθήνα και αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Ομίλου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών να επισκεφτεί μαζί με τους συνεργάτες του τη γενέτειρα του Ανδρέα Καρκαβίτσα και να μιλήσει για τη δουλειά του. «Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2018 δούλευα το storyboard του τέταρτου κεφαλαίου όπου οι χωρικοί θέλησαν να κάψουν τον τελωνοφύλακα γιατί θεώρησαν πως είναι βρικόλακας. Χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να το ψάξουν, δαιμονοποίησαν έναν άνθρωπο και έσπευσαν να τον σκοτώσουν. Τότε είδα στα media τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι. Θεώρησαν, λανθασμένα, ότι είναι ληστής, ναρκομανής και τον σκότωσαν! Προκατάληψη, φόβος, βλακεία. Ίδια συνθήκη και ίδιο αποτέλεσμα, 140 χρόνια μετά. Με μόνη διαφορά ότι οι ένοχοι, στο διήγημα, συνελήφθησαν».

Επιμελητής εικονογράφησης του Ζητιάνου είναι ο Γιώργος Γούσης ο βραβευμένος δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Ο χειροπαλαιστής». Η δική του συμβολή στη δημιουργία του κόμικ ήταν «η τρίτη ματιά στο βιβλίο» είπε, συνεργάτης ήδη με τον Κανέλλο Cob στο περιοδικό Μπλε Κομήτης, τον περιέγραψε ως ένα δημιουργό με όραμα και ικανότητα. Εξήγησε ότι η τέχνη του κόμικ στην Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή της, η επιτυχημένη πορεία της θα εξαρτηθεί από τις διασκευές που θα κάνουν οι δημιουργοί στα  γερά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia