FOLLOW US: facebook twitter

Ο τυφώνας Μίλτον σφυροκοπά τη Φλόριντα με βροχές και τρομερούς ανεμοστρόβιλους

Ημερομηνία: 10-10-2024 | Συντάκτης:
Εικόνα από την Τάμπα της Φλόριντα | AP Photo/Julio Cortez

Ισχυρές βροχοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν περιοχές της νότιας Φλόριντα από το πρωί της Τετάρτης, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας • Σχεδόν 2 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα •Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, τραυματισμοί και αναφορές για θανάτους.

Ο τυφώνας Μίλτον ξέσπασε στη Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 3, σφυροκοπώντας πόλεις με ανέμους ταχύτητας άνω των 160 χλμ/ώρα αφού προκάλεσε ένα καταιγισμό ανεμοστρόβιλων στην ευρύτερη περιοχή της Τάμπα. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, περισσότερες από 130 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους που σχετίζονται με τον Μίλτον είχαν εκδοθεί από τα γραφεία των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών στη Φλόριντα.

Στέγες σπιτιών ξεριζώθηκαν και κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Θάνατοι αναφέρθηκαν στην κομητεία  Σεντ Λούσι στην ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα, αλλά οι τοπικές αρχές δεν διευκρίνισαν πόσοι κάτοικοι σκοτώθηκαν.

Ο τυφώνας είχε μέγιστες ταχύτητες ανέμων 205 χλμ. ώρα όταν χτύπησε την ακτή στο Σιέστα Κι της Φλόριντα, στις 8:30 μ.μ., ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι. 

Περίπου μιάμιση ώρα αφότου έφτασε στην ξηρά ο Μίλτον υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 2, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Είναι ο πέμπτος που σημειώνεται φέτος στις ΗΠΣ και έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική Ελίν.

Η καταιγίδα κινήθηκε προς τα νότια τις τελευταίες ώρες και έφτασε στην ξηρά στο Σιέστ Κι κοντά στη Σαρασότα, περίπου 112 χιλιόμετρα νότια της Τάμπα. Η κατάσταση στην περιοχή της Τάμπα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε μεγάλη έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς το Σεντ Πίτερσμπεργκ κατέγραψε βροχή πάνω από 41 εκατοστά, με αποτέλεσμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιήσει για ξαφνικές πλημμύρες.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει αρκετά μεγάλες ζημιές και έχει αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 1,9 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Φλόριντα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην κομητεία Χάρντι και στις γειτονικές Σαρασότα και Μάνατι.

Πριν ακόμη ο Μίλτον φτάσει στην ξηρά, ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την πολιτεία, καταστρέφοντας πάνω από 100 σπίτια.

Λόγω του τυφώνα ξηλώθηκε η στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Καθώς ο τυφώνας διασχίζει τη χερσόνησο της Φλόριντα οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες στην ενδοχώρα κατά μήκος ποταμών και λιμνών και αναμένεται να επηρεάσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ορλάντο. Οι άνεμοι έχουν αυξηθεί στην περιοχή του Ορλάντο τις τελευταίες ώρες και πλέον πνέουν με ταχύτητα περίπου 96 χλμ/ ώρα.

Ένα σκάφος που υπέστη ζημιές στον πρόσφατο τυφώνα Helene πριν από την άφιξη του τυφώνα Milton, στη Νότια Πασαντίνα, Φλόριντα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024. | AP Photo/Rebecca Blackwell

Αξιωματούχοι στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρουν ότι έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Οι αρχές είχαν εκδώσει δραματικές προειδοποιήσεις σε μεγάλο μέρος των πολιτών να φύγουν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ζήτημα ζωής ή θανάτου.Πάνω από 5,5 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις εντολές να αποχωρήσουν από τις κατοικίες τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις περιέγραψε την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος πόρων, συμπεριλαμβανομένων 9.000 μελών της Εθνικής Φρουράς από τη Φλόριντα και άλλες πολιτείες, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από την Καλιφόρνια και περιπολικά αυτοκινητόδρομων να συνοδεύουν βυτιοφόρα καυσίμων για να αναπληρώσουν τις προμήθειες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απομακρυνθούν.

Πάνω από το 60% των βενζινάδικων στην Τάμπα και το Σεντ Πίτερσμπεργκ είχαν ξεμείνει από βενζίνη το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το GasBuddy. 

Αναδημοσίευση από efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot