FOLLOW US: facebook twitter

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά τι ψήφισε για το ιδιωτικό χρέος

Ημερομηνία: 13-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Του Νίκου Καλάκου, οικονομολόγου και τ. Γενικού Δ/ντή Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό θέμα για να μετατρέπεται σε πεδίο «αντιπολιτευτικής γυμναστικής», διότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις περιμένουν από τα πολιτικά κόμματα  προτάσεις για τα προβλήματά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ότι έχει επιστρέψει στον λαϊκισμό της αντιμνημονιακής περιόδου, διότι δεν έχει πρόταση διακυβέρνησης. Ειδάλλως δεν θα είχε ξεχάσει ότι κυβέρνησε μαζί με τους ΑΝΕΛ για 4,5 χρόνια και ότι νομοθέτησε όσα γίνονται σήμερα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Να θυμίσουμε λοιπόν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η θεσμοθέτηση δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων ήταν βασικός όρος στο τρίτο μνημόνιο που μας φόρτωσε η «περήφανη» διαπραγμάτευση που έκανε μαζί με τον Βαρουφάκη, με τον οποίο θέλει τώρα να συγκυβερνήσει ξανά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, κατήργησε –οριζόντια– την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας (ούτε μία αίτηση δεν υποβλήθηκε), παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία το ιδιωτικό χρέος στα 238 δισ. ευρώ και θεσμοθέτησε τη μεταβίβαση των δανείων των τραπεζών στα funds με τον ν. 4354/2015.

Οι διαρροές στον Τύπο σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα funds και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων -διότι ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση- επιβεβαιώνουν όσα προβλέπει ο νόμος 4354/2015 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με τη νομιμοποίηση των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς. Άρα το να πουλάει ελπίδα στον κόσμο η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι υποκρισία και απευθύνεται σε όσους έχουν «κοντή» μνήμη.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται με σεβασμό στα προβλήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσπαθώντας να βρει την καλύτερη ρεαλιστική λύση. Για αυτόν τον λόγο, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να βελτιώσει με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία τον εξωδικαστικό μηχανισμό για ενταχθούν και οφειλέτες με μία μοναδική οφειλή, καθώς και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, να καταργήσει την ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο και να μειώσει το επιτόκιο ρύθμισης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος