Ο Σπύρος Κουβαράς με το χορευτικό του ΠΡΟΜΗΘΕΑ στην Αρχαία Ολυμπία
“Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” – Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους & μνημεία
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την 5η διοργάνωσή του, που έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης. Συνολικά 70 παραγωγές θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2024 σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, με την τιμή του εισιτηρίου εισόδου για το μνημείο όπου αυτό υπάρχει.
Για το πρόγραμμα του 2024, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024» με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης», η Αρχαία Ολυμπία θα είναι εκείνη που θα φιλοξενήσει στις 2 και 3 Αυγούστου στο χώρο του Αρχαίου Γυμνασίου, την μουσικοχορευτική παράσταση PROMETHEUS 2024 (unboundbodies) από τον χορογράφο και καλλιτέχνη του χορού Σπύρο Κουβαρά και την ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού «Synthesis 748 Dance Co».
Ο χορευτικός «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ήταν ένα από τα πρότζεκτ που εγκρίθηκαν από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και που θα παιχτούν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και μάλιστα χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ.
Γενικότερα, οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί εκφράζοντας όλες τις θεματικές ενότητες της Σύγκρουσης, στο πλαίσιο αυτό καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων. Παράλληλα έχουν σαν στόχο τους να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Σπύρος Κουβαράς και ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ο Σπύρος Κουβαράς τον οποίο θα παρακολουθήσουμε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι ένας καλλιτέχνης του χορού με εξαιρετικό βιογραφικό του οποίου το έργο αγκαλιάζει την ουτοπία χρησιμοποιώντας συχνά τον μύθο ως χορογραφικό εργαλείο για τη δημιουργία σύγχρονων τελετουργιών. Τα έργα του έχουν υποστηριχθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Pépinières Européennes, art @CMS ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα του CERN Experiment, CND Pantin, Biennale της Μπογκοτά, Agora-Montpellier Danse, Valetta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα επίσης.Όπως ο ίδιος αναφέρει η χορογραφική του πρακτική συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση κίνησης χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το σώμα ως καμβά, ως αφηρημένη επιφάνεια.
«Η έρευνά μου επικεντρώνεται στις αρθρώσεις μεταξύ χορού, μουσικής και καλών τεχνών και προσανατολίζεται στη γλυπτική απτή των σωμάτων, στην παρατεταμένη διάρκεια της κίνησης και στην αισθητική ακρίβεια. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις των έργων χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία διαχρονικών χώρων που δίνουν ένα διευρυμένο όραμα της χορογραφίας και απευθύνονται στις αισθήσεις του κοινού με ολιστικό τρόπο». Ο ίδιος και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού «Synthesis 748 Dance Co», μετά τη φιλοξενία τους από το Centre National de la Danse στο Παρίσι παρουσίασαν την περσινή σεζόν το έργο του «Natura Morta (a dance less)» αφιερωμένο στη μνήμη του αδελφού του χορογράφου, συνθέτη Γιώργου Κουβαρά, σταθερού συνεργάτη της ομάδας, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.