FOLLOW US: facebook twitter

Ο Σίμος Γεωργόπουλος «οδηγός» μας στον μαγικό κόσμο του κρασιού!

Ημερομηνία: 30-05-2023 | Συντάκτης:

Εντυπωσίασε τους εκατοντάδες συμμετέχοντες το υψηλού επιπέδου master class οινογευσίας- οινογνωσίας στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων Ν. Ηλείας στο Κτήμα Μερκούρη

  • Οι επισκέπτες γνώρισαν και δοκίμασαν ετικέτες 8 Οινοποιείων του Ηλειακού αμπελώνα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Οινική ιστορία της Ηλείας που φημίζεται πλέον για τους αμπελώνες της, τα Οινοποιεία μας  και τα εκλεκτά επώνυμα κρασιά τους που έχουν κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην εγχώρια και ξένη αγορά, είχαν όλοι όσοι συμμετείχαν την πρώτη μέρα στις δράσεις τους 1ου Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων Ν. Ηλείας που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Μερκούρη το διήμερο 19 και 20 Μαίου 2023. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η εφημερίδα «Πρωινή» Ηλείας και η Αέναον ΚοινΣΕπ διοργανώνουν μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό σεμινάριο οινογευσίας και οινογνωσίας που είχε σαν στόχο την αρμονική συνύπαρξη των εξαιρετικών οίνων της περιοχής μας με τις γεύσεις. Εκπαιδευτής και οδηγός στο μαγικό κόσμο της αρμονίας των γεύσεων ήταν ο κ. Σίμος Γεωργόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του κρασιού στην Ελλάδα.

Όλο το σκηνικό του κρασιού, στήθηκε σε έναν πολύ όμορφο χώρο του Κτήματος Μερκούρη με φόντο το παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Κανελλακόπουλου, με δεκάδες διάσπαρτες τραπεζαρίες όπου σερβίρονταν τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ενώ 8 Οινοποιεία της Ηλείας, είχαν στήσει στον ίδιο χώρο τα κιόσκια τους με όλα τα επώνυμα κρασιά τους όπου ο κόσμος μπορούσε να τα γευτεί και να ζητήσει πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες τους.

Στο αφιέρωμα των τοπικών κρασιών μας. συμμετείχα το Κτήμα Μερκούρη, το Κτήμα Μπριντζίκη, το Κτήμα Ολύμπια γη, η Οινοποιία Μαρκόγιαννη, το Κτήμα Σταυρόπουλου, το Κτήμα Κωνσταντινόπουλου, το Κτήμα Δρούβα και το Mikro. Bio.

To διαδραστικό παιχνίδι ταιριασμάτων κρασιού και φαγητού

Ο οινογράφος και κριτικός  οίνου και γεύσης  Σίμος Γεωργόπουλος, έκανε ένα εξαιρετικό master class που για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένας μεγάλος αριθμός οινόφιλων, οινοποιών και γενικά κόσμος που αγαπά το κρασί και το φαγητό,  αναλύοντας τις βασικές αρχές ενός σωστού συνδυασμού, ταιριασμάτων  οίνων και γεύσεων και μάλιστα εντελώς δωρεάν και χωρίς περιορισμό ατόμων. Αναφέρθηκε στην σημασία της ομοιότητας πιάτου- κρασιού, αρωμάτων, χρώματος κ.λπ. και, στις σημαντικότερες γευστικές αισθήσεις και πώς πρέπει να τις διαχειριστούμε (γλυκό, ξινό, αλμυρό), όπως και σε άλλα στοιχεία ενός πιάτου (πικάντικο, τηγάνι, σάλτσα κ.α.), καθώς και στο πώς σερβίρεται ένα κρασί ανάλογα με το είδος του τραπεζιού.  Τόνισε δε, ότι η σειρά των κρασιών που σερβίρουμε σε ένα δείπνο, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα ίδια τα πιάτα και τις ανάγκες τους, σημαντικό όμως είναι να μην κατεβαίνουμε σε ποιότητα!

Στην συνέχεια, ακολούθησε ένα γοητευτικό διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, όπου όλοι οι παρόντες δοκίμασαν ξεχωριστές ετικέτες επιλεγμένων εμφιαλωμένων οίνων του Ηλειακού αμπελώνα των παραπάνω οινοποιείων και το ταίριασμά τους με διάφορα φαγητά, κρασιά τα οποία είχε επιλέξει ο Σίμος Γεωργόπουλος, με βάση την παρακάτω λίστα:

Λευκά κρασιά


Κωνσταντινόπουλος Οινοποιείο, Μελωδός Sauvignon Blanc (Sauvignon Blanc)

Σταυρόπουλου Κτήμα, Λίνον ( Ασύρτικο)

Μπριντζίκη Κτήμα, Τινακτορώγος (Τινακτορώγος)

Ροζέ κρασιά


Ολυμπία Γη Κτήμα, Άρτεμις Ροζέ (Syrah)

Ερυθρά κρασιά


Δρούβα Οινοποιείο, Φοίνικας Ερυθρό (Μαυρούδι, Αγιωργίτικο)

Μαρκόγιαννη Οινοποιείο, Δαλίων (Μαυροδάφνη)

Γλυκά κρασιά


Μερκούρη Κτήμα, Belvedere (Malvasia Aromatica)

Το πλέον εντυπωσιακό, ήταν η  ενεργή συμμετοχή του κοινού στο διαδραστικό παιχνίδι του Σίμου Γεωργόπουλου, όπου οι παρευρισκόμενοι κάθε φορά που δοκίμαζαν με την σειρά ένα από τα παραπάνω κρασιά, ψήφιζαν με ποια πιάτα θεωρεί ο καθένας ότι ταιριάζει η συγκεκριμένη ετικέτα μέσα από το μενού των 20 πιάτων.

Το master class του Σίμου Γεωργόπουλου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και  ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Ν. Κοροβέσης και Θ. Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσος.

Η σεφ, Μαρία Εκμεκτσίογλου, εντυπωσιάστηκε από το σεμινάριο οινογευσίας και τα κρασιά του Ηλειακού αμπελώνα

Να σημειώσουμε ακόμα, ότι εκείνη που  έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό με την συμμετοχή της στην  οινογευσία και το διαδραστικό παιχνίδι οίνων και γεύσεων, ήταν η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου και η οποία στην συνέχεια δήλωσε κατάπληκτη από την μεγάλη ποικιλία κρασιών και αρωμάτων του Ηλειακού αμπελώνα και των Οινοποιείων του νομού.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, εκατοντάδες συμμετέχοντες, αλλά και επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων Ν. Ηλείας, περιηγήθηκαν στα κιόσκια των Οινοποιείων και δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα ετικετών , αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις.

Ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης με τον αντ/ρχη Αγροτικής ανάπτυξης, Θ. Βασιλόπουλου, τον μουσικοσυνθέτη, Γ. Ψειμάδα στο κιόσκι του Κτήματος Μπριντζίκη με την Δ. Μπριντζίκη.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρεις εδώ:

https://drive.google.com/drive/folders/1fBuKjoS8gBso-U59nvlwXENoUwj1rCbj?usp=sharing

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ΧΟΡΗΓΟΥΣ μας:

Tον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ: Aldemar Olympian Village

Την THEOCAR  εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων: THEOCAR για τις υπηρεσίες μετακίνησης της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΕΒΟΥΔΑ: BEVOUDAS GROUP OF COMPANIES

Φωτογραφικό Υλικό: Up & High Media and Productions


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος