FOLLOW US: facebook twitter

Ο σεισμός «αύξησε» τη ροή προσφύγων στη Μυρσίνη

Ημερομηνία: 03-11-2023 | Συντάκτης:

Πάνω από 300 άτομα φιλοξενούνται στη δομή, προς αναχώρηση οι 70

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Περίπου 340 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται το τελευταίο διάστημα στη δομή στης Μυρσίνης στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας πολλαπλασίασε εκ νέου τις ροές από τη γειτονική χώρα.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο διοικητής της δομής, Ναμπίλ Μοράντ, η πλειονότητα των προσφύγων είναι αραβόφωνοι, κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και κάποιοι λιγότεροι από την Παλαιστίνη, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη χάρη στην καλή οργάνωση.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες διαπιστώθηκε αυξημένη ροή από την Τουρκία, ενδεχομένως και λόγω του μεγάλου σεισμού, αφού πολλοί άνθρωποι από τη Συρία έχασαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση. Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι είναι από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ περίπου 25-30 είναι από την Παλαιστίνη», εξήγησε.

Ο κ. Μοράντ επισήμανε πως πλέον οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή ταξιδιωτικών εγγράφων είναι πολύ πιο άμεσες, κάτι που βοηθά στην αποσυμφόρηση της δομής.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει πολύ καλή δουλειά και ανταποκρίνεται στις καταστάσεις, αφού πλέον βγαίνουν αποφάσεις μέσα σε ενάμιση με δύο μήνες, ενώ παλιότερα χρειάζονταν τρία χρόνια. Σύντομα θα αναχωρήσουν 60-70 άτομα από τη δομή, αφού πλέον περιμένουμε μόνο την παραλαβή των διαβατηρίων. Ο μηχανισμός είναι αποτελεσματικός, η δομή λειτουργεί καλά και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε έκτακτη κατάσταση», ανέφερε.

Ωστόσο, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή εύλογα δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό για νέο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών, κάτι που ήδη έχει θέσει άπαντες σε εγρήγορση.
Ο κ. Μοράντ δηλώνει στην Πρωινή πως δεν εφησυχάζει, αλλά φροντίζει να υπάρχει ετοιμότητα. «Προς το παρόν, δεν έχουμε αύξηση ροών λόγω πολέμου, γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν από πού να φύγουν. Όσοι φιλοξενούνται εδώ, έχουν έρθει αρκετά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Όμως είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι θα έχουμε νέες ροές, για αυτό και είμαστε σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot