FOLLOW US: facebook twitter

“Ο Sancta simplicitas…”: Ολυμπιακή εναντίον Ρωμαϊκής Φλόγας

Ημερομηνία: 22-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91551″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει αναρτηθεί το εξής μήνυμα του Προέδρου της, κου Σπύρου Καπράλου: “Με μεγάλη χαρά αλλά και τιμή, η Ελλάδα συμμετέχει σε μία ακόμα κορυφαία διεθνή διοργάνωση, όπως είναι οι 2οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα γίνουν στο Μινσκ.Πρόκειται για μία σύγχρονη και φιλόδοξη διοργάνωση, που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης και προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία στους αθλητές της ηπείρου να συναγωνιστούν και να διακριθούν.  Θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης καθώς πολλοί από αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία στους Αγώνες του Μινσκ.Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο αυτό αθλητικό ραντεβού της Ευρώπης και στέλνει περισσότερους από 70 αθλητές και αθλήτριες , οι οποίοι είμαι σίγουρος, ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να κάνουν και πάλι υπερήφανους όλους τους Έλληνες.Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ελληνική αποστολή αλλά και στους διοργανωτές, οι οποίοι έχουν δουλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια, για να φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις 50 χώρες της Ευρώπης!

Το άναμα του βωμού του Εθνικού Ολυμπιακού Σταδίου Dinamo στο Μινσκ της Λευκορωσίας με την “Φλόγα της Ειρήνης” (FlameofPeace) αποτέλεσε  την θεαματική κορύφωση της τελετής έναρξης των 2ων Ευρωπαϊκών Αγώνων. Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου η φλόγα επισκέφθηκε τους βοτανικούς κήπους στο Μινσκ, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αστέρα του χόκεϊ Αλεξέι Καλυζούνι, πρώην παίκτη της Ντιναμό Μίνσκ και της εθνικής ομάδας της Λευκορωσίας με λαμπρή καριέρα άνω των 20 χρόνων. Επίσης, ο καλλιτέχνης του λαού Βαλεντίν Ελιζαρίεφ μετέφερε τη “Φλόγα της Ειρήνης” στα σκαλιά του Θεάτρου Μπολσόι και χαιρετίστηκε από μια πολυμελή υπαίθρια ορχήστρα.

Όπως ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η “Φλόγα της Ειρήνης” άναψε πριν από 50 ημέρες στη Ρώμη στις 3 Μαΐου 2019 σε ένα ιστορικό μνημείο, στο Βωμό της Ειρήνης του Αυγούστου. Τότε, τρείς κορυφαίοι Ολυμπιακοί πρωταθλητές της Λευκορωσίας με ηλικίες που διαπερνούν όλες τις γενιές, είχαν παραλάβει τη Φλόγα της Ειρήνης από τα χέρια των ιθυνόντων της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Καπράλου, δεδομένου ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα της.

Η “Φλόγα της Ειρήνης” έφυγε από την Αιώνια Πόλη πλαισιωμένη από μοτοσικλέτες Harley Davidson που οδηγούσαν τα μέλη του “The One Chapter” της Λευκορωσίας και οι οποίοι συνόδευαν τη Φλόγα καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Η λαμπαδηδρομία διέσχισε 8 χώρες, διένυσε 7700 χιλιόμετρα  και την κράτησαν 450 δρομείς, με αρκετούς εξ αυτών να δηλώνουν την μεγάλη συγκίνηση και τιμή που ένιωθαν.

Πριν φθάσει στη Λευκορωσία, η “Φλόγα της Ειρήνης” ταξίδεψε στις γειτονικές και ενδιάμεσες χώρες.Ορειβάτες της Λευκορωσικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας την ανέβασαν στην κορυφή του Mont Blanc,κλείνοντας το πρώτο μεγάλο σκέλος της λαμπαδηδρομίας.

Στη Βουδαπέστη, η 98χρονη Ágnes Keleti, ηγηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης, μετέφερε τη Φλόγα της Ειρήνης γεγονός που απετέλεσε  μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της λαμαπδηδρομίας.Η Κέλετι είχε κερδίσει πέντε ολυμπιακά χρυσά μετάλλια στη γυμναστική παρά την διακοπή στη καρριέρα της λόγω του Β’ Παγκ. Πολέμου και του εμφυλίου  στην πατρίδα της.

Όταν η λαμαπδηδρομία έφτασε σε Λευκορωσικό έδαφος στο Μπρέστ και καθώς η Φλόγα διέσχιζε την ύπαιθρο χώρα, οι διοργανωτές φρόντισαν να τονίσουν τη  σημασία της απελευθέρωσηςτης χώρας από τους ναζί, το 1944.Η λαμπαδηδρομία συνήρπασε μεγάλο μέρος του λευκορωσικού έθνους που υποδέχθηκε τη Φλόγα με ενθουσιασμό. Στα προάστια του Μινσκ, οι δρομείς επισκέφθηκαν “Το ύψωμα της δόξας”.Είχε προηγηθεί ταξίδι στο Κάστρο Μιρ, όπου χαιρετίστηκε από φρουρούς με μεσαιωνική ενδυμασία αλλά και στα εθνικά πάρκα της Λευκορωσίας, για να τονίσει η σύνδεση των αγώνων με το περιβάλλον.

Αν και χθες πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ολυμπιακό Στάδιο Dinamo στο Μινσκ η γενική πρόβα της τελετής έναρξης, η αφή του βωμού με τη “Φλόγα της Ειρήνης”, παραμένει ένα στενά φυλαγμένο μυστικό.Οι εικασίες για την ταυτότητα των τελικών δρομέων δίνουν και παίρνουν. Όπως και να’ χει, οι διοργανωτές του “Μινσκ 2019” έχουν πολλές επιλογές σε διαπρεπείς αθλητές – ολυμπιονίκες.

Από όλα τα ανωτέρωσε συνδυασμό με πολλές δηλώσεις επισήμων και από το πλούσιο multimedia υλικό (βίντεο,φωτογραφίες κ.α.) που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο,γίνεται αντιληπτή η τεράστια προβολή, το κύρος και η αναγνώριση της νεόκοπης αυτής φλόγαςμε προέλευση τη γείτονα χώρα Ιταλία.

Εύλογα εγείρεται αμείλικτο ένα βασανιστικό, μάλλον ρητορικό,ερώτημα που δεν έπρεπε ποτέ να έχει τεθεί:αν η ρωμαϊκή Φλόγα, η επονομαζόμενη “Φλόγα της Ειρήνης” είναι φορέας των Ολυμπιακών Ιδεωδών και μεταφέρει στο πέρασμά της το συμβολισμό της ειρήνης, όπως θέλουν οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού Κινήματος, τότε ποιό το νόημα, ο συμβολισμός, ο ρόλος και ο λόγος ύπαρξης της Ολυμπιακής Φλόγας;

Όσοι κατανοούμε την ασεβή και υπονομευτική πράξη, μια ακόμη ανάμεσα στις πολλές των τελευταίων χρόνων, εις βάρος του υπέρτατου συμβόλου της Ολυμπίας, δεν μπορούμε παρά να δανειστούμε την φράση “Ο Sancta simplicitas…” του φιλόσοφου και μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, (Jan Hus 1369-1415) που αναφώνησε κατά τη στιγμή της δια πυράς καταδίκης του, όταν είδε μία γριούλα να κουβαλάει ξύλα και να τα ρίχνει στη φωτιά προκειμένου να την αναζωπυρώσει. Η φράση αυτή αποδίδεται στα ελληνικά ως “Ω ιερή απλότητα (ή, αγία αφέλεια)… “και έχει καθιερωθεί να λέγεται σκωπτικά για ιδιαίτερα αφελείς ανθρώπους ή προς χαρακτηρισμό αφελέστατων δηλώσεων.

Αρχαία Ολυμπία, 21/06/2019

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Αρχαιολόγος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot