FOLLOW US: facebook twitter

Ο Σάκης Καράγιωργας και οι εξεγερμένοι φοιτητές της Νομικής

Ημερομηνία: 18-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Η μορφή του Ηλείου Πρύτανη της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και αντιστασιακού Σάκη Καράγιωργα και η εικόνα των φοιτητών που κρατούν το Λάβαρο του Πανεπιστημίου σε συλλαλητήριο για την απελευθέρωση της Κύπρου (1962), στους Αθηναϊκούς δρόμους αποτελούσε το δίπτυχο «Δάσκαλοι και μαθητές. Αφιέρωμα στο Νικόλαο Γύζη» του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοδική έκθεση “Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών : Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις”, που εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συμπλήρωση των 180 χρόνων (1837-2017) αδιάλειπτης λειτουργίας (διάρκεια Έκθεσης 6/5/2017 – 31/12/2017).

Πρόκειται για δύο σύγχρονα λάβαρα των οποίων η εξωτερική μορφή κάνει άμεση αναφορά στη φόρμα του πρωτότυπου ιστορικού λαβάρου του Ν. Γύζη με τις μπλε ταινίες και τα κρόσσια.

Γιάννης Ψυχοπαίδης

Δάσκαλοι και μαθητές. Αφιέρωμα στον Νικόλαο Γύζη

”Τιμώντας το ελληνικό Πανεπιστήμιο τιμούμε κυρίως αυτόν το θεσμό που διαφυλάσσει και καλλιεργεί μέσα από τη γνώση την ιδέα της ελευθερίας και της δημοκρατίας και με αυταπάρνηση μάχεται για μια κοινωνία ενεργών πολιτών και ελεύθερων συνειδήσεων.

Τιμούμε τα πρόσωπα αυτά – καθηγητές και φοιτητές- που στάθηκαν όρθιοι, πιστοί στις ιδέες τους στους δύσκολους καιρούς, απέναντι σε κάθε μορφής τυραννία, καταπίεση και σκοταδισμό, ζωντανά παραδείγματα και υποδείγματα άξιων πολιτών και υπεράξιων πνευματικών ανθρώπων.

Το λάβαρο του Πανεπιστημίου, αυτό το αισθητικό πνευματικό κόσμημα δια χειρός Νικολάου Γύζη, θα μπορούσε σήμερα να αποτυπώσει και να τιμήσει – πέρα από τη σοφία της Αθηνάς- και τα σύμβολα και τις μορφές των πνευματικών, δημοκρατικών αγώνων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας και οι εξεγερμένοι φοιτητές της Νομικής στα χρόνια της δικτατορίας είναι τα σύμβολα που πραγματώνουν πνευματικά και κυριολεκτικά με τη μαχητική, ηθική, πολιτική τους ακεραιότητα, το διαρκές, υψηλό ιδανικό ενός μαχόμενου ανθρωπισμού και ενός αδιαπραγμάτευτου πάθους για ελευθερία”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος