FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος του Μίκη: Η πόλη τίμησε χθες το κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Ημερομηνία: 27-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Παρουσία της κόρης και του εγγονού του, τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στο σπίτι που έζησε στον Πύργο
-«Έχουμε ιερό χρέος να κρατάμε αυτά τα σύμβολα ζωντανά» τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος

Μελωδίες και τραγούδια, πλημμύρισε η γειτονιά που έζησε στον Πύργο, ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, στη διάρκεια της σεμνής τελετής των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας όπου τοποθετήθηκε στο σπίτι που πέρασε σημαντικές στιγμές της ζωής του, τα έτη 1938-1939 στο νεοκλασικό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη, κάτω από το Επαρχείο.

Παρουσία της κόρης του Μαργαρίτας αλλά και του εγγονού του, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, μίλησε για τον σπουδαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη και για το πέρασμα του από την πόλη, τη δεκαετία του ’30, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο σπίτι στο οποίο όπως ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει, βίωσε τους πρώτους προβληματισμούς και της αναζητήσεις στο χώρο της φιλοσοφίας και της μουσικής. «Θέλουμε εν ζωή να αποτίσουμε τον φόρο τιμής που αξίζει μιας και εδώ, κλείνοντας τα μάτια μπορεί να φανταστεί κάποιος έναν νεαρό στη δεκαετία του ’30, ο οποίος η ιστορία του είχε επιφυλάξει ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της χώρας. Εδώ, εμείς, με την ευγενική συμπεριφορά των ιδιοκτητών αυτού του ωραίου ακινήτου, θελήσαμε να τοποθετήσουμε μια πλάκα η οποία πάντα θα θυμίζει στον περαστικό ότι κάπου εδώ υπάρχει λίγο από το αξιακό απόθεμα που υπηρέτησε και υπηρετεί σε όλη του τη ζωή ο Μίκης. Οι κοινωνίες να ξέρετε μπορούν να ζήσουν και σε φτώχια και σε πλούτη, χωρίς σύμβολα όμως δεν υπάρχει πρόοδος, κοινή πορεία των ανθρώπων. Έχουμε ιερός χρέος και τιμή αυτά τα σύμβολα να τα κρατάμε ζωντανά και όχι μόνο μέσα από τις διηγήσεις των άλλων αλλά και μέσα από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των αισθήσεων όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική, όλα τα έργα τέχνης τα οποία απευθύνονται στις αισθήσεις και τη νόηση του ανθρώπου».

Ο κ. Αντωνακόπουλος μίλησε για την προσπάθεια συμμετοχής της πόλης μας στο δίκτυο των 13 πόλεων όπου έζησε ο Θεοδωράκης, ένα δίκτυο το οποίο θα κρατά ζωντανό και θα αναδεικνύει το καλλιτεχνικό και πολιτικό του έργο ενώ αναφέρθηκε και στην μετονομασία της πλατείας Νικάκη σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη για την ανάπλαση της οποίας έχει ήδη διασφαλιστεί η πίστωση από το ΕΣΠΑ. «Θα ξεκινήσουμε να πιάσουμε το νήμα, για να φτάσουμε σε ένα χαμένο Πύργο των αξιών που περισσότερο ενταφιάστηκε σε μια λαιμαργία κερδών των σύγχρονων ανθρώπων που παρέκαμψαν αυτά τα άφθαρτα κεφάλαια που στην πόλη μας υπήρξαν και υπάρχουν. Όλος αυτός ο πλούτος ο πνευματικός, ο οποίος σκοπίμως απωθήθηκε στο ημίφως για να μη λειτουργεί ως φάρος που θα καθοδηγεί τους πολίτες σε ανώτερες αναζητήσεις. Αυτό η παρούσα δημοτική αρχή θα το πράξει…».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 10 άτομα

Στον φίλο του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του, ο μουσικοσυνθέτης και πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΠ Ηλίας Ανδριόπουλος τονίζοντας ότι ο Μίκης αποτελεί τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική μορφή που γεννήθηκε στη νεότερη απελευθερωμένη Ελλάδα. «Είναι πολύπλευρη η μορφή του Θεοδωράκη, είναι μεγάλος καλλιτέχνης, κορυφαίος, με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση και αποδοχή . Είναι μεγάλος αγωνιστής σε στιγμές που η χώρα τον χρειάζονταν. Ο Θεοδωράκης βγήκε μπροστά και έδωσε αγώνα πατριωτικό για την δημοκρατία και αγώνα για τα ιδεώδη που διέπουν κάθε σκεπτόμενο και συγκροτημένο άνθρωπο. Να συγχαρώ το δήμαρχο Πύργου, όλο το δημοτικό συμβούλιο για αυτή την πρωτοβουλία που είναι μια απόδοση αγάπης και τιμής στη μεγάλη αυτή μορφή του ελληνισμού και χαίρομαι διπλά ως ταπεινός συνάδελφος του Μίκη που με γενναιοδωρία προσέφερε τη συμβουλή, την αγάπη και τη φιλία του και αυτό το κρατώ ως ακριβό φυλακτό».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας υπό τους ήχους τραγουδιών του Μίκη, που απέδωσε μοναδικά η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου με την καθοδήγηση της μουσικού Ζέτας Αδαμοπούλου και τη συνοδεία πιάνου από τον Στέφανο Κωνσταντόπουλο. Αμέσως μετά, όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή, περπάτησαν μέχρι την πλατεία Νικάκη, η οποία θα πάρει σύντομα το όνομα του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος