FOLLOW US: facebook twitter

«Δημιουργούμε μια νέα πολιτιστική ταυτότητα για την πόλη του Πύργου»: «Ο Πύργος είμαστε εμείς» για την πολιτιστική μας κληρονομιά με άξονα τη σταφίδα

Ημερομηνία: 20-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82699″ img_size=”full”][vc_column_text]Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση – συγκέντρωση  που διοργάνωσε την Δευτέρα στο καφενείο ΚΕΝΤΡΟΝ  η κίνηση ενεργών πολιτών «Ο Πύργος είμαστε εμείς». Θέμα της  η ανάδειξη της κληρονομιάς της σταφίδας, η  διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων-συμβόλων της περιόδου (Μανωλοπούλειο, Υπνωτήρια ΣΠΚ, πάρκο ΣΠΚ, αποθήκες ΣΠΚ, Ινστιτούτο Σταφίδας) και η  προώθηση της εικόνας της πόλης (city branding) με την δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας για την πόλη με άξονα τη σταφίδα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο ιστορικός Σάκης Τραμπαδώρος, ο αρχαιολόγος Χρήστος Λιάγκουρας, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο δάσκαλος και εκ των ιδρυτικών στελεχών της κίνησης Σπύρος Σιδηροκαστρίτης. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν οι παριστάμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιαν. Αργυρόπουλος και Αντώνης Καράμπελας, καθώς και ο βουλευτής Δημ. Μπαξεβανάκης με τοποθετήσεις τους. Ολοι επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή προς το καλύτερο της πόλης και μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά προς τη νέα δημοτική αρχή, αλλά και  να ασκήσει εποικοδομητική κριτική για τα κακώς κείμενα.

Το στίγμα της νέας αυτής κίνησης για το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύργου, έδωσε ο Σπύρος Σιδηροκαστρίτης τονίζοντας ότι « Στόχος της κίνησής μας δεν είναι άλλος από το να γίνουμε πρωταγωνιστές σε αυτά που αφορούν τη ζωή και την πόλη μας. Θέλουμε να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στο κοινοτικό συμβούλιο της πόλης που τώρα δεν παρέχει τίποτα στους πολίτες της, μια πόλη που οι πολίτες της έμαθαν αν ανακυκλώνουν τη μιζέρια τους και να ζουν με τα σκουπίδια. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Δεν θα επιτρέψουμε η πόλη να γυρίσει στο θλιβερό παρών της.  Θα ελέγχουμε τις ολιγωρίες τις παραλείψεις και ότι μικραίνει την πόλη. Διεκδικούμε και θέλουμε όλα τα κονδύλια είτε ευρωπαϊκά είτε εθνικά που υπάρχουν ο δήμος να μπορεί να τα αξιοποιήσει με διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση και η καθημερινότητα του πολιτη να αναβαθμιστεί όπως και ο Πολιτισμός. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους που πλήττονται βάναυσα από την ανεργία. Θέλουμε και φιλοδοξούμε να μας βρίσκουν  παντού μπροστά τους. Θα είμαστε δίπλα στην νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, συνοδοιπόροι στις θετικές πρωτοβουλιες και δράσεις για την πόλη και αντίθετοι σε ότι πηγαίνει την πόλη πίσω. Είμαστε μια κίνηση, πολιτική αλλά όχι κομματική, αδέσμευτη και πολυσυλλεκτική, που υπερασπίζεται δημοκρατικές διαδικασίες. Από την παλέτα της πόλης κρατάμε τα φωτεινά χρώματα. Μακριά από το μαύρο, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία. Ο Πύργος λοιπόν είμαστε εμείς, όχι τα άτομα που πλαισιώνουν αυτήν την κίνηση, αλλά οι ενεργοι πολίτες της.»

Ο κ. Σιδηροκαστρίτης ανέφερε ακόμα ότι η πόλη πρέπει να χτίσει μια νέα πολιτιστική ταυτότητα, ένα city branding,  βασισμένη στην κληρονομιά της σταφίδας.  Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν την αξιοποίηση του συμπλέγματος των ιστορικών κτιρίων του ΑΣΟ, των αποθηκών, των υπνωτηρίων και του πάρκου ΟΣΕ  καθώς και την δημιουργία μιας ‘πράσινης διαδρομής’ με ήπιες παρεμβάσεις για τον πεζό, τον ποδηλάτη, την οικογένεια. Μια διαδρομή  που θα ενοποιεί το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Χ. Κωνσταντόπουλος «Δεν έχει νόημα να λιβανίζουμε τα λείψανα του παρελθόντος»

Από την πλευρά του ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος καταρχήν στις κινήσεις ενεργών πολιτών, τόνισε ότι «κινήσεις σαν αυτές θα πρέπει να έχουν ένα πολιτικό πρόσημο  γιατί τα προβλήματα έχουν χρώμα, γιατί είναι απότοκος συγκεκριμένων πολιτικών που τα δημιούργησαν γιατί τα πάντα δεν είναι αχρωμάτιστα. Αν για παράδειγμα δεν αντιμετωπίσουμε τις ακροδεξιές παραφυάδες του συστήματος δεν θα αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα όπως τα σκουπίδια ή το νερό.». Στην συνέχεια έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορική μνήμη της πόλης ξεκινώντας από το 1982 που έγινε η περίφημη πολεοδομική ανασυγκρότηση που την εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, για την ανάπλαση των πόλεων και στην μελέτη Τάκη Παρασκευόπουλου όπου είχε βγάλει και έναν κατάλογο με τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πόλης και τα κτίρια που δεν είχαν ακόμα κριθεί διατηρητέα και την δεκαετία του 80. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος δυστυχώς ο κατάλογος αυτός διέρρευσε, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να «βοηθήσουν» να κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια «και ότι διασώθηκε από τους γρύλλους το 1993 τα γκρέμισε ο σεισμός» και κάπως έτσι έσβησε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης παρά τις προσπάθειες που έκανε τότε ο αείμνηστος Δημητρακόπουλος δεν καταφέραμε να σώσουμε τίποτα από αυτά με εξαίρεση τη Δημοτική Αγορά»

Αναφερόμενος στο θέμα τη σταφίδας τόνισε ότι «η εποχή της σταφίδας υπήρξε λαμπρή αλλά τελείωσε και γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη βασισμένη στις προκλήσεις της εποχής και το παρελθόν της και το πώς μπούμα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά της. Δεν έχει νόημα να λιβανίζουμε τα λείψανα του παρελθόντος…».

Ο Διονύσης Τραμπαδώρος πρότεινε ο δήμος Πύργου να αναπτυχθεί προς  3 κατευθύνσεις, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της της μεταποίησης των αγροτικών  προϊόντων με την παράλληλη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου ή μας βιομηχανικής ζώνης, την παραγωγή προϊόντων βιομηχανικού κλάδου και την  παροχή υπηρεσιών όπου εντάσσεται και ο κλάδος του πολιτισμού – τουρισμού και αναφέρθηκε στο Μουσείο Σταφίδας. Ένα Μουσείο που μπορεί να ανατπυχθεί  στο κτίριο του Ινστιτούτου σταφίδας. « Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να γίνει στην αναζήτηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων αρκεί να είναι έτοιμες οι μελέτες.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot