O Πύργος και τα “δοκάρια” του: Πανηλειακός (1957-1988)
Το βιβλίο: «Τα δοκάρια του Πύργου» Πανηλειακός (1957-1988) που κυκλοφορεί, εξιστορεί την πορεία της ερυθρόλευκης ομάδας από την ίδρυσή της, έως το 1988. Όπως λέει ο συγγραφέας: «Τα όνειρα δεν πωλούνται» γι αυτό και το βιβλίο διανέμεται δωρεάν και μόνο ΔΩΡΕΑΝ. Στο πόνημα αναδεικνύεται μερικώς και η ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου, η δυναμική της πόλης, η μοναδική συσπείρωση των κατοίκων και φιλάθλων της. Στις 728 σελίδες υπάρχουν «ασπρόμαυρα» και «τετράχρωμα» περιστατικά. Μπάλα, κοινωνία, πολιτισμός…
Ο συγγραφέας πάντα θεωρούσε χρέος να μην αφήσει στη λήθη συνανθρώπους που ενεπλάκησαν με τον Πανηλειακό και πρόσφεραν στο φίλαθλο κοινό της πόλης και της περιοχής ως αγωνιζόμενοι αλλά και ως διοικητικοί. Η τριλογία ξεκίνησε με το Έπος Σταυρόπουλου (1988-2004) και συνεχίζει με τα «δοκάρια του Πύργου» (1957-1988) όπου καταδεικνύεται η πορεία του Πανηλειακού. Το έργο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με νέο βιβλίο όπου θα φωτιστούν στιγμές και εικόνες των ετών 1926-1958 όπου και τότε το ποδόσφαιρο συγκλόνισε την πόλη και την περιοχή.
Οι διαστάσεις του βιβλίου μικρές ωστόσο μεγαλώνουν και πέρα των ορίων των γηπέδων. Απλώνονται στην κοινωνία του Πύργου: Στις διασκεδάσεις, στις χαρές και στις λύπες, στις αγωνίες και στις οδύνες, στις απώλειες. Αναδεικνύεται η ζωντάνια της πόλης, αποκαλύπτονται οι αδυναμίες και η ευφυΐα της πόλης.
Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, οι προπονητές, η νεολαία, τα αποτελέσματα, τα συμβούλια και οι φίλαθλοι. Ο Πανηλειακός εκείνων των ετών υπήρξε για τον Πύργο η μοναδική αθλητική βιτρίνα στη χώρα και εν μέρει ως «ομάδα» δημιούργησε πιο στενούς δεσμούς στους κατοίκους.
Το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ πρώτιστη ανάγκη για τη ζωή. Είναι δευτερευούσης σημασίας, μα εκείνες τις εποχές έκανε πόλεις όπως ο Πύργος να παθιάζονται και να ακολουθούν κατά χιλιάδες την ομάδα τους. Έγινε επί εποχής Κ. Λιατσή-Λαμπαούνα-Κούτση κ.λ.π. με την ενοποίηση των ομάδων Ηρακλή-Εθνικού και ΑΕΚ. Έγινε με τους Τ. Αντωνόπουλο-Τυριντζή με την περίφημη άνοδο στη Β’ Εθνική με τα γεμάτα τρένα. Έγινε και με την εκ νέου άνοδο στη Β’ Εθνική επί εποχής Μαρίνη Ντοά σε ομολογουμένως δύσκολη εποχή, ωστόσο ο Πανηλειακός και οι άνθρωποί του ένιωσαν κατά καιρούς τη θέρμη του ενδιαφέροντος χιλιάδων ανθρώπων.
Μία ομάδα που σήμερα δεν γυαλίζει, δεν λάμπει όπως παλιά… όπως και η πόλη. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ομάδες και οι κοινωνίες έχουν χρυσές μα και δύσκολες εποχές. Την άνοδο και την πτώση.
Το δίδαγμα που εξάγεται: Ενότητα, εποικοδομητική και καλόπιστη κριτική, λιγότερη μιζέρια και πραγματική αγάπη για την ομάδα, τον Πύργο όπου θα δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα από το σημερινό.
Ο συγγραφέας ευχαριστεί από καρδιάς
Ο συγγραφέας ευχαριστεί την 17άδα που σημειώθηκε στο …Φύλλο Αγώνα και συνεισέφερε για την έκδοση του πονήματος «Ο Πύργος και τα δοκάρια του» Πανηλειακός (1957-1988) που θερμότατα τους ευχαριστεί.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας
(Και με αλφαβητικά σειρά)
Αφοί Ρήγα, Πάνος και Θοδωρής (Οικοδομικά υλικά)
Γαλανόπουλος Ανδρέας (Οπτικά είδη-Ottica e Optometria)
Γεράνιος Γαβρίλης ( Vodafone)
Δημόπουλος Νικόλαος (Ιατρός-Ορθοπαιδικός)
“ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ. Β. Καλομοίρης Α.Β.Ε.Ε.”
Κανελλόπουλος Τάσος (τ. μέλος Δ.Σ. ΠΑΕ Πανηλειακός, Ταβέρνα-Λιναριά)
Κουτσαντωνάκης Ιωάννης ( Ιατρός-Παθολόγος)
Μπαντούνας Γιάννης (Νωπά και κατεψυγμένα είδη-οδηγός αγώνων rally)
Μπεβούδας Σ. Χρήστος (Πρακτορείο ΟΠΑΠ)
Μπουρόπουλος Ανδρ. Νικόλαος ( (Εμπόριο Ιατρικών ειδών)
Πλατής Κώστας (Αυτόματες πόρτες)
Ρήγας Γεώργιος (Πρότυπη προσχολική Αγωγή –ΡΗΓΑΣ 1970)
Σπυρόπουλος Βασίλης (τ. Πρόεδρος Σ.Φ.Πανηλειακού- συντ. ΔΕΗ)
Τζέμος Ντίνος (Ιχθυοπωλείο-οδηγός αγώνων rally)
Τοπιντζής Γιάννης (Νωπά και Κατεψυγμένα είδη-ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ)
Χρονόπουλος Πάνος (τ. πρόεδρος Σ.Φ. Πανηλειακού-ΗΛ.ΒΙ.ΖΑΧ.)
Η Ταυτότητα του Βιβλίου
Τίτλος: O Πύργος και τα “δοκάρια” του: Πανηλειακός (1957-1988)
Συγγραφέας: Θέμης Σ. Μαντάς
Σελίδες 728: 496 ασπρόμαυρες από 1-496 έγχρωμες από 497-728.
Διαστάσεις σελίδας: 13,7 x 20,5 cm
Χαρτί σώματος: velvet 100 gr λευκό
Χαρτί εξωφύλλου: velvet 300 gr λευκό
Αντίτυπα: 1.000