FOLLOW US: facebook twitter

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ήλιδας Σπ. Λαμπρινός, εξηγεί γιατί δεν γίνονται οι αναγκαίες δαπάνες στα σχολεία

Ημερομηνία: 12-09-2024 | Συντάκτης:

«Μας δίνουν μόνο το 1/3 των νομοθετημένων πόρων»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την απροθυμία της πολιτείας να ενισχύσει τους δήμους για τις σχολικές δαπάνες στηλιτεύει ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ήλιδας, Σπύρος Λαμπρινός τονίζοντας, ότι νομοθετήθηκαν πόροι που δεν αποδίδονται.

Όπως εξηγεί, ο δήμος Ήλιδας έχει λάβει μόλις το ένα τρίτο των πόρων που δικαιούται από το κράτος, με συνέπεια να είναι έκθετος απέναντι στους δημότες και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν προκύψει.

«Ηδημοτική αρχή Ήλιδας και στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της έχει παράξει πολύ έργο: εναρμόνιση των σχολικών μονάδων στο νέο θεσμικό πλαίσιο, αύξηση των ωρών εργασίας των καθαριστριών,παραστάσεις για τον στατικό έλεγχο των κτιρίων, κλπ αλλά τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Μας το λένε οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι κηδεμόνες, οι σεισμολόγοι -τα κτίρια είναι παλιά και χρειάζονται έλεγχο- καθώς και οι μαθητές στις κινητοποιήσεις τους.Απέχουμε πολύ από να θεωρηθούν τα σχολεία ασφαλή, πλήρη και ελκτικά για τους μαθητές», τόνισε ο κ.Λαμπρινός προσθέτοντας ότι βασικός υπεύθυνος η πολιτεία, διότι οι κυβερνήσεις έδωσαν αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους.

«Για την ακρίβεια, νομοθέτησαν πόρους αλλά με διάφορα προσχήματα αποδίδουν το 1/3 που δεν φτάνει για τα στοιχειώδη. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρισμένους στόχους και μάλιστα ψηφισμένους. Μπορεί να υποχωρήσει σε μικροζητήματα αλλά όχι στην ουσία. Ταξική εκπαίδευση και, όποιος θέλει καλλίτερη, στην ιδιωτική. Εμείς εδώ στο δήμο ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα και όχι να ρίξουμε την κυβέρνηση. Καλή η καταγγελία , αλλά πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας. Με βάση την αρχή της εγγύτητας ο δήμος εχει υποχρέωση να λύσει τα προβλήματα των δημοτών, ανεξάρτητα αν την αρχή της επικουρικότητας την ξέχασαν οι από πάνω. Και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά , και ας μας πουν βραχίονα της κυβέρνησης», επισήμανε τονίζοντας ότι η βασικότερη προϋπόθεση είναι η οικονομική εξυγίανση του δήμου.

«Να φύγει ο δήμος από το “κόκκινο” και να γίνει εύρωστος. Οι δαπάνες για τα σχολεία γίνονται από τα ίδια έσοδα του δήμου και τα ανείσπρακτα έσοδα του δήμου υπερβαίνουν τα 15 εκατ. Χρειάζεται καλή διαχείριση των οικονομικών, αξιολόγηση των δαπανών με μεταφορά σε επείγοντα προβλήματα, συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, συνεργασία και ενεργοποίηση την συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για λύσεις εκ των ενόντων», ανέφερε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τερματιστεί και η λογική «δεν πληρώνω τις υποχρεώσεις μου» από όσους αξιοποιούν δημοτικό χώρο για την οικονομική τους δραστηριότητα.

«Οι εκμεταλλεύομενοι πλατείες και πεζόδρομους, οι χρήστες της λαϊκής αγοράς, οι παραβάτες του Κ.Ο.Κ, οι διαφημιζόμενοι, οι υδρευόμενοι και πολλοί άλλοι, με διάφορες δικαιολογίες, συνήθισαν να μην πληρώνουν και στερούν από το δήμο τη δυνατότητα να λύσει προβλήματα. Το άσχημο είναι ότι μερικοί για μικροπολιτικά και κομματικά οφέλη τους δικαιολογούν και τους ενισχύουν και βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της (…)», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot