Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και δημοτικός σύμβουλος Σπ. Λαμπρινός αναλύει τα μείζονα προβλήματα
Πέντε προκλήσεις για τον δήμο Ήλιδας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Tην ανάγκη επίλυσης πέντε συσσωρευμένων προβλημάτων για να βγει από τη στασιμότητα ο δήμος Ήλιδας, υπογραμμίζει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Λαμπρινός, σημειώνοντας ότι ταλανίζουν επί μακρόν την πόλη και θα επιβαρύνουν τους δημότες και στο μέλλον.
Όπως εξηγεί, το σχέδιο πόλης της Αμαλιάδας έχει καταστεί άχρηστο και ανεφάρμοστο επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, και κάνει λόγο για λανθασμένο σχεδιασμό στην Εθνική Οδό.
«Η κατασκευή της ήταν έτοιμη στη δεκαετία του ΄90 με τη διαπλάτυνση της παλαιάς Εθνικής. Μας χρηματοδότησαν και τον ανισόπεδο του Παπακασελά. Ξεσηκωθήκαμε, ενωθήκαμε με άλλους και επιβάλαμε την ανατολική χάραξη και περιμένουμε για πάνω 25 χρόνια την κατασκευή της Εθνικής Οδού για μισό μέτρο παραπάνω οδόστρωμα», σχολιάζει.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπενθυμίζει πως ο αρχικός σχεδιασμός κατόπιν συμφωνίας Πύργου-Αμαλιάδας ήταν ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά μόνο για τους δύο μεγάλους δήμους με 12ετή διάρκεια ζωής.
«Τον ανατρέψαμε και φτιάξαμε στη ίδια θέση εργοστάσιο που δέχεται τα απορρίμματα όλου του νομού και εκτός νομού, είναι μόνιμο, έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος», σημειώνει και χτυπάει «καμπανάκι» για την επικείμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ.
«Το χειρότερο είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα μας πάρουν τη διαχείριση στην Πάτρα. Δεν θα μπορούμε να ελέγχουμε τη λειτουργία,άρα και τη ρύπανση της περιοχής μας. Το πιθανότερο είναι να μας φέρουν και τα απορρίμματα της Πάτρας και της Αιτωλοακαρνανίας που δεν έχουν λύσει το πρόβλημα», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά την ύδρευση, ο κ. Λαμπρινός τονίζει ότι ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός και σήμερα υπάρχει ένα εργοστάσιο ακριβό και μη λειτουργικό.
«Ανατρέψαμε τον αρχικό σχεδιασμό, νερό από το Κακοτάρι (προστασία δικτύου , για μην έχουμε απώλειες, καλλίτερη και περισσότερη εκμετάλλευση των πηγών, δεξαμενές στο Γεράκι) μοιράσαμε το νερό δεξιά και αριστερά και αποφασίσαμε εργοστάσιο στο φράγμα, λύση που παλιότερα είχε απορριφθεί, λόγω των φυτοφαρμάκων. Σήμερα έχουμε ένα εργοστάσιο που δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε (πληρώνουμε εταιρεία) έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος, που φορτώνεται στους δημότες, και δεν μας εξασφαλίζει από τα φυτοφάρμακα και για να το υλοποιήσουμε διαλύσαμε τη ΔΕΥΑ», εξήγησε.
«Πανηγυρίσαμε την ουτοπία»
Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινός στηλιτεύει τους χειρισμούς στο εγχείρημα του νομαρχιακού νοσοκομείου στο όνομα του ουτοπικού και ανεφάρμοστου. «Η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε πάρει υπόψη της πλήθος δεδομένων, τοπικισμούς, εξελίξεις στα ιατρικά κόστη και δυνατότητες λειτουργίας και με την μετατροπή των υπαρχόντων νοσοκομείων σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Έλυνε άριστα το πρόβλημα υγείας. Την τορπιλίσαμε, την ανατρέψαμε και πανηγυρίσαμε το ανεφάρμοστο, την ουτοπία -τρία νομαρχιακά νοσοκομεία- που κανένας προϋπολογισμός και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα στηρίξει, π.χ. η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κατάλογος των κατά τη γνώμη μου λαθεμένων αποφάσεων και χειρισμών σε θέματα δικής μας αποκλειστικής ευθύνης είναι μεγάλος, όπως η διακοπή και καταστροφή του βραβευμένου έργου αντιρρύπανσης της θάλασσας, η διακοπή επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης στις συνοικίες της πόλης και πολλά άλλα , που ευθύνονται, πάντα κατά την γνώμη μου. Λείπουν οι μπροστάρηδες και οι δυναμικοί κάτοικοι. Παρασυρθήκαμε από δημαγωγούς σε λάθος επιλογές και αποφάσεις και είμαστε σε στασιμότητα και υποανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Λαμπρινός.