FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολιρίου «Κολιραίων Γη» τίμησε τον Προφήτη Ηλία

Ημερομηνία: 23-07-2024 | Συντάκτης:

Γράφει η Αστάθεια


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολιρίου «Κολιραίων Γη» τίμησε τον Προφήτη Ηλία, που το ιστορικό ξωκκλήσι του βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στα όρια του χωριού. Είναι παλιά παράδοση να γιορτάζεται ο Προφήτης αλλά φέτος ανέλαβε την προετοιμασία ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος, που από την ίδρυση του τον Απρίλιο του 2024 αποδεικνύει ότι έπονται πολλά και ενδιαφέροντα.

H πλειοψηφία των κατοίκων αλλά και φίλοι από τον Πύργο συμμετείχαν ενεργά στις προετοιμασίες και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης . Έτσι ο ιερέας του χωριού Πατέρας Ιωάννης Στεφανόπουλος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, παραχώρησαν τον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων για την εκδήλωση. Ο Άρης Γαλανόπουλος του Διογένη επιμελήθηκε την αφίσα προώθησης της εκδήλωσης.

Οι μουσικοί Μπήλιω Μουργελά, Θανάσης Καραμπέτσος και Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος ετοίμασαν και εκτέλεσαν ένα έντεχνο πρόγραμμα. Ο υπέροχος και ταλαντούχος, καταξιωμένος δημοτικός τραγουδιστής Γιάννη Λάγιος ερμήνευσε εξαιρετικά μερικά παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία μόνο κρουστών και μάγεψε το κοινό.

Οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Κολιραίων Γη- Γιώτα Καλαντζή, Σοφία Παντή, Πόπη Κωνσταντοπούλου, Γεωργία Παπαγιάννη, Ρούλα Δημουλιά- έφτιαξαν γλυκά εδέσματα και τα προσέφεραν. Ο Δημήτρης Τριαντόπουλος δώρισε τα νερά και τα αναψυκτικά. Τα ζαχαροπλαστεία Τσαπάρας, Ολύμπιον Παπανδρέου και Ηλβιζάχ όπως και το κρεοπωλείο Παπαγιάννη και το φαρμακείο Χάρης Κωνσταντόπουλος και το ελαιοτριβείο Τάγαρης, προσέφεραν με τον δικό τους τρόπο. Τα οπτικοακουστικά είχε αναλάβει ο γραμματέας του συλλόγου Δημήτρης Φωτόπουλος.

Οι ηλειακές εκδόσεις «Χάρτινοι Ήρωες» εντυπωσίασαν με τα βιβλία τους που εκτέθηκαν στο χώρο. Η συγγραφέας του βιβλίου “Μικροϊστορίες… της στιγμής” από τις ίδιες εκδοσεις,  Έστα Παπαγεωργίου, διάβασε το διήγημά της “Το δέντρο του Άη-Λιά”, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, το οποίο δημοσιεύτηκε στη στήλη της “Ασταθή Στιγμιότυπα” στην εφημερίδα «Πρωινή», που ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου Βασιλική Σπερδούλη, ενώ η ιστορική αναδρομή έγινε από την Ταμία του Συλλόγου Ευσταθία Δημουλιά.
Ο Δασάρχης Πύργου κύριος Παναγιώτης Λάττας μίλησε για το μνημειακό δέντρο του Αη- Λιά- τοπόσημο του χωριού- μια βελανιδιά άνω των 600 ετών που έχει ήδη καταχωρηθεί ως μνημείο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αφού εκεί έδεσε το άλογο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο προσκύνημα του στην παρακείμενη μονή της Κρεμαστής. Ο γιατρός Αλέκος Γαλανόπουλος μίλησε για τα παιδικά του βιώματα από το δέντρο του Αη-Λιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους: ο δήμαρχος Πύργου κύριος Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Κόρδας, Θεοδώρου, Γαλανόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου κύριος Δημήτρης Μεσσαλάς, ο δασάρχης Πύργου κύριος Παναγιώτης Λάττας και η διευθύντρια δασών κυρία Αγγελική Τσουκαλά.

Εν κατακλείδι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολιρίου «Κολιραίων Γη» απέδειξε ότι ένα αεράκι πολιτισμού μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στο πανηγύρι.
Περιμένουμε πολλά ακόμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot