FOLLOW US: facebook twitter

Ο «πόλεμος» της φωτιάς!: Πάνω από 500.000 ευρώ διέθεσε η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Ημερομηνία: 23-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144270″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Δαπανήσαμε πιθανότατα το μεγαλύτερο ποσό μετά το 2007», τόνισε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος
-Οι ενέργειες πριν, στη διάρκεια και μετά τη φωτιά

[/vc_column_text][vc_column_text]Το πρώτο ισχυρό «κρας τεστ» αποτέλεσε για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία. Αφενός διατέθηκε ποσό ρεκόρ για την συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης αλλά και για τη διευκόλυνση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και αφετέρου γιατί τόσο ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, κλήθηκαν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης. Η «Πρωινή» σήμερα ξετυλίγει το «κουβάρι» αυτών των ζητημάτων παρουσιάζοντας στοιχεία για το μέγεθος της συνδρομής της Περιφέρειας, αλλά και για όσα έγιναν στο μέτωπο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συντηρητικές εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, εξέλιξη που σαφέστατα επηρεάζει τον αρχικό προϋπολογισμό και καθιστά αναγκαία την άμεση στήριξη από την κεντρική εξουσία.

Οι δαπάνες μεταφράζονται σε συνολικά πενήντα εννέα (59) μηχανήματα από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας, εκ των οποίων τα 34 αφορούν μηχανήματα έργου (ερπύστριες, jcb, φορτωτές κλπ) και τα άλλα 25 αφορούν υδροφόρες, ενώ με μηχανήματα και προσωπικό συνέδραμε και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικού μνημονίου συνεργασίας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”144271″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η ΠΕ Ηλείας συμμετείχε ενεργά στο μέτωπο της πυρκαγιάς και παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής να σβήσει τη φωτιά.

«Διαθέσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό, πιθανότατα το μεγαλύτερο μετά το 2007 που έχει διαθέσει μια περιφερειακή αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και προκειμένου να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της πυρκαγιάς», τόνισε και πρόσθεσε ότι έχει ήδη μεταφέρει το αίτημα της πρόσθετης χρηματοδότησης στα αρμόδια υπουργεία, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός στονπροϋπολογισμό έχει ανατραπεί πλέον και απαιτεί αναπροσαρμογή, δεδομένου ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει.[/vc_column_text][vc_single_image image=”144272″ img_size=”full”][vc_column_text]Το «4άρι» προκάλεσε συνεδρίαση ΣΟΠΠ

Η ανησυχία για πιθανή πυρκαγιά ήταν έκδηλη από τα τέλη Ιουνίου, αφού οι καιρικές προβλέψεις στον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν επέτρεπαν τον παραμικρό εφησυχασμό. Η προειδοποίηση για παρατεταμένο καύσωνα προκάλεσε τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδας στις 27 Ιουλίου, προκειμένου κάθε υπηρεσία, κάθε φορέας, κάθε πολίτη να είναι σε ετοιμότητα.

«Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μάς έδινε “τεσσάρι”. Για αυτό συγκλήθηκε το ΣΟΠΠ και ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή. Ζητήσαμε από τους δήμους να ενημερώσουν τους προέδρους για τον δείκτη επικινδυνότητας και αυτοί με τη σειρά τους να συστήσουν στους κατοίκους των περιοχών τους να απέχουν από οποιαδήποτε αγροτική εργασία από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Γιαννόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”144273″ img_size=”full”][vc_column_text]Η κρίσιμη απόφαση για τις εκκενώσεις

Τρεις ημέρες αργότερα, Τετάρτη 1η Αυγούστου, η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, απειλεί οικισμούς και κινητοποιεί την κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκαλείται άμεσα έκτακτο ΣΟΠΠ για την καλύτερη οργάνωση και δράση όλων των δυνάμεων, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, συγκαλείται νέα σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, οι φλόγες απειλούν ανθρώπους σε πολλά χωριά και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την προστασία τους από τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Ερωτώμενος για το ζήτημα της εκκένωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, απάντησε ξεκάθαρα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ δέχθηκε την εισήγηση για εκκένωση από τις αρμόδιες Αρχές και έλαβε τη σχετική απόφαση, αφού πρώτα διασφάλισε αφενός ότι η εκκένωση θα υλοποιηθεί με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο μοιραίου συνωστισμού και αφετέρου ότι οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν, δε θα μείνουν άστεγοι.

«HΠεριφέρεια συνέβαλε στις εκκενώσεις οικισμών και κατασκηνώσεων, διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή υλοποίησήτους. Διαθέσαμε μισθωμένα οχήματα για τη μεταφορά των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας σε ασφαλές μέρος και καλύψαμε όλα τα έξοδα διαμονής τους σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να πράξουμε για την ανακούφιση και τη φροντίδα συμπολιτών μας που ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα συνέδραμαν καθοριστικά τόσο ο Στρατός όσο και η Αστυνομία, όπου δεν επαρκούσαν τα οχήματα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με την εγκατάσταση του «Όλυμπου» (του συντονιστικού κέντρου) στο ΠΚ Αρχαίας Ολυμπίας, δημιουργήθηκε ένα «ανοιχτό συντονιστικό», μέσα από το οποίο διαμορφώθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας της Περιφέρειας με τον γγ Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων στη μάχη κατά της πυρκαγιάς.

Realtime «στρατηγείο»

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν «κατοστάρι» αλλά μαραθώνιος και απαιτούσε διαρκή συντονισμό των 59 μηχανημάτων που είχε διαθέσει στο μέτωπο η Περιφέρεια.  Διαβλέποντας την ανάγκη αποτελεσματικού συντονισμού της προσπάθειας, ο κ. Γιαννόπουλος αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα άτυπο «στρατηγείο» σε χώρο του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την αδιάλειπτη παρουσία συνεργατών του, ώστε να έχει πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτόν τρόπο, απέφυγε πιθανό κατακερματισμό των δυνάμεων, που αναπόφευκτα σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, και πέτυχε την αξιοποίησή τους και την ορθότερη διαχείρισή τους. Αξιοσημείωτη ήταν και η έκτακτη συνδρομή της Περιφέρειας στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον  επιχειρησιακό εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, με την άμεση κάλυψη σε 140 μάνικες και με την παροχή οχήματος για τις μετακινήσεις των αξιωματικών.

Ταχεία καταγραφή της ζημιάς

Το στοίχημα της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση της καταγραφής της ζημιάς το συντομότερο δυνατόν, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Με εντολή του κ. Γιαννόπουλου συγκροτήθηκαν άμεσα Επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, ενώ ήδη ξεκίνησε η ίδια διαδικασία και για τη ζημιά που υπέστη το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου πολύ γρήγορα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, [/vc_column_text][vc_single_image image=”144274″ img_size=”full”][vc_column_text]Πιστώσεις για την επόμενη μέρα

Όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας επιβαρύνθηκε αρκετά, ενώ πλέον συνυπολογίζεται και ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και πλημμυρών τον χειμώνα. Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Γιαννόπουλος, έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η αύξηση των πιστώσεων ενόψει χειμώνα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και άλλων συναφών έργων, και πρόσθεσε πως έχουν δοθεί εγγυήσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων.

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων με αντικείμενο την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την  αυξημένη εγρήγορση για την πρόληψη φαινομένων που άπτονται της πολιτικής προστασίας συγκάλεσε.

«Ενώνουμε δυνάμεις με στόχο να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες των πυροπλήκτων περιοχών με άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες στρατηγικές και παρεμβάσεις που συνδέονται με την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία. Σχεδιάζουμε όμως και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για μια συνολική πρόταση ανασυγκρότησης και  προοπτικής για την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της επόμενης ημέρας με πυρήνα την αντιπλημμυρική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Είμαστε εδώ όμως και για να καταθέσουμε στην πολιτεία την πρόταση του τοπικού επιστημονικού προσωπικού στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων καταστροφών όπως αυτές που ζήσαμε με τις πρόσφατες πυρκαγιές», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia