FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ολυμπισμός φέρνει στην Ολυμπία 2000 μαθητές το χρόνο!

Ημερομηνία: 07-02-2024 | Συντάκτης:

Θετικό το αποτύπωμα για την περιοχή από την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΔΟΑ που θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της όλο αυτό  το μαθητικό δυναμικό

2.000 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου / λυκείου  από διάφορα σχολεία της χώρας, θα υποδεχθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και κατ’ επέκταση η Αρχαία Ολυμπία τη φετινή χρονιά, αλλά τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο αριθμό μαθητών ετησίως, μετά την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.. Το πρόγραμμα, θα πραγματοποιείται σε 20 επισκέψεις διάρκειας τριών ημερών η καθεμιά. Η υλοποίησή του και η έλευση τόσων χιλιάδων μαθητών στην Ηλεία και το 2024 και τα επόμενα χρόνια, πέρα από το όφελος που θα έχουν οι ίδιοι οι μαθητές σε σχέση με την μύησή τους στις αξίες του Ολυμπισμού, θα έχει και ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα για την Αρχαία Ολυμπία που είναι εκείνη που θα υποδεχθεί όλο αυτό το μαθητικό δυναμικό. Τους πρεσβευτές του Ολυμπισμού και της ίδιας της Ολυμπίας.

Αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι «η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών/τριών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Χώρας σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων». Το πρόγραμμα αυτό το οποίο έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στις αξίες του Ολυμπισμού και στα αθλητικά ιδεώδη, έχει σχεδιαστεί από τη ΔΟΑ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, αξιοποιώντας και το εκπαιδευτικό υλικό της «Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης για Θέματα Ακεραιότητας και Θετικής Αθλητικής Συμπεριφοράς», στην οποία συμμετέχει το πρόγραμμα ΕΠΑΘΛΑ της ΓΓΑ/ΥΠΑΙΘΑ.

Το πρόγραμμα, αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα σχολεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και στη συνέχεια θα εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης στα σχολεία και των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία που έχει εκπαιδευτικές, συνεδριακές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φιλοξενίας στην Αρχαία Ολυμπία οι οποίες συνορεύουν με τον αρχαιολογικό χώρο όπου τελέστηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχει ως σκοπό την μελέτη, την ενίσχυση  και  την προώθηση του Ολυμπισμού και των Αξιών του σε σχέση με τα τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα Ολυμπιακού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τις αρχές που θέσπισαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιωτές του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.

Το Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης με τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και έρχεται να λειτουργήσει ενισχυτικά του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στον Αθλητισμό.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το πρόγραμμα και θα χαρώ πολύ σύντομα να επισκεφτώ ξανά τις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, πράγμα που έχω να κάνω από όταν ήμουν μαθητής».

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναδείξουμε τις αξίες του αθλητισμού, θα εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά στον αθλητισμό τον υγιή, που δημιουργεί συνείδηση, πειθαρχία, αρχές, σύσφιξη στο κοινωνικό σύνολο. Αυτόν τον αθλητισμό που ονειρευόμαστε, θέλουμε να τον κάνουμε πραγματικότητα στη μαθητική κοινότητα μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε. Είναι μια σημαντική ημέρα για ένα νέο ξεκίνημα για τον αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία»

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρόταση για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πραγματικότητα.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι σε βάθος χρόνου αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίας, το φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα μας και το οποίο αντιμετωπίζεται με χρόνια δράση, όπως είναι η εκπαίδευση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα υποδεχτεί όλα αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του έτους και τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να αποκτήσουν γνώση της ολυμπιακής ιστορίας, των Ολυμπιακών αξιών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν διδάσκονται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος