FOLLOW US: facebook twitter

Ο οικογενειακός γιατρός βγαίνει από την «εντατική»

Ημερομηνία: 29-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Από την «εντατική» επιχειρεί να βγάλει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού τις επόμενες ημέρες ενεργοποιεί νέες υπηρεσίες αλλά και το λεγόμενοσύστημα των παραπομπών. Αλώστε τους τελευταίους µήνες ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παρουσίαζε στασιμότητα, καθώς και να ήθελε ένας πολίτης να βρει έναν γιατρό ελεύθερο για να εγγραφεί στο νέο σύστημα, οι περισσότεροι είχαν κλείσει τον απαιτούμενοαριθμό των ασθενών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν στη λίστα τους.

Όμως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Έθνους», τις επόμενεςημέρεςαναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει το ωράριο στο οποίο θα µπορούν να γίνονται προγραµµατισµένα ραντεβού σε οικογενειακούς γιατρούς στις δημόσιες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.ά. Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση θα περιγράφει ένα σταθερό  ωράριο στο οποίο οι πολίτες θα µπορούν να πηγαίνουν στον οικογενειακό ιατρό για να λάβουν παραπεμπτικό ώστε να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κ.λπ.).

Τα ραντεβού

Με βάση τις πληροφορίες  ανάλογα µε την επάρκεια των οικογενειακών γιατρών ανά Μονάδα Υγείας, θα δεσμεύεται και ένα µέρος των ραντεβού µέσω των οποίων θα εφαρμόζεται το σύστημα των παραπομπών. Σύμφωνα µε τον αναπληρωτή γενικό γραµµατέαΣταμάτηΒαρδαρό, το νέο σύστημα των παραπομπών, θα εφαρμοστεί σταδιακά σε πρώτη φάση, ώστε τους επόμενους µήνες να επεκταθεί  σε όλες τις  Μονάδες Υγείας. Οι ασθενείς πάντως που θα θέλουν να πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση σε ειδικό γιατρό ή να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο, θα µπορούν να κλείνουν ραντεβού στο ειδικό ωράριο, προκειμένου να λαμβάνουν από τον οικογενειακό τους γιατρό το παραπεμπτικό.

Όλα αυτά, βέβαια, σχεδιάζονται µετά την πρόσληψη των 455 γιατρών, µεταξύ αυτών θα είναι και πολλοί οικογενειακοί γιατροί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα ενταχθούν σε µόνιµες θέσεις στο δημόσιοσύστημα.

Με βάση τους υπολογισμούς, οι νεοπροσληφθέντες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν θέσεις σε ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί µέσα από τα Συμβούλια Κρίσεων του ΕΣΥ µέχρι το καλοκαίρι. Σχετικά µε τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας µετά τη φημολογία ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια λήγουν στο τέλος του 2019, διαβεβαιώνει ότι το ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένο συνολικά για τέσσερα χρόνια (σ.σ.: έως το 2021), αλλά θα υπάρχουν και εθνικοί πόροι που θα ενισχύουν το σύστημα µε συγκεκριμένο ποσοστό ανά χρονιά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αναμένεται να αυξηθεί µε βάση την έναρξη λειτουργίας νέων Μονάδων. Κατά τα άλλα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κλείσει και το θέμα των νέων συβάσεων των ειδικών γιατρών µε τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας και µε το νέο ∆Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι σε εξέλιξη.  Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προτείνει 10 σημεία στους εκπροσώπους των γιατρών σχετικά µε το πώς θα αμείβονται όσοι θα κάνουν σύμβαση µε τον ΕΟΠΥΥ για να παράσχουν δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους.

Προσώρας οι γιατροί φαίνεται ότι έχουν ακόμη αντιρρήσεις, κυρίως µε το γεγονός ότι τα κονδύλια θα κατανέμονται ανά περιοχή και ανά ειδικότητα. «Βασική µας επιφύλαξη είναι τι θα γίνει αν τα κονδύλια εξαντληθούν σε µια περιοχή. Πάντως είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει σκοπό να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στη βάση µιας νέας αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας» λέει  ο γ.γ. του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος