FOLLOW US: facebook twitter

Νίκος Σδούγας, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αμαλιάδας στην «Πρωινή»: «Το Γ.Ν. Ηλείας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία στο σύνολο του»

Ημερομηνία: 20-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
-“Έχει παγιωθεί η λογική “παίρνω από το δίπλα Νοσοκομείο ότι μου λείπει και δεν διεκδικών” ανέφερε

 

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

 

Αναζήτηση πραγματικών λύσεων μακριά από τοπικιστικές αντιπαραθέσεις ώστε διεκδικώντας από κοινού να καταφέρουν να ανασχέσουν τη φθίνουσα πορεία που χαράσσει το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας με συνέντευξη του στην “ΠΡΩΙΝΗ”.

Σχολιάζοντας την πρόταση λειτουργίας ενός Νοσοκομείου στο Νομό, υποστηρίζει πως η λύση είναι η προσπάθεια επάνδρωσης συνολικά του Γ.Ν. και όχι η μετακίνηση όλων των εναπομεινάντων ιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου ενώ ξεκαθαρίζει πως ο Νόμος που αφορά τον τρόπο διασύνδεσης και λειτουργίας των Νοσοκομείων της Ηλείας δεν αναφέρει πουθενά το κλείσιμο του μικρότερου νοσοκομείου ούτε της αναστολής λειτουργίας τμημάτων του.

Από το 2015 και με αφετηρία την αναστολή λειτουργίας της Μαιευτικής Κλινικής η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Η κυβερνητική αλλαγή του 2019 δε φαίνεται να έχει ανασχέσει αυτή την πορεία. Πού αποδίδεται αυτή την εξέλιξη η οποία έχει αρχίσει πλέον να παγιώνεται παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν υπάρξει;

Η επιλογή της αναστολής λειτουργίας της μαιευτικής κλινικής της Ν.Μ. Αμαλιάδας ήταν πραγματικά η αφετηρία της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, καθώς το μόνο που παγιώθηκε ήταν η λογική του «παίρνω από το δίπλα νοσοκομείο ότι μου λείπει και δεν διεκδικώ…». Το αποτέλεσμα σήμερα είναι η Ν.Μ. Πύργου να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους τρείς παθολόγους της Ν.Μ. Αμαλιάδας, ορθοπεδικοί της Ν.Μ. Αμαλιάδας να εφημερεύουν στην Ν.Μ. Πύργου όπως επίσης και ακτινολόγοι όποτε υπάρχει ανάγκη. Για τον ίδιο λόγο η χειρουργική και η ορθοπεδική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας πραγματοποιούν, όπως και ο παθολόγος, εφημερίες νομού κάτω από δύσκολες συνθήκες.  Σε φθίνουσα λοιπόν πορεία βρίσκεται το Γ.Ν. Ηλείας στο σύνολο του και έτσι πρέπει να το δούμε αν αναζητάμε πραγματικά λύσεις μακριά από τοπικιστικές αντιπαραθέσεις .

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Δήμαρχος Ήλιδας άφησε αιχμές για το ιατρικό προσωπικό απειλώντας ακόμα και με αγωγές αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Δεν υπήρξε όμως αντίδραση από τους συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αντίθεση με την Ένωση Ιατρών Πύργου που δήλωσε τη στήριξή της. Συμμερίζεστε τις απόψεις του Δημάρχου; Τα κάστρα πέφτουν τελικά από μέσα;

Ο Δήμαρχος Ήλιδας είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών της Ν.Μ. Αμαλιάδας.  Επομένως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που όλοι οι συνάδελφοι ιατροί και παραϊατρικό προσωπικό καταβάλλουν συνεχώς για να μείνει το νοσοκομείο ανοικτό. Να σας ενημερώσω επίσης ότι όσον αφορά την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, η Ένωση έχει επιδείξει κατ’ επανάληψη όχι αντίδραση αλλά συγκεκριμένη δράση.  Απλά δεν είναι τακτική μας να δημοσιοποιούμε τις όποιες ενέργειες μας.  Τις δηλώσεις και τις απόψεις της Ένωσης Ιατρών της Ν.Μ. Πύργου τις διαβάζω πάντα με προσοχή και σεβασμό στο έργο που οι συνάδελφοι κάτω από δύσκολες συνθήκες επιτελούν. Θα συμφωνήσω μαζί τους ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες στο Γ.Ν. Ηλείας.  Ανάμεσα όμως στις λύσεις που προτείνουν : άμεση πρόσληψη ιατρών για επαρκή στελέχωση και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων και  μετακίνηση όλων των εναπομεινάντων  ιατρών σε μια μονάδα για να συνεχίσουμε να φυλλοροούμε, σαφώς και υποστηρίζω την προσπάθεια για την επάνδρωση του Γ.Ν. Ηλείας στο σύνολο του.  Τώρα για το πώς πέφτουν τα κάστρα η άποψη μου είναι από ψηλά. Από αυτούς δηλαδή που παίρνουν τις αποφάσεις.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την “Πρωινή” πρόγραμμα εφημερίας στην Αμαλιάδα με έναν αγροτικό ιατρό σε ενεργή εφημερία και τους ειδικευμένους σε εφημερία από το σπίτι. Ακολούθησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας το οποίο ζήτησε την παρέμβαση της Διοίκησης ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση. Ποιο είναι σήμερα το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και προσωπικό; Πόσο για παράδειγμα ασφαλές είναι να εφημερεύει σε επίπεδο νομού η Αμαλιάδα χωρίς την παρουσία Καρδιολόγου; Υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID;

Έχω στη διάθεση σας το πρόγραμμα εφημέρευσης της Ν.Μ. Αμαλιάδας του μηνός Ιουνίου το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας.  Σε αυτό η Ν.Μ. Αμαλιάδας πραγματοποίησε 10 εφημερίες νομού με ειδικευμένους ιατρούς και τους απαραίτητους γενικούς και αγροτικούς ιατρούς με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Ασφαλώς και έγινε με υπέρβαση του συνόλου των ιατρών και του προσωπικού και των δυο μονάδων σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας. Αυτό το παράδειγμα που ήταν και το σχέδιο της Ένωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή συνεννόησης όχι για παγίωση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά για από κοινού διεκδικήσεις μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων.  Το έγγραφο του επιστημονικού συμβουλίου της Ν.Μ. Αμαλιάδας είναι το τελευταίο από μια σειρά 30 περίπου εγγράφων που τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα της μονάδας έχουν αποστείλει στη διοίκηση, επισημαίνοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις ως οφείλουν να κάνουν. Η διοίκηση τώρα είναι αυτή που ή θα αναζητήσει και θα εφαρμόσει λύσεις , ή θα επιρρίψει τις ευθύνες στους ιατρούς για την μη λειτουργία του συστήματος.  Τα θέματα επιπέδου ασφαλείας για ασθενείς και προσωπικό σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορεί να συζητούνται δημόσια.  Υπάρχουν διοικήσεις, επιστημονικά όργανα και ο ιατρικός σύλλογος που σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, είναι αρμόδια να σχεδιάσουν και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας για ασθενείς και εργαζόμενους.

Η θέση της Ένωσής σας είναι η λειτουργία δυο νοσηλευτικών μονάδων στο νομό. Πώς αντιλαμβάνεστε τη συλλειτουργία αυτή δεδομένων και των ελλείψεων που υπάρχουν; Ποιο θα ήταν το πλαίσιο συνεργασίας τους που θα προτείνατε; Τι απαντάτε σ’ εκείνους που προτείνουν ένα νοσοκομείο στο νομό;

Οι Ενώσεις των ιατρών είναι συνδικαλιστικά όργανα και δεν ασκούν πολιτική υγείας. Μπορώ όμως να σας πω τι πρέπει να γίνει με βάση το νόμο. Δυνάμει των διατάξεων της υπ’αριθμ. Υ4α/οικ84627/2011 Απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διασύνδεση νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσής τους και λειτουργίας τους, ΦΕΚ Β΄ 1681/28-07-2011), στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι: «στην έννοια της διασύνδεσης υπάγεται η ενίσχυση και αλληλοσυμπλήρωση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό». Επίσης: «Ο σωστός προγραμματισμός, ανάπτυξη και διαχείριση των κλινών με στόχο την αποσυμφόρηση τμημάτων και κλινικών με μεγάλο ποσοστό κάλυψης και ανάλογη αύξηση της πληρότητας νοσοκομείων μικρότερης δυναμικότητας. Δεν αναφέρεται πουθενά το κλείσιμο του μικρότερου νοσοκομείου, ούτε η αναστολή της λειτουργίας τμημάτων του. Συνεπώς η ύπαρξη τριών νοσηλευτικών μονάδων στο νομό δεν αποτελεί πεποίθηση της Ένωσης μας αλλά απόφαση της Πολιτείας και νόμος του Κράτους.

Καταγράφεται μια απροθυμία ειδικευμένων ιατρών να στελεχώσουν τις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας. Η έλλειψη ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την απώλεια ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό στενεύει τη δεξαμενή των υποψηφίων για μια θέση στο ΕΣΥ. Τι προτείνετε ώστε ν’ αλλάξει αυτό και η περιοχή μας να είναι περισσότερο ελκυστική;

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολλοί είναι οι ιατροί που λόγω covid-19, αλλά και των πολλών προκηρύξεων εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα για μόνιμο διορισμό. Δυστυχώς στον νομό μας αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης που καλλιεργείται ανάμεσα στα νοσοκομεία και  πιστέψτε με έχει γίνει παντού γνωστό, αποτρέπει νέους επιστήμονες να δηλώσουν ως πρώτη  προτίμηση τις μονάδες μας. Θα πρότεινα λοιπόν από κοινού οι διοικητές να αναζητήσουν τους ιατρούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή, ακόμη και ως δεύτερη, ή τρίτη προτίμηση και σε συνεννόηση με τους δήμους να δώσουν επιπλέον κίνητρα ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον τους.  Επίσης να δοθεί προτεραιότητα από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο στις διαδικασίες που αφορούν το Γ.Ν. Ηλείας κατόπιν συνολικών παρεμβάσεων όλων των φορέων, των παραγόντων και των βουλευτών του νομού. Επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης μετακίνησης ιατρών από όμορους νομούς, τουλάχιστον για πραγματοποίηση κάποιων εφημεριών, με την παροχή και πάλι κινήτρων.

Μετά την αλλαγή της Διοίκησης στο Γ.Ν. Ηλείας παρατηρείται μια ηρεμία στις σχέσεις της Αμαλιάδας με την ευρεία έννοια με το νέο Διοικητή. Πού αποδίδεται αυτή την αλλαγή ατμόσφαιρας κι αν πιστεύετε ότι θα συνδυαστεί με βελτίωση στην καθημερινή λειτουργίας της ΝΜ Αμαλιάδας;

Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη επίλυση των προβλημάτων. Και οι αντιπαραθέσεις όμως όταν έχουν ως αφετηρία την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού, είναι και αυτές θεμιτές. Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών της Ν.Μ. Αμαλιάδας έδειξε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων  του Διοικητή και της Αναπληρώτριας Διοικήτριας την πρόθεση της να προσφέρει στήριξη σε ότι καλό επιχειρείται να γίνει, αλλά και να ασκήσει κριτική σε ότι μας βρίσκει αντίθετους. Σε κάθε περίπτωση οι ρόλοι διοίκησης και συνδικαλιστικών οργάνων πρέπει να είναι διακριτοί και να εξυπηρετούν το κοινό καλό που στην προκειμένη περίπτωση είναι η προάσπιση της υγείας των Ηλείων πολιτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος