Ω! Μαίρη…: Η πιο μισητή βασίλισσα της Αγγλίας.
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75866″ img_size=”full”][vc_column_text]Mary 1, Bloody Mary ,η Μαρία Α’ της Αγγλίας Τυδώρ στα Ελληνικά, η βασίλισσα της Αγγλίας που ο λαός της έδωσε το προσωνύμιο ‘ματωμένη Μαρία’ λόγω των εφιαλτικών εκ μέρους της διώξεων των θρησκευτικών αντιπάλων.
Η βασίλισσα Μαρία η Α’ ήταν η μοναχοκόρη του βασιλιά Ερρίκου Η’ της Αγγλίας και της Αικατερίνης της Αραγονίας.
Γεννήθηκε, η Μαρία, στο Παλάτι της Πλακεντίας, Γκρίνουιτς στις 18 Φεβρουαρίου 1516. Ετεροθαλή της αδέλφια η μετέπειτα βασίλισσα Ελισσάβετ Α’ της Αγγλίας, ο πριν την Μαρία βασιλιάς Εδουάρδος Στ’ και οι δούκες Χένρι του Ρίτσμοντ και Χένρι της Κορνουάλης.
Η Μαρία ενώ γεννήθηκε ένα ωραίο και υγιές κορίτσι που σταδιακά άρχισε να χάνει την υγεία της και στο τέλος της ζωής της θα είναι σχεδόν τυφλή.
Όταν ο ετεροθαλής αδελφός της Εδουάρδος ΣΤ’ πέθανε το 1533 δεν ήθελε να αφήσει το στέμμα στη Μαρία γιατί φοβόταν ότι αυτή θα επανέφερε τον Καθολικισμό και γιαυτό είχε ορίσει διάδοχο του την λαίδη Τζέιν Γκρέι Jane Grey εγγονή μιας αδελφής του πατέρα του Ερρίκου Η’ η οποία όμως σύντομα καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε για να ανεβεί τελικά στο θρόνο της Αγγλίας η Μαρία Α’ Τυδώρ η ματωμένη βασίλισσα όπως έμεινε γνωστή εξ αιτιας των φρικαλέων εγκλημάτων της κατά των Προτεσταντών.
Η Μαρία μόλις ανέβηκε στο θρόνο για να αναστηλώσει τον Ρωμαιοκαθολικισμό στην Αγγλία και παρά τις αντίθετες συμφωνίες το πρώτο που έκανε μόλις ανέβηκε στον θρόνο ήταν να διατάξει την καθαίρεση και φυλάκιση των επικεφαλής της Εκκλησίας των Προτεσταντών ενώ ταυτόχρονα κατά την διάρκεια της βραχύβιας βασιλείας της… πρόλαβε να στείλει στον ‘δια πυράς θάνατο’ 300 αντιπάλους της.
Μισητή για τα εγκλήματα της η επιθυμία της να αποκτήσει παιδί από το γάμο της το 1554 με τον πρίγκηπα Φίλιππο της Ισπανίας τον μετέπειτα βασιλιά Φίλλιπο Β’, γάμο που έλαχε της σφοδρής αντίδρασης του Αγγλικού Κοινοβουλίου, του λαού και των συμβούλων της. Η απόφαση της να συμμετάσχει η Αγγλία στον πόλεμο του Φιλίππου κατά των Γάλλων και το χάσιμο της πολέμου, και Αγγλικών εδαφών ξεχείλισε το μίσος των Άγγλων εναντίον της που όμως στάθηκαν ‘τυχεροί’ εφόσον η ασθενική και άκληρη Μαρία απεβίωσε στα 42 της χρόνια.
Διάδοχος της η ετεροθαλής αδελφή της η μεγάλη Ελισσάβετ Α’ 1533-1603 η οποία με τις δράσεις της όχι μόνο απέτρεψε την επαναφορά του Καθολικισμού στην Αγγλία αλλά μετέτρεψε την Αγγλία σε παγκόσμια υπερδύναμη.
Η πιο μισητή βασίλισσα της Αγγλίας η Μαρία Α’ Τυδώρ απεβίωσε στις 17 του Νοεμβρίου του 1588 στο Ουέστμινστερ και η κηδεία της έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του 1588 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ (Westminster Abbey) ένα από τα δημοφιλέστερα σήμερα αξιοθέατα του Λονδίνου.
Βοήθημα: Παύλου Δρανδάκη- Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος- Ερευνήτρια[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]