FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μάιος φέρνει… λουκέτο στα ΑΕΙ της Ηλείας

Ημερομηνία: 30-04-2021 | Συντάκτης:
Μετά το Πάσχα περιμένουμε να μπει η «ταφόπλακα»
-Πανεπιστήμιο Πατρών και υπουργείο Παιδείας προετοίμασαν το έδαφος

Τα κουκιά είναι μετρημένα και τα δεδομένα ολοκάθαρα. Η Ηλεία σε περίπου 15 μέρες θα αποπεμφθεί και επίσημα από το Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν για την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-21 οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τόσο από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και απο την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν υπήρξε καμία διάθεση να διατηρήσουν τη Μουσειολογία στον Πύργο και τη Γεωπονία στην Αμαλιάδα, κάτι που το είχαμε αντιληφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά κατά το α΄ τετράμηνο του 2021 επιεβαιώθηκε με τον περίτρανα. Ο πρύτανης του ιδρύματος, Χρήστος Μπούρας δήλωσε εξαρχής ότι δεν είναι θιασώτης του μοντέλου «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο», αν και στην πορεία έκανε… εκπτώσεις για χάρη του Αιγίου (Φυσικοθεραπεία) και της Αιτωλοακαρνανίας (Γεωπονικά τμήματα).

«Πουθενά δεν υπάρχει σε κάθε πόλη και ένα τμήμα. Πού θα σιτιστούν και πού θα στεγαστούν οι φοιτητές. Υπάρχουν εστίες, βιβλιοθήκες, φοιτητική μέριμνα; Τα έχουμε εξασφαλίσει αυτά; Γιατί δεν έγινε πρόνοια από το 2019 όταν δημιουργήθηκε το τμήμα; Εκτός από κτίρια και προσωπικό, πανεπιστήμιο σημαίνει βιβλιοθήκες, φοιτητική μέριμνα κλπ. Η γνώμη μου είναι ότι ένα ή δύο τμήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι διώχνεις όταν δημιουργείς ένα τμήμα και αφήνεις τους έξι καθηγητές να φύγουν, είναι σαν να αποφασίζεις ότι το καταργείς. Και ζητάς από τον πρύτανη να δώσει τι;», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και υπενθύμιζε ότι το 2019 παραιτήθηκε από αντιπρύτανης για αυτό το λόγο.

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκρότησε Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία κατέληξε σε ένα πόρισμα που επικεντρώθηκε στα τμήματα της Ηλείας, αξιολογώντας τα ως μη βιώσιμα και μη ανταγωνιστικά. Στη συνέχεια, το πόρισμα τέθηκε προς συζήτηση σε Συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία 45-3-3 το ενέκρινε, θέτοντας ουσιαστικά την Ηλεία εκτός του ακαδημαϊκού χάρτη.

Α. Συρίγος: «Πρόκειται για ήττα των Αρμενίων δεν χρειάζεται να το ωραιοποιούμε»

Το υπουργείο Παιδείας, διά στόματος υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, απαξίωσε τη Μουσειολογία ως τμήμα και την Αμαλιάδα ως πόλη άξια να φιλοξενεί τμήμα Γεωπονίας, αντιπροτείνοντας… μονοετή μεταπτυχιακά στην Αρχαία Ολυμπία και κάποιου είδους μεταλυκειακή σχολή στην Αμαλιάδα.

Όλοι οι βουλευτές της Ηλείας προέβησαν σε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και επαφων με το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την υποβάθμιση της Ηλείας, όμως μέχρι τώρα ευήκοα ώτα δεν υπάρχουν.

Στην πρόσφατη συζήτηση κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών Δ. Καλαματιανού και Μιχ. Κατρίνη, ο κ. Συρίγος μας προετοίμασε για τα δυσάρεστα μαντάτα. «Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνον αφού δει την εισήγηση της Εθνικής Αρχής, επομένως οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ΄αυτού του θέματος δεν μπορεί να γίνει. Να κάνω μόνο ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο κύριος Κατρίνης για το τμήμα Μουσειολογίας. Ένα τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή ή εσωτερική κατευθύνση σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει π.χ. Αρχαιολογία,  και με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τμήματα χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», ανέφερε και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε «σοβαρές προτάσεις για το μέλλον πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία», υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του για την Αρχαία Ολυμπία.

Καθρεφτάκια για Ιθαγενείς» - Antenna Star

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, πρότεινε την ίδρυση μεταλυκειακών σχολών, Πολιτισμού & Τουρισμού στον Πύργο και Γεωργική Σχολή στην Αμαλιάδα, μέσω σύμπραξης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος, πιθανότατα με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ηλεία δεν χωρά στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών ως ισότιμη περιοχή, παρά μόνο ως… μεταλυκειακό αποπαίδι, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί και το υπουργείο Παιδείας. Επομένως, στις 15 Μαΐου θα μπει και επίσημα η ταφόπλακα στα ΑΕΙ της Ηλείας, αφού η Μουσειολογία θα ενσωματωθεί ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και η Γεωπονία θα μεταφερθεί στο Μεσολόγγι, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί θα είμαστε ο μοναδικός νομός πανελλαδικά χωρίς πανεπιστημιακή σχολή.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Ηλείος καθηγητής και αντιπρόεδρος της Μουσειολογίας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τους συνεργάτες του εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση για την ίδρυση «Ολυμπιακής Σχολής» Πολιτισμικών Σπουδών με τρία τμήματα και έδρα την Ηλεία, ωστόσο μέχρι τώρα έχει υιοθετηθεί μόνο από τον δήμο Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος