FOLLOW US: facebook twitter

O Γιάν. Μπιτζούνης στην «Πρωινή»: Στήριγμα της οικογένειας το ΚΔΑΠ Ζαχάρως

Ημερομηνία: 27-10-2020 | Συντάκτης:

Με στόχο τη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας από πέντε ως δώδεκα ετών εκτός σχολικού ωραρίου και τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για κάθε παιδί ξεκίνησε και τη φετινή χρονιά τη λειτουργία του το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ζαχάρως.

Περίπου 60 παιδιά παρακολουθούν ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα, που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη, και προσεγγίζονται με μέσο τη στοργή, τον διάλογο, την επεξήγηση και την εμπιστοσύνη. Η βάση του ημερήσιου προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας και η εμπέδωση του κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως και ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία, Γιάννης Μπιτζούνης, η θεσμοθέτηση της δημιουργικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση θα είναι η αρχή του τέλους στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Δεδομένων των συνθηκών ακόμη και στην εποχή της πανδημίας το ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους παραμένει αμείωτο γιατί οι κοινωνικές δομές των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο των παιδικών ψυχών σε μια κοινωνία που εξελίσσεται με τόσο ραγδαίους και απαιτητικούς ρυθμού», τόνισε και στη συνέχεια ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά.

Όπως ανέφερε, ως προς τον τομέα της εκπαίδευσης τα παιδιά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε θέματα της καθημερινότητας ή της επικαιρότητας ή και περαιτέρω τις εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις με ομιλίες και παρουσιάσεις από ειδικούς, όπως την παρουσίαση του παραμυθιού ‘’Βόλιος ο Εμβόλιος’’ με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και διαπαιδαγωγούνται (θέματα συμπεριφοράς). Η περιβαλλοντική αγωγή, η δημιουργική γραφή και η επαφή με την παράδοση είναι κάποιες από τις θεματικές όσον αφορά την εκπαίδευση, ενώ ενίοτε κάποιες φορές παρέχεται, σε ειδικές περιπτώσεις, ενισχυτικά στήριξη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Στον τομέα της ψυχαγωγίας ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη γυμναστική, τις αθλοπαιδιές, τους παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, τη μουσικοκινητική αγωγή, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και τις χειροτεχνίες. Στον τομέα της κοινωνικοποίησης συμμετέχουν σε ομαδικά παιδαγωγικά παιχνίδια, αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού και υγιούς συναγωνισμού. Ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά θέματα και ανθρωπιστικούς σκοπούς συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ‘’Αστέρι Της Ευχής’’ του φιλανθρωπικου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, αλλά και την καμπάνια ‘’ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ’’ ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακόμα, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συχνά με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ομιλίες από καταξιωμένους ιατρούς, ψυχολόγους και μελετητές που ενημερώνουν γονείς και παιδιά για διάφορα θέματα που αφορούν την ανατροφή, την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς τόπους, συμμετοχή σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων της δομής σε Μ.Μ.Ε.. Επίσης, οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις  που γίνονται σε κάθε θρησκευτική  γιορτή ή εθνική επέτειο, ενώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και σε διάφορα γεγονότα της πόλης, όπως οι παρελάσεις και το καρναβάλι. Τέλος, η εξωστρέφεια η οποία επιδιώκεται με κάθε τρόπο από το εκπαιδευτικό προσωπικό καθιστά το Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ζαχάρως αναγνωρίσιμο μέχρι και από διεθνείς οργανισμούς, όπως το «Make a Wish».

16% το ποσοστό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα!: Πρέπει να δράσουμε άμεσα τόνισε η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» από τη Ζαχάρω | Εφημερίδα Πρωινή

«Ήξεις αφήξεις» από το ΥΠΕΣ για μονιμότητα

Παρά την αποδεδειγμένα θετική συμβολή των ΚΔΑΠ στην εκπαίδευση, η εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζόμενους παραμένει υπαρκτή, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δεν δείχνει μέχρι τώρα πρόθυμος να θεσπίσει καθεστώς μονιμότητας, στα πρότυπα των εργαζομένων της «Βοήθειας στο Σπίτι», όπως ζητούν οι εργαζόμενοι.

Σε πρόσφατη απάντηση στη Βουλή, ανέφερε ότι μέσω του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού, με τις διατάξεις του άρθρου 21, παρ.3 του ν.2190/94, σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Ωστόσο, στις διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων του προσωπικού, γίνεται ρητή μνεία ότι οι συμβάσεις των απασχολούμενων σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος