FOLLOW US: facebook twitter

Ο Κυπαρισσιακός «φρενάρει» την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 06-05-2022 | Συντάκτης:

Επιμένει στην εκπόνηση μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης το ΥΠΕΝ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην εκπόνηση μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης επιμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για να ανάψει το «πράσινο φως» στην έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο.

Σύμφωνα με το έγγραφο της απάντησης που δόθηκε στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου, από την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προέκυψε η αναγκαιότητα πρόσθετων οικολογικών τεκμηριώσεων, πέραν των όσων περιλαμβάνονται στην αρχική Μελέτη.

«Οι ειδικότεροι λόγοι της αναγκαιότητας αυτής ανάγονται, πρώτον, στην πολύ μικρή απόσταση του έργου από τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Σελ. 2 από 2 Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000 και, δεύτερον, στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 που προβλέπουν ότι η αρμόδια αρχή συμφωνεί για το έργο «μόνο αφού βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα» της επηρεαζόμενης περιοχής. Για τη δημιουργία της βεβαιότητας αυτής, ζητήθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον φορέα του έργου η σύνταξη και υποβολή μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Η εν λόγω μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Υπηρεσία μας», αναφέρει η απάντηση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης, Παρασκευής Ξένου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Κατάκολου έχουν εκδοθεί οι σχετικές διοικητικές πράξεις, ενώ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου Α΄ φάσης του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τον Μάιο του 2019.

Ο έλεγχος τυπικής πληρότητας της μελέτης ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2019 και η ΜΠΕ διαβιβάστηκε για δημοσιοποίηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού, καθώς και για γνωμοδοτήσεις στις 17.7.2019. Κατόπιν εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων, συλλέχθηκε από την Υπηρεσία ένας σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων, τον οποίο ο φορέας του έργου επεξεργάστηκε, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της αναδόχου εταιρείας εξέφρασαν την απορία τους στην Πρωινή για το σκεπτικό του αιτήματος για νέα πρόσθετη περιβαλλοντική μελέτη, σημειώνοντας ότι η περιοχή στην οποία θα γίνει η εξόρυξη πετρελαίου, είναι αρκετά μακριά από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος