FOLLOW US: facebook twitter

Ο κορονοϊός «βύθισε» τουρισμό και εστίαση

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111393″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ηλεία είχε την ατυχία να είναι η πρώτη περιοχή που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020, κάτι που επέδρασε στην οικονομική δραστηριότητα του νομού. Μετά την επιβεβαίωση των πρώτων μαζικών κρουσμάτων από το γκρουπ ταξιδιωτών από τους Αγίους Τόπους και τη νοσηλεία τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η κυβέρνηση έλαβε άμεσα τα πρώτα μέτρα περιορισμού της διασποράς, από τα τέλη Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Ακολούθησε σταδιακά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης, ενώ η απόφαση για διεξαγωγή της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας κεκλεισμένων των θυρών στην Αρχαία Ολυμπία προκάλεσε σοκ στον τουρισμό της Ηλείας.

Όταν η κυβέρνηση αποφασισε την επιβολή πανελλαδικού Lockdown στις 18 Μαρτίου, η Ηλεία ήδη είχε βιώσει από τις αρχές του μήνα την πλήρη διακοπή της οικονομικής της ζωής, δίχως ποτέ οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι να λάβουν αποζημίωση για όσα χάθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αγορά έμεινε κλειστή και το Πάσχα, «σβήνοντας» την εστίαση, ενώ οι παραδοσιακά αυξημένες τουριστικές αφίξεις με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία ακυρώθηκαν προκαλώντας απόγνωση στην αγορά. Ακολούθησε η ακύρωση της κρουαζιέρας σε ποσοστό 100%, βυθίζοντας και το Κατάκολο στην ύφεση και στα λουκέτα, διαμορφώνοντας ζοφερό κλίμα στον νομό.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105797″ img_size=”full”][vc_column_text]«Για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι περίοδοι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι οι καλύτερες. Παραδοσιακά, από τις 8 Μαρτίου και μετά είχαμε υψηλές πληρότητες. Φέτος είχαμε και την τελετή Αφής, οπότε θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά, διότι περιμέναμε αρκετά μαθητικά γκρουπ από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όλα αυτά ακυρώθηκαν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν το 2021. Από την πολιτεία δεν υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση, διότι οι τράπεζες, για να δανειοδοτήσουν, ζητάνε εξασφαλίσεις που δεν τις έχει κανένας επιχειρηματίας στην αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βας. Τυλιγάδας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105800″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αποδείχθηκαν ανεπαρκή, αφού η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς στα τέλη του Μαΐου δεν εξελίχθηκε ομαλά. Ο τουρισμός της Ηλείας, ο οποίος το 2019 έκανε τζίρο 30 εκατ. ευρώ, έμεινε σε χαμηλά επίπεδα και βασίστηκε μόνο στην εσωτερικη αγορά, αποδίδοντας ουσιαστικά μόνο τον Αύγουστο. Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος,οι απώλειες το 2020 ξεπερνούν το 70%, διότι χάθηκε μια χρονιά που προμηνυόταν εξαιρετική, όπως προέκυπτε από τις κρατήσεις.

«Ουσιαστικά βάλαμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Είχαμε μια μικρή αναλαμπή για 20-25 μέρες μόνο τον Αύγουστο, με πληρότητα 50%. Πλέον κινούμαστε σε πληρότητες του 15-20%. Συνολικά η πτώση είναι στο 60-70%. Στο δεύτερο Lockdown δεν μας επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας με κρατική απόφαση, κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να μας δοθεί ούτε η ελάχιστη κρατική βοήθεια. Το μόνο που έχουμε λάβει είναι η επιστρεπτέα, δάνειο δηλαδή. Αν πάμε έτσι ως την άνοιξη, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105798″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, ανέφερε ότι με εξαίρεση 20 μέρες τον Αύγουστο, το 2020 ήταν χαμένη χρονιά, αφού δεν ήλθαν ξένοι τουρίστες, ενώ και οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με άλλα χρόνια.[/vc_column_text][vc_single_image image=”106813″ img_size=”full”][vc_column_text]Ισχυρό πλήγμα στην εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί το ισχυρό οικονομικό «όπλο» της Ηλείας, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 κατέγραψε τζίρο 40 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, προσφέρει διέξοδο από την ανεργία, καθώς στον νομό δραστηριοπούνται 1360 επιχειρήσεις, κατά κανόνα ατομικές ή πολύ μικρές. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία μείωσε κατακόρυφα τον κύκλο εργασιών, αφού χάθηκε η αποκριάτικη και η πασχαλινή περίοδος. Η θερινή επαναλειτουργία με λιγότερα τραπέζια και με επιπλέον μέτρα προστασίας επηρέασε τον τζίρο, παρότι οι απώλειες το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου περιορίστηκαν. Ωστόσο, το δεύτερο lockdown και η απώλεια και της χριστουγεννιάτικης περιόδου τερμάτισαν τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης υπήρχαν, δημιουργώντας ζητήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, αφού η παραλαβή καφέ από το κατάστημα (take away) δεν αρκεί για να ιοσταθμίσει τις απώλειες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”126110″ img_size=”full”][vc_column_text]Το μοναδικό θετικό ήταν η ενεργοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου και η σύσταση του σωματείου «Διόνυσος» στον Πύργο, με στόχο τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο τουρισμός και η εστίαση απέφεραν αθροιστικά κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ το 2019 στην Ηλεία, μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η τοπική οικονομία τη χρονιά που φεύγει…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot