Ο κίνδυνος της μαύρης πεύκης στη Φολόη
-Χαρτογράφηση και καθαρισμό εύφλεκτων εστιών στο δρυοδάσος προγραμματίζει το δασαρχείο Πύργου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Το δρυοδάσος της Φολόης έχει εκ φύσεως αντιπυρική θωράκιση, όμως στο εσωτερικό του κρύβει κινδύνους πυρκαγιάς λόγων των διάσπαρτων σημείων με μαύρη πεύκη, τους οποίους επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει με παρεμβάσεις καθαρισμού το δασαρχείο Πύργου.
Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας, τη δεκαετία του ’70 επικράτησε η λεγόμενη πολιτική της ενρητίνωσης στο δρυοδάσος, δηλαδή η τοποθέτηση δέντρων με ρητίνη στα πλατύφυλλα.
«Κατά τη δεκαετία του ΄70 η λογική που επικρατούσε, ήταν να τοποθετούν κωνοφόρα δέντρα στα διάκενα του δρυοδάσους, όπως μαύρη πεύκη, έλατο ραντιάτα, μαρίτιμα κλπ, τα οποία προορίζονται για υλοτόμηση αλλά είναι και πολύ εύφλεκτα», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόθεση του δασαρχείου Πύργου είναι να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τη μαύρη πεύκη μέσα στο δάσος της Φολόης.
«Η μαύρη πεύκη συναντάται κυρίως στην Πέρσαινα, στο Κούμανι και στο Πανόπουλο. Αυτή την περίοδο αναζητούμε αεροφωτογραφίες χειμωνιάτικες, ώστε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τα σημεία της μαύρης πεύκης και να τα χαρτογραφήσουμε. Έτσι θα μπορούμε να επέμβουμε για καθαρισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια», ανέφερε ο κ. Λάττας σημειώνοντας ότι έχουν ήδη καθαριστεί περίπου 1.000 στρέμματα.
Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει σταδιακά τη μαύρη πεύκη με δρυ, προκειμένου το δάσος να είναι αμιγές και συμπαγές.
«Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο για το δάσος να είναι αμιγές και όχι μεικτό, για αυτό και μέσα από τις διαχειριστικές μελέτες που εκπονούμε για το δρυοδάσος της Φολόης, δρομολογούμε τη σταδιακή αντικατάσταση της μαύρης πεύκης με δρυ μέσα από δράσεις υλοτόμησης. Βραχυπρόθεσμα όμως θέλουμε να καθαρίσουμε τα σημεία με μαύρη πεύκη, διότι αν πιάσει φωτιά, μπορεί να μην κινδυνεύει το δρυοδάσος, αλλά θα είναι κρίμα να χαθεί η άγρια ζωή της περιοχής και να δεχθεί πλήγμα το φυσικό περιβάλλον», υπογράμμισε.