Ο Κατρίνης ρώτησε, ο Βορίδης δεσμεύτηκε οι αγρότες περιμένουν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Συζήτηση στη Βουλή για κτηνοτρόφους, αγροτικά προϊόντα, επενδυτικά σχέδια
Τα ιδιαίτερα προβλήματα των παραγωγών της Ηλείας έφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη.
Ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση ή για αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους στον Νομό Ηλείας κι αν θα ενισχύσει το μέτρο 4.1.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,ώστε να εντάξει επιπλέον σχέδια βελτίωσης και αν με ανάλογο τρόπο θα εντάξει και περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από το πρόγραμμα LEADER.
Σχετικά με την κτηνοτροφία αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα, στη μείωση των εξαγωγών, στα χιλιάδες απούλητα αμνοερίφια, στην αδικαιολόγητη πτώση της τιμής του γάλακτος, καθώς και σε παρεμφερή προβλήματα της χοιροτροφίας. Σε σχέση με τα κηπευτικά τόνισε τη διαταραχή στην αγορά, λόγω των λαϊκών αγορών, την αδυναμία των παραγωγών να προωθήσουν τα προϊόντα τους και τη μικρή τους διαπραγματευτική δυνατότητα να πουλήσουν στα σούπερ μάρκετ. Για το θέμα της πατάτας ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή πωλείται από το χωράφι 0,13 με 0,18 λεπτά του ευρώ και φτάνει να πωλείται στα καταστήματα 1 ευρώ, την ίδια στιγμή που μόνο το 15% της πατάτας που κινείται στην αγορά είναι ελληνική. Όσον αφορά τη φράουλα σημείωσε ότι πρόκειται για προϊόν με 94% εξαγωγικό προσανατολισμό, που πουλήθηκε στο 1/3 της τιμής την περίοδο της κρίσης σε μεγάλες ποσότητες, ενώ 10% πήγε για μαρμελάδα και 10% πετάχτηκε, γιατί απογοητεύτηκαν οι παραγωγοί. Σχετικά με το καρπούζι παρατήρησε ότι είναι ένα προϊόν που ξεκινάει πολύ καλά, αλλά χρειάζεται και ενίσχυση και προβολή για να πάει ακόμα καλύτερα στο εξωτερικό, με διευκόλυνση της μεταφορικής αλυσίδας για να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Ο βουλευτής αφού ανέφερε τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, εξήγησε ότι η ερώτησή του ήταν στοχευμένη για την Ηλεία γιατί ενώ είναι,με βάση τηEurostat, η πρώτη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση, είναι μια περιοχή που έχει υποστεί ζημία πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώτην τελευταία διετία λόγω χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Επιπλέον, η Ηλεία είναι μια περιοχή που πρωτοπορεί στα σχέδια βελτίωσης, γι αυτό αξίζει να εγκριθούν περισσότερα, αλλά και να εξασφαλισθούν περισσότερες επενδύσεις μέσω προγραμμάτων LEADER.
Απαντώντας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. Δήλωσε, επίσης, ότι θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν τα επενδυτικά προγράμματα του LEADER, αλλά δεν άφησε κάποιο περιθώριο για τα επενδυτικά σχέδια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]